Türkiye Hamas’ı ateşkese ve silah bırakmaya ikna edebilecek mi?

MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın 29 Haziran’da Hamas Şura Meclisi Başkanı Muhammed İsmail Derviş ve beraberindekiler ile yaptığı duyurulan görüşmenin dört başlık altında yürütüldüğü anlaşılıyor.

1- Gazze’de yaşanan insani trajedi,

2- Gazze’deki insani dramın ve yıkımın sona erdirilerek yardım geçişlerinin derhal sağlanması için Türkiye’nin uluslararası toplumla ile birlikte yürüttüğü çabalar,

3- Filistinli guruplar arasında uzlaşı sağlaması,

4- Gazze’de kalıcı ateşkese ulaşılması için atılacak adımlar.

Bu dört maddeye içkin bir beşinci maddeninse Hamas’ın geleceği, daha doğrusu Hamas’ın silahlı bir örgüt olarak kalıp kalmayacağı olduğu söylenebilir. Gazze’yi dünyadaki cehennem haline çeviren İsrail’in Hamas’ın her eyleminin acısını sivil halktan çıkarmaya, ABD ve Batı Avrupa’nın desteğiyle devam edeceği ortada. Donald Trump yönetimi şimdiden Hamas’ın silah bırakması halinde siyasi hayatına devam edebileceğinden bahis açmaya başladı.

PKK ve Hamas’ın silahsızlandırılması

Hamas’ın ilk aşamada İsrail’le ateşkes, sonra Ramallah’taki FKÖ ile barış sonra da silah bırakarak siyasi parti olarak varlığını sürdürme fikri ile Türkiye’de (2024 Ekiminden bu yana) PKK’nın silah bırakıp parlamenter siyasete dahil edilmesi projesinin baştan beri böyle tasarlandığını söylemek için henüz yeterli kanıt yok.

Moskova ve Tahran etkisinin kırılmış göründüğü yeni Ortadoğu tasarımında bu iki sürecin irtibatlandırılmaya çalışıldığını söyleyebiliriz.

Birazdan ayrıntısıyla göreceğiz ama Türkiye’nin Hamas’la son aylarda artan trafiğinde son halka olan, ama sonuncu olmayacağı anlaşılan trafiğiyle eş zamanlı olarak Dışişleri Bakanı Fidan’ın İsrail-İran barışı, Türkiye’deki ABD Büyükelçisi Barrack’ın da çok yakında Hamas ateşkesi beklediği, İsrail’in “yeniden tanımlanması” gerektiği bunun “anahtarının Türkiye’de” olduğu açıklaması geldi.

Yeni Ortadoğu kuruluyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Mayıs 2023’te yeniden seçilmesinden bu yana Türkiye’nin Ortadoğu’daki belli başlı gelişmelere Hamas ve PKK penceresinden baktığımızda ortaya bir paralellik çıkıyor. Yeni Ortadoğu’nun kuruluşunda Türkiye’nin Hamas’ı ateşkes ve belki sonraki aşamada silah bırakmaya ikna edebilmesi önemli etken olacak gibi görünüyor.

Bir asır önceki gizli Sykes-Picot ile emperyalist bakışla kurgulanmaya çalışılan Ortadoğu tutmadı. Petrol ve silah sanayii dışında kazanan olmadı ve bölge halkları bunu kanlarıyla ödedi; başta Filistinliler olmak üzere hala da ödüyor.

Yeni Ortadoğu sadece Müslümanlık ortak zemininde kurgulanmıyor sanki. Kuzey Afria, güney Asya yok artık. Henüz kurulmakta olan denklemin ikinci türevini aldığınızda karşınıza Türkiye, İsrail ve Suudi Arabistan çıkıyor. Ve yeni aktörler, onu yazının sonuna bırakıyorum.

Şimdi gelin Erdoğan’ın yeni dönemine başladığı 2023 Haziran’ından itibarından bugüne dek, en azından açık kaynaklarda görünene bakalım.

Gazze Kriziyle başladı

• 17 Temmuz 2023– Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye Ankara’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi.

• 7 Ekim 2023: Hamas, Gazze sınırını aşarak İsrail’e saldırdı, en az 1200 kişiyi öldürdü. İsrail’in başlattığı saldırılarda bugüne dek Gazze’de öldürülen Filistinli sayısı, 29 Haziran’da öldürülen 72 kişiyle 56,500’ü aştı.

• 4 Temmuz 2024: Haniye, Gazze’de ateşkes talebiyle Türkiye, Mısır ve Katar yetkilileriyle görüşmeler yaptı.

