Kutuplaşma artık CHP’ye mi yarıyor?

Geçtiğimiz pazar iktidara yakın medya CHP kurultayı ile eğlendi. Berhan Şimşek’in adaylığı, yaptığı açıklamalar, iktidara yakın basını çok eğlendirdiği için olsa gerek, önüne mikrofonlar diziliverdi.

Tablalı don (Bayburt deyişiymiş) benzetmesinden, önce mi imza topladı, sonra mı imza bastırdı detayları uzun uzun televizyon ekranlarında konuşuldu.

***

İktidara yakın medya, kurultayla ilgili bu “seksi” detayları adım adım takip ederken, hep alaycı bir ima, satır aralarında, ‘bunlarda da her kafadan ayrı bir ses, alt metinde bunlar da habire tartışıyor ya’ tonu vardı.

***

Evet CHP bir kurultaylar ve kurultaylarda da tartışmalar partisi. Türkiye’de siyaset son 25 senede öyle bir yere geldi ki tartışmak en büyük günah sayılıyor.

***

Halbuki, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bir kere de olsa gidip CHP kurultaylarından bir tanesini izlemesini tavsiye ederim.

Gün boyu, söz alanlar neler söyleyebiliyor, genel başkan, milletvekilleri nasıl eleştirilebiliyor. Anadolu’nun bazen en ücra köşesinden gelmiş, yerelde siyaset yapmış parti üyesi aslında nasıl da Türkiye siyaseti okuması yapabiliyor, herkesin tecrübe etmesini isterim.

***

Türkiye’de AKP ile sağ gelenekte de kurultay geleneği tamamen bitti. Sabah başlayan öğlene kadar bile sürmeyen hiçbir tartışmanın olmadığı, dostlar alışverişte görsün, yaptık mı yaptık demek için yapılan kurultaylar AKP’nin olağanı haline geldi. Parti içinde tartışma olmaması bir fazilet sayılıyor. İçinde tartışma olmayan parti eskir, hayattan, vatandaştan kopar.

AKP bugün içinden fikirlerin çıktığı bir yapı değil, Saray’da alınan kararların uygulayıcısı. Onun için de elitleşiyor ve fonksiyonsuzlaşıyor.

***

Bu durum, iktidarı gücünü sandıktan değil, Çukurambar-Çayyolu hattı hesaplarından alır hale getiriyor. Bu hattın menfaatleri devletin ali menfaati gibi vatandaşın önüne konulmaya çalışılıyor.

CHP’nin sık kurultay yapması kurultayların da çekişmeli geçmesi iyidir.

***

Kurultay sonucu ve Özgür Özel’in tavrı ise bize, partinin konsolide olacağı, iktidarla itişmenin artacağı yeni bir duruma işaret ediyor. Sanırım CHP yönetimi artık kutuplaşmanın kendi yararına olduğu tespitini yapıyor.

İktidarın İBB ve CHP’ye kayyum ataması konusunda geri adım atmasını, psikolojik üstünlüğün kendisine geçmesi olarak okuyor. Belli ki idare-i maslahat yapmayacaklar. Hep beraber izleyip göreceğiz.