ABD ile ilişkiler her daim önemli olduğu için Türkiye'de görevli yabancı diplomatların Ankara-Washington ilişkilerindeki gidişatı öğrenmek istemesi gayet doğaldır.
Ancak Japonya ve Güney Kore gibi ABD'nin Uzak Doğu'daki müttefikleri için, Ankara-Washington barometresi ayrı bir önem taşır. Pandemi döneminde malum seyahat kısıtlamaları ve hangi ülkeye gidilir, gidilmez tartışmaları sürerken, Uzak Doğulu bir diplomat, "Biz bu tür konularda da ABD ne yapıyor diye bakarız" demişti.
Uzak Doğu'daki bazı ülkeler, sadece seyahat ve turizm gibi konularda değil, özellikle ekonomik ilişkiler, daha da önemlisi yatırım konularında da karar almadan önce ABD ile o ülkenin ilişkilerinin nabzını tutarlar. Elbette en önemli kriter bu değildir.
Türkiye'deki ekonomik durum, siyasi atmosfer, hukukun üstünlüğü en belirleyici kriter olmaya devam ediyor. Ama işte bu kriterlere paralel olarak illa ki ABD'yle ilişkileri de bir kriter olarak görürler.
Bu nedenle Türkiye'nin ABD ile ilişkilerinde nisbi bir yumuşamanın bir çarpan etkisi yaratma olasılığı bulunuyor.
Malum, bu hafta itibariyle Türk-Amerikan ilişkilerini gölgeleyen önemli bir pürüz geride bırakıldı. Türkiye Ukrayna savaşı açısından ABD'nin çok önem verdiği NATO genişlemesi çerçevesinde İsveç'in üyeliğini onayladı. ABD ise F-16 satışı için Kongre'den onay aldı. Böylece son iki yılda ilişkilerin ve ve görüşmelerin neredeyse yüzde 70'lik kısmını işgal eden bir kördüğüm ortadan kalkmış oldu. Kendi kulaklarımla duymadım, ama bu yüzde 70'lik oran Amerikalı diplomatlarca ifade edilmiş.
Açıkçası AKP'nin çok küçümsediği 20 yıl öncenin Türkiye'siyle ABD arasında hemen her konuda dirsek teması vardı. Bir Amerikan dışişleri bakanının Orta Doğu'da çıkmış yangını söndürmek için bölgeye beş kere gelip, bir kere dışında Türkiye'yi pas geçmesi düşünülemezdi. İlla ki her seferinde uğramış olurdu. Ayrıca Türk-Amerikan ilişkilerinde Kafkaslar'dan, Balkanlar'a, Orta Doğu'dan Asya'ya pek çok konu masaya yatırılırdı. Her konuda da illa görüş birliği sağlanması da söz konusu değildi. Ancak ABD işine gelse de gelmese de, söylenenler bir kulaktan girip ötekinden çıksa da en azından Ankara'nın görüşünü merak ederdi.
Özellikle son altı aydır, iki taraf arasındaki diyalog, "önce sen onayla", "olmaz önce sen adım at" şeklindeki kısır döngüye mahkûm edilmişti.
ABD'nin Suriye'de YPG'yi desteklediği, AKP iktidarının ise her konuyu, elmalarla armutların birbirine karıştığı, orantısız pazarlıklara bağladığı sürece iki taraf arasında buzların tam anlamıyla çözülmesi zor.
Yine de kısmi yumuşamanın, özellikle önümüzdeki dönemde Türkiye'yi yatırım radarına almak isteyen kimi Uzak Doğulu şirketleri olumlu etkileyebileceği söyleniyor.
Tabii temkinli olmakta ve tek kriterin ve hatta en az önemli kriterin ABD ile ilişkiler olduğunu da akılda tutmakta fayda var.
Geçenlerde Almanya'nın Ankara büyükelçisi Türkiye'de yerleşik firmaların operasyonlarından çok memnun olduklarını, ancak yeni yatırımcıların çekindiğini söyledi. Son on yıldır hemen her Avrupa ülkesinin büyükelçisinden aynı mesajı duyuyorum: "Yerleşikler çok memnun, yeni yatırımcı çekmek ise çok zor."
Tabii iktidara sorsanız, onlara göre Batı bizim güçlenmemizi istemiyor, hatta kıskanıyor, onun için de yatırım yapmıyor. Açıkçası Japonların ya da Korelilerin Türkiye'yi kıskandığını, ya da özel olarak kuvvetten düşmesinin onların çıkarına olacağını sanmıyorum. Sonuçta onlar da asıl ekonomi yönetimine ve hukukun üstünlüğüne baktılar ve bakacaklar.
Since relations with the United States have always been important, it is natural for foreign diplomats serving in Turkey to want to learn about the course of Ankara-Washington relations.
However, for the US's allies in the Far East, such as Japan and South Korea, the Ankara-Washington barometer is of particular importance. While the well-known travel restrictions and discussions on which countries to go and which not to go to continue during the pandemic, a Far Eastern diplomat said, "We look at what the US is doing on such issues."
Some countries in the Far East take the pulse of their relations with the United States before making decisions, not only on issues such as travel and tourism, but also on economic relations and, more importantly, on investment. Of course, this is not the most important criterion.
The economic situation, political atmosphere and rule of law in Turkey continue to be the most decisive criteria. But in parallel with these criteria, they also see relations with the US as a criterion.
Therefore, a relative softening in Turkey's relations with the US is likely to create a multiplier effect.
As is known, as of this week, a significant stumbling block over Turkish-American relations has been left behind. Turkey has approved Sweden's membership within the framework of NATO expansion, which the US attaches great importance to in terms of the Ukraine war. The US has also received approval from Congress for the sale of F-16s. Thus, a deadlock that has occupied almost 70 percent of relations and talks in the last two years has been removed. I did not hear it with my own ears, but this 70 percent rate was stated by American diplomats.
Frankly, there was close contact between the US and the Turkey of 20 years ago, which the AKP despises greatly, on almost every issue. It was unthinkable that an American secretary of state would come to the region five times to put out a fire in the Middle East and bypass Turkey except once. He would have stopped by every time. In addition, many issues were discussed in Turkish-American relations, from the Caucasus to the Balkans, from the Middle East to Asia. It was not necessarily the case that a consensus would be reached on every issue. However, whether it suited the US or not, and whether what was said went in one ear and out the other, it would at least be curious about Ankara’s opinion.
Especially in the last six months, the dialogue between the two sides has been condemned to a vicious cycle of "you approve first", "no, you take action first".
As long as the US supports the YPG in Syria and the AKP government associates every issue with lopsided bargaining where apples and oranges are mixed up, it will be difficult for the two sides to fully break the ice.
Still, it is said that the partial softening could have a positive impact on some Far Eastern companies that want to put Turkey on their investment radar, especially in the coming period.
Of course, it is useful to be cautious and keep in mind that the only criterion, and even the least important criterion, is relations with the United States.
The German ambassador to Ankara recently said that the companies located in Turkey are very happy with their operations, but new investors are hesitant. I have been hearing the same message from the ambassadors of almost every European country for the last decade: "The residents are very happy, but it is very difficult to attract new investors."
Of course, if you ask the government, they say the West does not want us to become stronger, in fact they are jealous of us, and therefore they do not invest. Frankly, I do not think that the Japanese or Koreans are jealous of Turkey, or that it would be in their interest for Turkey to lose its power. After all, they have looked at the real economic management and the rule of law, and they will continue to do so.