İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir kiralık araç ihalesini Albayrak Grubu kazanınca herkesin kafasında bir soru işareti oluştu.
3 aylık taşıt kiralama işi için 626 milyon TL yaklaşık 18 milyon dolarlık ihale, AKP’ye daha doğrusu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın Albayraklar’a gitti.
Albayrak Grubu 1950’lerde kurulmuş gibi görünse de aslında Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olması sonrası büyüyüp gelişmiş bir grup.
Sahibi oldukları Yeni Şafak gazetesini Erdoğan İBB Başkanı olduktan sonra aldılar, İBB Erdoğan’ın ya da AKP’nin elinde iken ciddi inşaat işleri yapmaya başladılar, taşımacılıkta ve filo yönetiminde AKP’li İBB sayesinde büyüdüler.
Ünlü 5 artı 1 müteahhitten çok önce AKP ve lideri ile iş yapan bir gruptu Albayrak’lar.
Üstelik de ticari işleri için elindeki medya gücünü de kullanmaktan çekinmeyen bir grup olarak da biliniyorlardı.
AKP’nin elindeki insan kaynağının özellikle medya ayağının da okulu gibiydi Albayrak Grubu.
Ve haliyle Trabzon kökenliydi.
Varlığını ya da zenginliğini Erdoğan’a ve AKP’ye yakın olmaya borçlu bu grup CHP’li belediye başkanının döneminde 626 milyon TL’lik ihaleyi kazanınca herkes bu yüzden şaşırdı ve eleştirdi.
Oysa benim eski yazılara bakarsanız, İmamoğlu ya da CHP döneminde İBB’de özellikle ihaleler açısından pek de değişen bir şey olmadığını, AKP dönemi müteahhitlerinin işlerinin aynen devam ettiğini, hâlâ pek çok işin eski yüklenici taifesinde olduğunu görürsünüz.
Bunu bir yayında İmamoğlu’na sorduğumda aldığım yanıt şöyleydi:
“Belediyede çeyrek asır süren bir yönetim döneminde hep bu müteahhitlerle çalışılmış. Bu müteahhitler büyütülmüş. Şimdi yeterlilik aranan işlerde bu müteahhitlerden başkası ihaleye giremiyor bile. Tabii bir de bunlarla yapılmış ve devam eden sözleşmeler ve işler de var.”
Bu açıklama haklı bir gerekçe olabilir ama bir yandan da İmamoğlu’nun siyasi taktiği gereği de AKP artığı firmalarla iş yapmayı sürdürüyor olabilir.
AKP’ye yakın firmaları karşısına almama, AKP’ye yakın medya ile kavga etmeme, AKP’li seçmeni küstürmeme politikası ile ilgili de olabilir.
Muhalif seçmenin hoşuna gitmeyen ama siyaseten gerekli gördüğü bir taktik olabilir.
Bu son ihalede de bu işi yıllardır yapmanın getirdiği bilgi ile en iyi teklifi verdiği için çaresizce iş Albayrak Grubuna verilmek zorunda da kalınmış olabilir.
Ama öyle ya da böyle muhalif seçmen buna tepki gösterir.
Değişimde hiçbir şey değişmeyecekse biz neyi değiştiriyoruz sorusu gündeme gelebilir.
Aslında bu soru Türkiye’de her daim geçerli bir sorudur.
Biz Türkiye’de yıllardır düzeni değiştirmeye çalıştık.
Ama düzülen hep aynı kalmadı mı!
Dün akşam saatlerinde Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Öncü Keçeli aradı.
Kariyer bürokratı ve saygın bir isim olan Keçeli, “Youtube programınızdaki bir yorumla ilgili olarak Sayın Bakan’ın sizi bilgilendirmek istemesi nedeniyle arıyorum” diyerek konuya girdi.
Keçeli’nin bilgi vermek istediği konu İsviçre’de yapılan Ukrayna Barış Toplantısı ve toplantı sonuç bildirgesine Fener Rum Patriği’nin “Ekümenik Patrik” sıfatıyla imza koyması ve bu imzanın daha sonra Türkiye’nin ısrarlı itirazları ile çıkartılması idi.
Ben “İmzanın çıkarttırılması doğru bir hareket ama Türkiye oradayken bu imza oraya nasıl atılmış” demiş ama asıl rezaletin patriğe Trabzon’da hediye edilen Trabzonspor formasının arkasındaki “Ekümenik Patrik Bartholomeos” yazısının olduğunu söylemiştim.