Putin 24 yıl aradan sonra ilk kez Kuzey Kore'de
Bu satırlar yazıldığında Rusya'nın değişmez ve tartışılmaz lideri Vladimir Putin 24 yıllık bir aradan sonra ilk kez, Kuzey Kore'nin kendisi gibi değişmez ve tartışılmaz lideri Kim Jong Un'un resmi konuğu olarak bu ülkeyi ziyaret ediyordu. Söz konusu ikili daha önce 2019'da ve 2023'te Rusya'da buluşmuşlardı ama Rus lideri uzun bir aradan sonra ilk kez Kuzey Kore topraklarına ayak bastı. Ziyaret Salı'yı Çarşamba'ya bağlayan gecenin ilerleyen saatlerinde başkent Pyongyang'a inen Rus heyetinin olağanüstü aydınlatılmış caddelerde, led ışıklarıyla parıldayan binaların önünden araç konvoylarıyla geçmesiyle başladı. Pyongyang'ı görenler bilir, bu kentte gece ışıklı cadde, hele aydınlatılmış bina, birkaç istisna dışında yoktur. Şehir her zaman zifiri karanlığa gömülüdür. Bu yüzden Putin'e gösterilen itibar muhteşemdi. Kuzey Koreliler de itibardan tasarruf olmayacağının erdemine varmışlar herhalde. Putin'in gelişiyle Pyongyang harikalar diyarı haline dönüştü.
Sabah Rus ve Kuzey Kore bayrakları ve Putin'in resimleriyle donatılmış aynı caddelerde binlerce Pyongyanglı ellerinde güller ve bayraklarla Putin'e sevgi gösterilerinde bulundu. Rusya lideri aynı gün Vietnam'a gitmek üzere Pyonyang'dan ayrılacak. Askeri geçit ve resmi tören düzenlemekte son derece mahir olan Kuzey Koreliler her yere Rus-Kuzey Kore dostluğunu öven, Amerikan emperyalizmini yeren pankartlar asmışlardı.
Ülkenin en önemli tören alanı Kim İl Sung Meydanı'ndaki görkemli gösteriler görülmeye değerdi. Her yıl askeri geçit törenlerinde yeni nükleer füzelerin sergilendiği bu meydanda bir zamanlar Marx, Engels ve Lenin'in portreleri bulunurdu. Bunlar 2000'li yılların başlarında şimdiki liderin babası Kim Jong İl tarafından indirildi. Meydanda sadece kendi babası ve rejimin kurucusu Kim İl Sung'un portresi ile onun Juche düşüncesi olarak adlandırılan, ülkenin özgücüne ve halkın toplumsal değerlerine dayanma fikrini esas alan, Marxism-Leninizmin Kore şartlarına adaptasyonu olarak kabul edilen özgün ideolojinin sloganları sergilenmeye başlandı. Pyongyang kentinin ortasından geçen Taedong nehrinin karşısında yükselen Juche kulesinin tepesindeki elektrikli kızıl meşalenin aydınlattığı bu meydandaki binaların birine de, öldükten sonra Kim Jong İl'in portresi asıldı. Henüz şimdiki lider Kim Jong Un'un portresi ortada yok ama, ülke üç jenerasyondur Kim ailesinin fertleri tarafından demir yumrukla yönetiliyor ve torun Kim'in korku yayan varlığı her yerde hissedilebiliyor.
Hakan Okçal ve Kuzey Koreli muhatabı Kim İl Sung Meydanında. Arkada Juche Kulesi
Rusya Kuzey Kore'den askeri mühimmat almak istiyor
Putin gelmeden önce Kuzey Kore İşçi Partisi'nin resmi yayın organı Rodong Shinmun'da bir makalesi yayımlandı. Putin burada, Ukrayna konusunda sağladığı destek ve ortak uluslararası meselelerde sergilediği dayanışma için Kuzey Kore'ye teşekkür etti.
Kuzey Kore devlet ajansı KCNA ise, Rusya'nın Ukrayna'da ulusal egemenliğini ve güvenliğini korumak ve emperyalistlerin hegemonyasını yıkarak çok kutuplu bağımsız bir dünyanın kurulması için mücadele ettiğinden övgüyle söz etti. Kuzey Kore Ukrayna Savaşı'nda Rusya'ya "koşulsuz olarak" kararlı destek veriyor.
