İYİ Parti’deki liderlik değişimi siyasi dengeleri etkileyecek

Meral Akşener biraz gecikmeyle de olsa Batı demokrasilerinde izlenen hatta benzer bir hat izledi. Önce 2023 seçimlerinde kendisine hata payı çıkararak olağanüstü kurultay ilan etti. 2024 seçimlerinde seçime müttefiksiz girme politikasının başarısızlığını de üstlenerek -önceden olmayacağını söylemesine rağmen- 27 Nisan’da liderlik koltuğuna yeniden aday olmasını isteyenlere aldırmadı. Veda konuşmasını yaptı, kurultayın sonuçlanmasını beklemeden de Ankara Ticaret Odası konferans salonundan ayrıldı.

Genel Başkanlık için üç ülkücü yarıştı. Tolga Akalın ilk tur sonunda oy potansiyelini daha fazla zorlayamayacağı anlaşılınca çekildi. Ülkücü siyasetin iki kıdemli kurdundan Müsavat Dervişoğlu, Koray Aydın’ın 548 oyunu 611 oyla geçerek İYİ Parti’nin liderlik koltuğuna oturdu.

Gruptan kayıplar olacak mı?

Dervişoğlu liderliğinde İYİ Parti’nin sanırım önce hasar tespiti yapıp sonra yola koyulması gerekecek; Türkiye’nin siyasi yelpazesinde hangi ağırlıkta yer tutacağını sanırım yaz boyunca, Ekim’deki yeni Meclis açılışına dek Dervişoğlu liderliğinde yapacağı çalışmalar belirleyecek.

İYİ Parti’deki liderlik değişimi ise, partinin iç süreçlerinden bağımsız olarak siyasi dengeleri etkileyecek gibi görünüyor; bu etki özellikle Anayasa değişikliği tartışmaları çerçevesinde parlamento aritmetiğinde kendisini gösterebilir.

İYİ Parti’nin halen TBMM’de 38 üyesi var. Dervişoğlu’nun ilk sorunları arasında TBMM Grubundan kayıpları önlemek olacak. Daha önce İYİ Parti’den istifa eden İstanbul Milletvekili Sibel Yanıkömeroğlu Kurultay öncesinde CHP’ye katılmıştı. Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu ise İYİ Parti’den AK Parti’ye geçmişti. Siyasi kuliste liderlik değişimiyle birlikte İYİ Parti’den AK Parti’ye, CHP’ye, Devlet Bahçeli’nin “Yuvaya dönün” çağrısı çerçevesinde MHP’ye, hatta sandalye sayısını 15’ten 20’ye çıkartıp Grup kurma gayretinde olan DEVA Partisine geçişlerin olup olmayacağı konuşuluyor. Özellikle MHP’nin İYİ Parti’den transferlerle sandalye sayısını (50) DEM Partinin sandalye sayısının (57) üstüne çıkarmak isteyeceği de söylenebilir.

Liderlik değişiminin olası sonuçları

Burada Dervişoğlu’nun liderlik yetkilerini Meclis Grubunu kayıp olmadan ya da az kayıpla tutabilse bile Anayasa değişiklik tartışmalarına Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan (ve dolayısıyla Cumhur İttifakındaki ortağı MHP lideri Bahçeli) safında kullanıp kullanmayacağı da sorulabilir.

Gerçi Müsavat Dervişoğlu’nun MHP’den istifa edip İYİ Parti kurucularından olma gerekçesi Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan’la Cumhur İttifakı kurmasına tepkiydi. Buna bakarak Dervişoğlu’nun İYİ Parti’yi Erdoğan’ın Anayasa değişikliği çabasına TBMM’de destek vermeyeceği söylenebilir. Öte yandan siyasetin neticede bir kayıp-kazanım dengesi olduğu da unutulmamalı.

Bunun tersini de düşünelim: Dervişoğlu İYİ Parti’nin milletvekili sayısını başka partilerden transferlerle arttırabilir mi? 2024 seçiminde ülke genelindeki oyunu 10 ay önceki 2023 seçimlerine göre yarı yarıya düşürmüş bir parti için -kâğıt üzerinde her şey mümkün olsa da- liderlik değişimine rağmen kolay değil. Üstelik içinden çıktığı MHP’nin ülke genelindeki oy oranı da 10 ay öncesine göre düşmüş durumda.

İYİ Parti üzerine hesaplar

Her halükârda İYİ Parti’deki liderlik değişiminin siyasi dengelere etki edeceğini söylemek mümkün görünüyor.

Kurultayın Erdoğan’ın bu hafta CHP lideri Özgür Özel ile yapacağı görüşme öncesinde tamamlanması da siyasi dengeler açısından önem taşıyor. Hatta Erdoğan’ın da Özel’in de bu görüşmenin İYİ Parti’deki liderlik değişimi ardından yapılmasında yarar gördüğü dahi söylenebilir.

Hem AK Parti hem CHP hem de MHP karargahlarında İYİ Parti hesapları yapıldığı rahatlıkla söylenebilir. Dervişoğlu’nu partisini bir arada tutup toparlamak için zorlu bir süreç bekliyor.