Orta Doğu’da savaş tamtamları çalıyor. 1960’lar ve 70’lerde olduğu gibi ABD İsrail’i silahlandırırken, Rusya bu defa Arapları değil, İran’ı silahlandırıyor.
Böyle bir ortamda, iyi haber, Türkiye’nin savunma sanayiinde ulaştığı seviyedir. Elbette yetersiz ama sanayi devrimini kaçırmış, dünya ekonomisine de ancak elli yıl önce açılmış bir ülke için hiç de fena sayılmaz…
Defens News adlı uzman kuruluşa göre, savunma sanayiinde zirvede olan “100 Şirket” içinde 5 Türk kamu şirketi yer alıyor: 42. sıraya yükselmiş olan ASELSAN başta olmak üzere, TUSAŞ 50. sırada, Roketsan 71. sırada, Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ ASFAT 94. sırada yer alıyorlar. Hepsini kutluyorum, daha büyük başarılar diliyorum.
TÜRK SAVUNMA SANAYİİ
Bunlardan MKE’nin kökeninde Milli Mücadele’nin İmalat-ı Harbiye atölyeleri vardır. 1950’de MKE adıyla kuruldu. Diğerlerinin kuruluşu 1970’ler ve 80’lerdir. ASFAT, çeşitli işletmelerin birleştirilmesiyle 2018’de kuruldu.
Türkiye’de modern savunma sanayiinin gelişmesinde Turgut Özal’ın ve 1985-1993 arasında Savunma Sanayi Müsteşarı Vahit Erdem’in adını teşekkürle zikretmek gerekir. Vahit Erdem’in “Hatıralarla Devlette 45 Yıl” adlı kitabında, hem kamu kurumu nasıl yönetilir, bunun liyakat ve etik örneklerini, hem savunma sanayiinin ivme kazanmasını okuyabilirsiniz. Birgün ayrıca yazacağım, geciktim bile.
Savuma sanayimizin bu iktidar döneminde de başarıyla geliştiği bir gerçektir.
Savunma sanayii; kaynak ayırımı ve vasıflı teknokratlarla gelişebilen bir sektördür. Ekonomik gelişmeyle birebir bağlantılı değildir. Nitekim son on yılda Türkiye’nin Dünya ekonomisindeki konumu irtifa kaybetti ama savunma sanayiimiz gelişti. Defens News’ın 2013 sıralamasında Türkiye’den tek şirket yoktu.
İSRAİL-İRAN SAVAŞI?
Führer Netanyahu liderliğinde İsrail bir haydut devlettir. İran ise kendi toprağında Haniye’nin öldürülmesi üzerine misilleme yemini yaptı. Birinin arkasında ABD, öbürünün arkasında Rusya var. Çin kurnazdır- lafını eder, riske girmez.
1967 ve 1973 savaşlarının öncesindeki gibi haberler gelmeye başladı. Dünkü bir haber:
“İranlı 2 yüksek bürokratın New York Times’a açıkladığına göre, Tahran’ın isteği üzerine Rusya, İran’a ileri teknolojili savunma ve radar sistemleri verecek. İranlı kaynakları teslimatın başladığını söylüyor...”
İran’da zaten Rus S-300 hava savunma sistemi var, İran’a şimdi acaba S-400’leri mi verecek?
S-400’lerin zayıf performansı Ukrayna savaşında görüldü zaten.
ABD ise Abraham Lincoln adlı uçak gemisini Atlantik’ten Orta Doğu’ya sevk ettiği gibi İsrail’in füze savunma ve saldırı kapasitesini yeni ekipmanlarla takviye ediyor.
Savaş çıkar mı dersiniz?
1967 VE 1973 SAVAŞLARI
1967 ve 1973 savaşlarında da Sovyet Rusya Nâsır’ın Mısır’ını ve Baas’ın Suriye’sini en ileri teknolojili savaş uçakları ve radarlarla donatmıştı. Amerika da İsrail’i donatmıştı.
Eldeki silah kapasitesi çok farklı olmasa da İsrailliler daha savaşkan ve daha eğitimliydi. 1967 savaşında üç gün içinde, İsrailli pilotlar Sovyet yapımı 280 Mısır uçağını, 52 Suriye uçağını ve ayrıca 20 Ürdün uçağını daha havalanmadan imha etmişler, İsrail bütün Sina yarımadasını ve Suriye’de Golan tepelerini ele geçirmişti. 1978’de Amerika’nın değerli başkanı Jimmy Carter’ın araya girmesiyle barış sözleşmesi imzalandığında Mısır, işgal altındaki topraklarını geri almıştı. Onur kırıcı bir madde daha vardı: ABD Mısır’a 200 milyon dolarlık “gıda yardımı” yapacaktı!
Hep yazıyorum ya, temel sorun geri kalmışlıktır…
SAVAŞ ASLA ÇIKMAMALI
İran hiçbir Arap ülkesiyle ölçülmez. Savaşkan ve iyi eğitimli askeri kuvvetleri ve “vekaleten” savaş organları vardır; Hizbullah gibi… Ayrıca İHA ve SİHA ve füzeler yapıyor. Nükleer gücün eşiğinde.
Global Firepower’ın Mart raporuna göre, askeri güç itibarıyla, 69 kıstas açısından dünyada 14. Sırada…
İsrail, tabii ABD desteği olmazsa, İran’ın gerisinde… Ama ABD desteği var.
Üstelik yukarıda gördüğümüz Defens News listesinde İran’ın adı tek yok!
Bir savaş çıkarsa İran çok büyük tahribata uğrar, siyaseten de Führer Netanyahu, “ülkesini savunduğu” propagandasına büyük bir malzeme kazanmış olur. Gazze’deki katliamını unutturur…
Rusya, Orta Doğu’da Suriye’den sonra bir mevzi daha ele getirmek için İran’ı destekliyor.
Savaş asla çıkmamalı.
Türkiye bu cepheleşmeden kesinlikle uzak durmalıdır.