Putin'in programı ve Pyongyang'da gerçekleştireceği temasların içeriği hakkında önceden basına açıklama yapılmadığı için uluslararası gözlemciler ancak fikir yürütebiliyorlar. Ancak Rus devlet kaynakları iki ülke arasında saldırıya karşı karşılıklı yardımlaşma öngören bir anlaşmanın imzalandığını bildirdiler. Putin'in Kuzey Kore'den başta top mermileri olmak üzere askeri mühimmat almak, buna karşılık Kuzey Kore'ye yakıt, gıda malzemeleri ve askeri teknoloji ihracatında bulunmak istediği ifade ediliyor. Rusya Ukrayna saldırılarında topçu mühimmatında karşılaştığı eksiklerini Kuzey Kore'den ithalat yaparak gideriyor. Kuzey Kore'nin bu alanda elinde büyük bir kapasite olduğu, zaman zaman Yongpyeong adası gibi Güney Kore hedeflerine yapılan masif saldırılardan biliniyor. Kuzey Kore buna karşılık Rusya'dan gıda malzemeleri ve askeri amaçlarla kullanılabilecek uydu teknolojisi almak istiyor. Kuzey Kore ülkenin gıda ve açlık sorununu bir türlü halledemedi. Ayrıca uzaya bu yıl fırlattığı uydunun denemesi başarısız oldu. Bu konularda Rusya'nın desteğine ihtiyaç duyuyor. Bu gibi mutabakatların kağıda dökülüp açıklanması her iki ülke de yaptırım altında oldukları için mümkün değil.
Oysa Putin 24 yıl önce Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmesinden kısa süre sonra gerçekleştirdiği Kuzey Kore ziyaretinde durum çok farklıydı. Putin o zamanki Kuzey Kore liderine uluslararası anlaşma ve kurallara saygılı davranmasını öğütlemiş, Kuzey Kore'yi nükleer silahlanmadan vazgeçirmeye çalışmıştı. Putin Kuzey Kore'den sonra G-8 zirvesine katılmak için gittiği Japonya'da batılılara bu ülkenin içinde bulunduğu şartlar hakkında gerçekçi bir analiz yapmış ve aralarında Bill Clinton'un da bulunduğu liderleri etkilemeyi başarabilmişti.
Kuzey Kore Ukrayna savaşından bu yana itibar kazandı
Kuzey Kore Rusya'nın ve diğer ülkelerin tüm ikna çalışmalarına rağmen 2003 yılında Nükleer Silahların Yayılma Anlaşması'ndan (NPT) ayrılmıştı. 2003-2007 yılları arasında ABD, Çin, Japonya, Rusya ve iki Kore'nin katıldıkları "Altı Taraflı Görüşmeler"den (Six-Party Talks) sonuç alınamayınca, Kuzey Kore hızla nükleer silahlarını ve füzelerini geliştirerek bugün sadece kendi çevresini değil, dünya barışını da tehdit eden tehlikeli bir ülke haline geldi. Kuzey Kore'yi bu yolda kararlı adımlarla ilerlemeye teşvik eden ana neden nükleer silahlanma programını terk ettikten sonra batının oyuncağı haline gelen ve sonrasında sadece iktidarını değil, hayatını da kaybeden Kaddafi'nin acıklı sonudur. Rejimin beka kaygısı nedeniyle Kuzey Kore'yi artık nükleer silahlardan vazgeçirmek mümkün değil.
Kuzey Kore bugün elindeki silahlarla Washington'u ve (teorik olarak) Moskova ve Pekin'i vurabilecek konumdadır. Pyongyang'ın bu konumu Washington, Seul ve Tokyo kadar olmasa da başta Pekin ve Moskova'yı da rahatsız ediyordu. Bu yüzden her iki başkent de başta Kim Jong Un'a yüz vermiyor ve silahlanmasını durdurmasını istiyorlardı. Esasen o yıllar batının hem Rusya hem de Çin'i kendi normları dahilinde ehlileştirerek sisteme kazanmaya çalıştıkları yıllardı. Ama köprülerin altından sular hızla akıp gitti. Rusya önce Gürcistan'ı işgal etti. Abhazya ve Güney Osetya, kimse tanımasa da Gürcistan'dan ayrılarak bağımsızlıklarını ilan ettiler. Sonra Kırım'ın işgali ve Donetsk ve Luhansk bölgelerinin ayrılıkçı güçler tarafından Ukrayna'dan koparılması geldi. 2022'de Ukrayna'nın Rus orduları tarafından alenen saldırıya uğraması uluslararası sistemde büyük bir kırılma yarattı. Rusya artık Batıya karşı nükleer silah kullanabileceğinden dahi bahsedebiliyor.
