Erdoğan küçük heyetle Paris'e gitmeye isteksiz

Kamuda tasarruf mu dediniz?

Daha üç gün önce Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tasarruf çalışmalarıyla ilgili açıklama yaparken "Devlet, millete hizmet etmek için var. Bu görevini en etkin, en verimli şekilde yapmalı ama bunu yaparken gereksiz harcamaları da olabildiğince azaltmalı" dedi.

Yılmaz, kamudaki tasarrufa ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığının yaptığı, çeşitli tedbirleri içeren bir çalışma olduğu bilgisini de verdi.

Bu tedbirler Cumhurbaşkanlığı için de geçerli olacak mı, merak ediyorum. Bazı işaretlere bakarak, Cumhurbaşkanı'nın "itibardan tasarruf olmaz" ilkesinden vazgeçmeye pek niyeti olmadığını tahmin ediyorum.

Buna dair bir örneği 26 Temmuz'da Paris'te yapılacak Olimpiyatların resmi açılış törenine dair verebilirim.

Bu törenlere devlet ve hükümet başkanları davetli. Ancak Türk gazetecilere açıklama yapan Fransa Spor Bakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın henüz gelip gelmeyeceğine dair bilgi vermediğini söylemiş.

Erdoğan şimdilik Paris'e gitmeyi planlamıyor

Duyumlarıma göre, Erdoğan Paris'e gitme konusunda isteksiz. Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan hoşlanmadığından değil. Sonuçta vaktini Macron'la değil, oraya gelen düzinelerce liderle birlikte geçirecek. Ayaküstü görüşme, Türkiye'nin gelecekteki Olimpiyatlar yada başka zirvelere ev sahipliği yapmasına dönük kulis yapmak için iyi bir fırsat.

Anladığım kadarıyla Fransa protokolü, devletlere küçük heyetlerle gelmesini istemiş.

Bunun pek çok nedeni var. Olimpiyatların yapıldığı şehirlerdeki halk yaşanan zorluklar, özellikle de polisler eşliğinde yol alan büyük kortejlerin yarattığı trafik sıkıntısı, geçişe kapatılan yollar nedeniyle burnundan soluyor.

Zaten, Fransız resmi daireleri dışında, uluslararası örgütler ve diplomatik misyonların çalışanlarına azami ölçüde Ağustos ayında şehir dışına gitmeleri istenmiş.

İslamcı terör endişesi

İşin bir de güvenlik boyutu var. Fransa farkını, ilk kez Olimpiyat açılışını stadyum dışında Seine nehri üzerinde yaparak ortaya koymak istiyor. Ancak nehrin kenarından ve üstündeki köprülerden töreni izleyeceklerin sayısı ilk aşamada 600 bin olarak öngörülürken, bu sayı geçen ay alınan bir kararla güvenlik gerekçesiyle 300 bine indirildi. Özellikle "islamcı terör tehtidinden" endişe ediliyor. Açılış töreninin son anda stadyuma alınması da gündeme.

İşin tabii iklim değişikliği tartışmalarına dönük boyutu da vardır elbet. Sonuçta şu veya bu nedenle, liderlere "küçük heyetle" gelin denmiş.

Lakin cumhurbaşkanımızın küçük heyetle gezmeye alerjisi var sanırım.

Hatırlayın İskoçka'daki 2021 İklim Değişikliği Konferansı'na da "küçük heyetle gelin" talebini kabul etmediği için gitmedi. Araya dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnsonbile girdi de, İskoçlar da, Erdoğan da ikna edilemedi.

Benzer bir durum, geçen sene Moldova'da 1 Haziran'da yapılan Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesinde de yaşanmış. Başkent Kişinev'e 35 kilometre uzaklıkta bir şatoda yapılan zirve için Moldovalılar küçük heyetle gelinmesini istemiş. 3 milyon nüfuslu el kadar bir ülkeden bansediyoruz. Kapasitesi sınırlı. Hoş, zaten Cumhurbaşkanı zirvenin içeriği açısından da gitme heveslisi değildi; ama küçük heyet talebi de kararında etkili oldu diye anlıyorum.

2021'de yazdığım bir yazıyı da hatırlatmakta fayda var.

Her sene devletin resmi uçak filosu için diğer devletlerden kapsamlı izin isteniyor. Bir küçük Batı Avrupa ülkesi, gelen listenin kabarıklığı karşısında "Türk Hava Yolları ile karıştırmadınız değil mi" diye şaşkınlığını ifade etmiş.

Kamuda tasarrufun Cumhurbaşkanlığını kapsayıp kapsamadığını test etmenin bir yolu da önümüzdeki dönem yapılacak dış seyahatlere bakmak olabilir.

Cumhurbaşkanı her sene New York'a Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısına gidiyor. Yıllar evvel New York heyetinin listesini görmüştüm; elbet yazılmamak kaydıyla bu listeye bakabildim.

Gözlerimden yaş gelecekti. Liste uzun mu uzun. BM Genel Kurulu toplantısıyla ilgisi olmayan düzinelerce insan. AKP'ye bağlılıkların bu tür gezilerle sağlam tutulduğu yandaşlar.

Genel Kurul'da sabahtan akşama çalışan diplomatlar ise, New York'a giden iki uçakta yer verilmeye layık görülmedikleri için, tarifeli uçakla, ekonomi sınıfında gitmek zorunda kalıyorlar.