• 30 Temmuz 2024: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Haniye ile Tahran’da, (19 Mayıs’ta şaibeli bir helikopter kazasında ölen Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin yerine seçilen) Mesud Pezeşkiyan’ın yemin töreni sırasında görüştü.

• 31 Temmuz 2024: Haniye, sabaha karşı Tahran’da Devrim Muhafızlarının misafirhanesinde İsrail suikastıyla öldürüldü.

Hamas ve Hizbullah’a darbeler

• 13 Eylül 2024: MİT Başkanı İbrahim Kalın, Ankara’da Hamas Siyasi Büro temsilcileriyle görüştü.

• 17-19 Eylül 2024: İsrail istihbaratı Mossad, Lübnan’da Hizbullah kadrolarına çağrı cihazları ve telsizlere yerleştirilmiş bombalarla saldırdı. İran’ın Ortadoğu’da Hamas’la birlikte önemli vekil gücü Hizbullah yönetim kadroları darmadağın oldu.

27 Eylül 2024-Hizbullah lideri Hasan Nasrallah İsrail Suikastıyla öldürüldü.

16 Ekim 2024-Haniye’nin yerine geçen Hamas lideri Yahya Sinvar, İsrail suikastıyla öldürüldü.

• 18 Ekim 2024: Fidan, İstanbul’da Hamas Şura Meclisi Başkanı Muhammed İsmail Derviş ve Siyasi Büro üyeleriyle görüştü.

PKK açılımı, Suriye’de değişim

• 22 Ekim 2024: MHP lideri Devlet Bahçeli, PKK lideri Abdullah Öcalan’a örgütünden silah bırakma ve kendini feshetmesini istemesi çağrısı yaptı.

• 8 Aralık 2024: Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad Rusya’ya kaçtı. Bir hafta önce İdlib’den yola çıkan Heyet Tahrir el Şam lideri “Muhammed el Golani” kod adlı Ahmed Şara Şam’a girip yönetimi aldı.

Suriye’de İran’dan sonra Rusya’nın etkisi de büyük darbe aldı. İsrail, Golan’ın da ötesinde Suriye topraklarına girip askeri operasyonlara başladı.

• 12 Aralık 2024: Kalın, bu ziyaret için Türkiye’ye gelen Katar istihbarat başkanıyla birlikte Şam’a gitti, Şara ile görüşen ilk yabancı devlet yetkilisi oldu, Emevi Camiinde namaz kıldı.

• 28 Aralık 2024: Kalın, Hamas heyetiyle görüştü.

• 13 Ocak 2025: Kalın Hamas yetkilileriyle telefon görüşmesi yaptı.

Trump: Türkiye’den haberler iyi

• 20 Ocak 2025: Donald Trump, ABD’de İkinci Dönem Başkanlığına başladı.

• 29 Ocak 2025: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Derviş başkanlığında Hamas heyetini Ankara’da, Cumhurbaşkanlığında kabul etti. Görüşmeye Fidan, Kalın ve diğer üst düzey yetkililer de katıldı.

• 27 Şubat 2025: Öcalan, İmralı Cezaevinde görüştüğü DEM Parti heyeti aracılığıyla PKK’yı silah bırakma ve kendisini feshetmeye çağırdı.

• 16 Mart 2025: Erdoğan ve Trump telefon görülmesinde Rusya-Ukrayna, İsrail-Gazze ve Suriye-PKK konuşuldu.

• 22 Mart 2025: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayya başkanlığındaki bir Hamas heyetiyle görüştü.

• 22 Mart 2025: Trump’ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Hamas’ın silahları bırakması halinde Gazze’de kalıp siyasi hayata katılabileceğini söyledi. “Türkiye’den harika haberler geliyor” dedi.

• 24-25 Mart 2025: Erdoğan’ın Güvenlik ve Dış Politika Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç Vaşington’da Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Walz, ertesi gün Fidan, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile görüştü. Trump, “Türkiye’nin kadim bir medeniyet, Erdoğan’ın iyi bir lider” olduğunu söyledi.

Fidan ve Kalın mekik dokuyor

• 9 Nisan 2025: Türkiye ve İsrail heyetleri, Suriye’de çatışmak durumunda kalmamak için Azerbaycan’ın kolaylaştırıcılığı ile Bakü’de görüşmelere başladı. Bu

• 10 Nisan 2025: Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM İmralı heyetinden Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder ile görüştü, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sürecin yasal düzenlemeleri için çalışmaya başlaması talimatı verdi.

• 19 Nisan 2025: Fidan ve Kalın Ankara’da Hamas heyetiyle görüştü.

• 12 Mayıs 2025: PKK 7-9 Mayıs’ta yaptığı 12. Kongre ile örgütü fesih ve silahlı mücadeleye son verme kararı aldıklarını ilan etti.