Çin şu anda ABD ile bir çatışma içinde olmak istemediğini sürekli tekrarlamasına rağmen bu iki büyük güç arasındaki rekabet her alanda keskinleşiyor. Güney Çin Denizi ile Tayvan üzerinde sonu nükleer bir savaşa varabilecek bir kıvılcımın çıkması her an mümkün. Çok kutuplu dünyada gerilim ve çatışma ortamı hızla kötüye doğru evriliyor.
Böyle bir uluslararası ortam Kuzey Kore gibi bir ülke için biçilmiş bir kaftan. Bir zamanlar kendi geleneksel müttefiklerinden dahi parya muamelesi gören Kuzey Kore şimdilerde en azından Rusya için itibarlı bir müttefik halini aldı. Kuzey Kore Çin ve İran'la birlikte Rusya'nın en güvendiği dostları arasına sayılıyor artık. Putin bunu Pyongyang'da dosta düşmana bir kez daha ilan etti. Bundan en çok ABD, Güney Kore ve Japonya rahatsız oldu. Ama perde arkasında Çin'in de durumdan pek hoşlanmadığını tahmin etmek zor değil. Artık, ne Birleşmiş Milletler ne de Batının yaptırımlarının Kuzey Kore üzerinde etkili olması mümkün değil. Rusya'nın dünya sıralamalarında sonlarda olan böyle bir ülkeye muhtaç olması ise ibretlik bir durum.
Putin in North Korea for the first time in 24 years
When these lines were written, Vladimir Putin, the unchanging and indisputable leader of Russia , was visiting this country for the first time after a 24-year hiatus, as the official guest of Kim Jong Un, the unchanging and indisputable leader of North Korea. The two had previously met in Russia in 2019 and 2023, but this was the first time the Russian leader set foot on North Korean territory after a long time. The visit started with the Russian delegation arriving in the capital Pyongyang later in the night between Tuesday and Wednesday, passing in convoys of vehicles on extraordinarily illuminated streets, in front of buildings shining with LED lights. Those who have seen Pyongyang know that there are no illuminated streets or even illuminated buildings at night in this city, with a few exceptions. The city is always buried in pitch darkness. That's why the respect shown to Putin was magnificent. The North Koreans must have realized that there would be no saving of reputation. With Putin's arrival, Pyongyang turned into a wonderland.
In the morning, thousands of Pyongyang residents showed love to Putin with roses and flags in their hands, on the same streets decorated with Russian and North Korean flags and pictures of Putin. The Russian leader will leave Pyonyang for Vietnam on the same day. The North Koreans, who were extremely adept at organizing military parades and official ceremonies, hung banners everywhere praising Russian-North Korean friendship and criticizing American imperialism.
The magnificent demonstrations in Kim Il Sung Square, the country's most important ceremonial area, were worth seeing. This square, where new nuclear missiles are displayed in military parades every year, once featured portraits of Marx, Engels and Lenin. These were taken down in the early 2000s by the current leader's father, Kim Jong Il . Only the portrait of his father and the founder of the regime, Kim Il Sung, and the slogans of his original ideology, called Juche thought, based on the idea of relying on the country's unique power and the social values of the people, and accepted as the adaptation of Marxism-Leninism to Korean conditions, began to be exhibited in the square. After his death, Kim Jong Il's portrait was hung on one of the buildings in this square, illuminated by the electric red torch at the top of the Juche tower, which rises across the Taedong river passing through the middle of Pyongyang city. There is no portrait of current leader Kim Jong Un yet, but the country has been ruled with an iron fist by members of the Kim family for three generations, and grandson Kim's fearsome presence can be felt everywhere.
