TARİHE “DİYALEKTİK BAKIŞ”
Hem “diyalektik düşünce mantığına” hem “teknoloji-ideoloji etkileşimine” hem de “sınıfları” yaratan “üretim biçimine” dayalıdır.
***
Diyalektik düşünce mantığının üç temeli vardır:
1) Her olgu, kendi zıddını da içerir.
2) Her nicelik (miktar) değişmesi nitelik (mahiyet değişmesine, her nitelik değişmesi de nicelik değişmesine yol açar.
3) Her olay, kendi zıddını yaratır, zıtların etkileşiminden bir bireşim doğar ve o da kendi zıddını yaratır ve bu etkileşim, sonsuza kadar böyle devam eder.
***
İnsan-doğa çelişkisi teknolojiyi yaratır.
Teknoloji mülkiyeti insan-insan çelişkisini doğurur. İnsan-doğa ve insan-insan çelişki ve ilişkileri hem kendi içlerindeki hem kendi aralarındaki etkileşimlerle üretim biçimlerini belirler.
Bu üretim biçimleri kendilerini temellendiren teknolojilerin mülkiyetlerinin yol açtığı ideolojileri yarattığı için o ideolojiler döner, insan-insan çelişki ve ilişkilerini, sınıfları ve sınıflar arası çatışmaları yeniden üretir ve siyasal rejim (devlet) olarak kurumlaştırır.
***
Teknoloji ve ideoloji etkileşimiyle belirlenen üretim biçimleri, sınıfları ve devletleri yaratır.
İnsanlığın bu evrim süreci kabaca dört aşamada özetlenebilir.
(Diyalektik olarak her aşamanın bir öncekinin kalıntılarını ve bir sonrakinin tohumlarını da içinde taşıdığını ve soyut modellerin aşırı basitleştirmelerden dolayı bazı nüansları dışarıda bıraktığını unutmayın.)
1. Aşama. Üretim biçimi: Toplayıcı+avcı. Toplum yapısı, rejim: Göçebe, aile, aşiret. İdeoloji/İnanç: Paganizm. Sınıflar: Önceleri sınıfsız sonra, efendiler ve köleler.
2. Aşama (Tarım Devrimi): Üretim biçimi: Tarım. Toplum yapısı, rejim: Kozmopolit monarşi (Krallar, Padişahlar). İdeoloji/İnanç: Tek tanrılı dinler, mezhepler, tarikatlar, ümmet anlayışı. Sınıflar: Toprak ağaları, din adamları, köle köylüler.
3. Aşama (Endüstri Devrimi): Üretim biçimi: Tarım+Endüstri. Toplum yapısı, rejim: Ulusal (milli) devlet, Cumhuriyet, Demokrasi denemeleri, seçimle değişen yöneticiler. İdeoloji/ İnanç: Tek tanrılı dinler, mezhepler, yükselen milliyetçilik, ırkçılık, Faşizm ve Komünizm denemeleri, temel hak ve özgürlüklerin tomurcukları, millet (ulus) anlayışı. Sınıflar: Toprak ağaları, tüccarlar, sermayedarlar, fabrikatörler (Burjuvazi), işçiler, sivil ve asker bürokratlar.
4. Aşama (Bilişim Devrimi): Üretim biçimi: Tarım+Endüstri+Bilişim (robotik+yapay zekâ). Toplum yapısı, rejim: Eşitlikçi, katılımcı demokrasi, Laik, Demokratik, Hukuk Devleti. İdeoloji/ İnanç: Bütün eski kimlikler ve eşit yurttaşlık. Sınıflar: Eski kalıntılar, yeni tomurcuklar!
***
LOZAN VE CUMHURİYET:
Osmanlı niye çöktü?
Dünya, Endüstri Devrimi’ne geçtiği halde Din/Tarım aşamasına, ümmet yapısına saplandığı, geri kaldığı için savaşta yenildi ve Emperyalistler tarafından işgal edilerek Sevr ile bölüşüldü.
Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyeti nasıl ve niçin kurdu?
Emperyalistleri, Halife’nin Padişah ordusunu ve dinci isyancıları İstiklal Savaşı ile yenen Atatürk, Sevr’in Diyalektiği olan Lozan’la yeni bir devlet kurdu ve Endüstri Devrimi ile Demokrasiyi yakalamak için “Kurtarıcı Karizmasını” kullanarak Cumhuriyeti ilan etti.
Cumhuriyetin sorunu neydi; hâlâ nedir?
1) İnsanlığın ikinci aşamasındaki Din/Tarım Toplumu yapısı üzerine, üçüncü aşamasındaki Endüstri Devrimi’nin siyasal rejimi olan Cumhuriyetin kurulması sorunları.
2) Burjuvazinin (sermaye sınıfının) ve işçi sınıfının yokluğunda, bu sınıfların eseri olan Cumhuriyeti (Demokrasi’yi) sınıfsal temel olmadan kurma atılımının sorunları.
3) Bir “Milli Demokratik Devrim” olan Cumhuriyet atılımının, Osmanlı’da olmayan Burjuva sınıfı varmış, ya da olmayan Burjuvazi bir devrim yapmış gibi, “Burjuva Devrimi” denilerek küçümsenmesi.
4) Dinci/mezhepçi ve ırkçı/aşırı milliyetçi, kimlik politikalarının, Devrim’in Diyalektiği olan “Karşı Devrim” direnişi ile Cumhuriyet Devrimi’nin, Atatürk Reformlarının (Devrimlerinin), Çok Partili Düzen’in ve bunların temeli olan Lozan’ın altını oyması.
5) Çok Partili Düzen’in ilan edildiği 1 Kasım 1945 tarihinden itibaren de, bir önceki üretim biçiminin egemen sınıfları olan Toprak Ağalarının ve Din adamlarının, (tarikatların), kimlik politikalarını kışkırtan Emperyalizm ve Faşizm ile birlikte, siyaseti ve devleti etki altına alması.
***
Yaşasın Lozan...
Yaşasın Cumhuriyet...
Kahrolsun “Karşı Devrim”...
Kahrolsun Emperyalizm ve Faşizm!