• 14 Mayıs 2025: Riyad’da bulunan Trump, Şara, Muhammed bin Selman ve telefonla katılan Erdoğan ile görüşmesi ardından Suriye’ye yaptırımları kaldıracağını açıkladı.

• 25 Mayıs 2025: Barrack, Suriye’nin bölünmeyeceğini, yeni bir Sykes-Picot olmayacağını söyledi.

• 29 Mayıs 2025: Fidan hem Katar Başbakan ve Dışişleri Bakanı Abdurrahman El Thani hem de Katar’da bulunan Hamas yetkilileriyle birer telefon görüşmesi yaptı.

İsrail-İran’a savaşı ve PKK süreci

• 2 Haziran 2025: Barrack, PKK bağlantılı SDG’nin Suriye’de DEAŞ’a karşı ABD’nin müttefiki olduğunu ve desteği sürdüreceklerini söyledi. Fidan aynı gün ABD desteğinin son bulması gerektiğini söyledi.

• 2 Haziran 2025: Kalın, Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Halil el-Hayya ile telefon görüşmesi yaptı.

• 13 Haziran 2025: İsrail, İran’a saldırdı. İran’ın karşılık verdi.

• 18 Haziran 2025: DEM Partili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüşmeleri ardından çözüm sürecinin siyasi garantiler ayağı için Meclis’in 15 Temmuz’da tatile girmesi öncesinde TBMM Komisyonu kurulacağını söyledi. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ise, “önce PKK silah bırakmalı” diyor.

• 22 Haziran 2025: Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun isteği üzerine İran’ın nükleer tesislerini bombaladı. İran 24 Haziran’da Katar’daki ABD üssüne, önceden haber vererek füze attı. 25 Haziran’da ateşkes ilan edildi.

“Yeni İsrail” ve Türkiye mi?

• 29 Haziran 2025: Barrack, İzmir’de Anadolu Ajansına İran’la çatışmaların ardından “İsrail’in yeniden tanımlanması” gerektiği, bunun “anahtarının Türkiye’de” olduğunu ve yakında “Gazze’de ateşkes beklediğini” söyledi.

• 29 Haziran 2025: MİT Başkanı İbrahim Kalın, Hamas yöneticisi Derviş’le görüştü.

• 30 Haziran 2025: Ankara’da bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile görüşen Fidan, “İran-İsrail arasında barışın Türkiye’nin stratejik hedeflerinden biri olduğunu söyledi.

• 30 Haziran 2025: DEM Partili Sezai Temelli, PKK’nın silah bırakma işlemine Temmuz başlarında başlamasını beklediklerini söyledi.

Belli ki bu trafik Temmuz ayında daha da hızlanmaya başlayacak.

İsrail’in yeniden tanımlanması ifadesinin altını çizmek gerekiyor.

Bununla ülkelerin fiziki sınırları mı kast ediliyor? Beyanlara bakacak olursak öyle değil ama beyanların günlük, saatlik değiştiği bir dönemdeyiz; her şey oluşum halinde.

Yeni Ortadoğu, yeni aktörler

Ama yeni Ortadoğu’nun artık Mısır, belki Libya’nın ötesinde Kuzey Afrika’yı kapsamayacağından, buna karşın İran’ın kuzey, Türkiye’nin Doğu komşusu Azerbaycan’ı, Ermenistan’ı, belki Gürcistan’ı kapsayacağından, geniş Ortadoğu’nun artık Karadeniz ve Hazar kıyılarına uzanacağından söz edebiliriz.

Örneğin Azerbaycan artık yeni Ortadoğu’nun bir aktörüdür. Gazze Krizi boyunca Türkiye’nin, en azından resmi söylemde bütün ticari ilişkisini kestiği İsrail’in petrolünün yarısı, Bakü-Tiflis-Ceyhan hattı üzerinden Azerbaycan’dan aktı. Azerbaycan, az önce değindi, Suriye’de Türkiye ve İsrail’in çatışmama kuralları için devreye girdi. Türkiye’de büyük yatırımları olan Azerbaycan petrol şirketi SOCAR, 7 Haziran’da İsrail’in Akdeniz’deki Tamar gaz yataklarının yüzde 10’unu altığını açıkladı. O arada Azerbaycan-Ermenistan barış anlaşması için son aşamaya gelindi ve İsrail İran savaşının ortasında, 20 Haziran’da Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Erdoğan’ı ziyarete geldi. Bir gün önce de İlham Aliyev Türkiye’deydi.

Türkiye’nin Hamas ve PKK süreçlerini başarıyla tamamlaması, bütün bu açılardan stratejik önem taşıyor.