Hakan Okçal and his North Korean counterpart are in Kim Il Sung Square. Juche Tower in the background
Russia wants to buy military ammunition from North Korea
Before Putin's arrival, an article was published in Rodong Shinmun, the official publication of the North Korean Workers' Party. Here, Putin thanked North Korea for its support regarding Ukraine and its solidarity on common international issues.
North Korean state agency KCNA praised Russia's efforts to protect its national sovereignty and security in Ukraine and to destroy the hegemony of the imperialists and establish a multipolar independent world. North Korea gives "unconditional" determined support to Russia in the Ukraine War.
Since no prior announcement was made to the press about Putin's program and the content of his contacts in Pyongyang, international observers can only speculate. However, Russian state sources reported that an agreement was signed between the two countries providing for mutual assistance against attack. It is stated that Putin wants to buy military ammunition, especially artillery shells, from North Korea, and in return, he wants to export fuel, food materials and military technology to North Korea. Russia compensates for its deficiencies in artillery ammunition during the Ukrainian attacks by importing them from North Korea. It is known that North Korea has a great capacity in this field, from the occasional massive attacks on South Korean targets such as Yongpyeong island. In return, North Korea wants to buy food supplies and satellite technology that can be used for military purposes from Russia. North Korea could not solve the country's food and hunger problems. Additionally, the test of the satellite launched into space this year failed. It needs Russia's support on these issues. It is not possible to put such agreements on paper and explain them as both countries are under sanctions.
However, the situation was very different during Putin's visit to North Korea, shortly after he assumed the Presidency 24 years ago. Putin advised the then North Korean leader to respect international agreements and rules, and tried to dissuade North Korea from nuclear armament. After North Korea, Putin went to Japan to attend the G-8 summit and made a realistic analysis about the conditions of this country to the westerners and managed to impress leaders, including Bill Clinton .
North Korea gains credibility since Ukraine war
North Korea left the Nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT) in 2003, despite all the persuasion efforts of Russia and other countries. When no results were obtained from the "Six-Party Talks" in which the USA, China, Japan, Russia and the two Koreas participated between 2003 and 2007, North Korea rapidly developed its nuclear weapons and missiles and today it threatens not only its own environment but also world peace. It has become a dangerous and threatening country. The main reason that encourages North Korea to take decisive steps on this path is the sad end of Gaddafi, who became the West's toy after abandoning his nuclear armament program and subsequently lost not only his power but also his life. Due to the regime's concern for survival, it is no longer possible to dissuade North Korea from using nuclear weapons.
North Korea is in a position to hit Washington and (theoretically) Moscow and Beijing with the weapons it has today. This position of Pyongyang disturbed Beijing and Moscow, although not as much as Washington, Seoul and Tokyo. That's why both capitals initially rejected Kim Jong Un and wanted him to stop his armament. Essentially, those were the years when the West tried to bring both Russia and China into the system by taming them within their own norms. But water quickly flowed under the bridge. Russia first invaded Georgia. Abkhazia and South Ossetia separated from Georgia and declared their independence, even though no one recognized them. Then came the occupation of Crimea and the separation of the Donetsk and Luhansk regions from Ukraine by separatist forces. The open attack of Ukraine by Russian armies in 2022 created a major rupture in the international system. Russia can now even talk about using nuclear weapons against the West.
Although China constantly repeats that it does not want to be in a conflict with the USA at the moment, the competition between these two great powers is sharpening in every field. It is possible at any moment for a spark to erupt that could lead to a nuclear war in the South China Sea and Taiwan. In the multipolar world, the atmosphere of tension and conflict is rapidly evolving for the worse.
Such an international environment is perfect for a country like North Korea. North Korea, once treated as a pariah even among its own traditional allies, has now become a reputable ally, at least for Russia. North Korea is now considered one of Russia's most trusted friends, along with China and Iran. Putin declared this once again to friends and foes in Pyongyang. The USA, South Korea and Japan were most disturbed by this. But it is not difficult to guess that behind the scenes, China does not like the situation very much either. It is no longer possible for neither the United Nations nor the Western sanctions to have any effect on North Korea. It is an exemplary situation that Russia needs such a country, which is at the bottom of the world rankings.