Bahçeli, 'açılım' sürprizini Ufuk Uras'a böyle açıkladı: Erdoğan 'Bu işi başkalarını karıştırmadan biz çözelim' deyince gidip DEM Partililerle el sıkıştım

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Türkiye’yi şok eden Öcalan çıkışının ne anlama geldiğini herkes çözmeye çalışıyor. Bahçeli 2 Ekim’den bu yana grup konuşmalarında sözlerinin arkasında olduğunu ısrarla söylüyor.

Ancak Kürt meselesinin çözümünün nasıl olacağı, iktidarın bir yol haritasının olup olmadığı belli değil.

Zira DEM’in de vurguladığı gibi ve çatışma çözümleri teorisinde de yer alan güven artırıcı önlemler, adımlar yok.

Bakınız kayyımlar, bakınız hakkında soruşturma açılan DEM’li belediye başkanları…

2013-2015 yılları arasında denenen Çözüm Süreci’ne ilişkin bir akıl varsa onlar şimdi Beştepe’de… Mehmet Uçum ve Ayhan Ogan… Akil İnsanlar Heyeti’nde yer almışlardı.

Uzun zamandır Kürt meselesi üzerine çalışan isimlerden biri olan, HDP’den önceki partide BDP’den milletvekili seçilen, ÖDP’nin kurucuları arasında yer alan Ufuk Uras’ın Bahçeli’nin ana aktör olarak öne çıktığı sürece ilişkin MHP lideriyle görüşmesi kamuoyu açısından da sürpriz oldu.

Bahçeli ile MHP Genel Merkezi’nde görüşen Ufuk Uras’a görüşmenin içeriğine ilişkin sorular sordum.

Uras’ın yanıtlarına geçmeden önce şu notu da düşeyim: Ufuk Uras, Bahçeli ile görüşmeden önce DEM Eş Başkanı Tuncer Bakırhan ve parti sözcüsü Ayşegül Doğan’la görüştü. Bahçeli’den sonra da, MHP liderinin önemsediği isimlerden biri olan Ahmet Türk’le konuştu. Bu görüşmelerden iki tarafın da haberi olmuş.

Şimdi gelelim Uras’ın Bahçeli ile yaptığı görüşmenin detaylarına…

Görüşme yarım saat sürmüş. Görüşme talebi Ufuk Uras’tan gelmiş.  Bahçeli’nin yaptığı çağrının kıymetli olduğunu vurgulayan Uras şunları söyledi:

“Çağrının kıymetli olduğunu, önemli olduğunu düşündüğüm bir konuda her türlü desteğe, katkıya hazır olduğumuzu ifade ettim. O da memnuniyetini dile getirdi.”

Uras, bugünlerde sıkça dile getirilen Erdoğan-Bahçeli gerilimi söylentilerini boşa çıkaracak çok önemli bir ayrıntının da Bahçeli tarafından kendisiyle paylaşıldığını aktardı. Buna göre bizzat Erdoğan geçen ay başında Bahçeli’ye “bu meseleyi başkalarını karıştırmadan kendi kendimize çözme” teklifiyle gitmiş.

Ufuk Uras’tan dinleyelim: “Sayın Bahçeli, Erdoğan’ın geçen ayın başında kendisine ‘Bu işi kendi başımıza, kendi kendimize çözelim, bu sorunlara başkalarını karıştırmadan’ teklifiyle geldiğini aktardı. Sayın Bahçeli bunun üzerine ‘Peki bunu kim yapacak? Gittim gruba (DEM) el sıktım, başsağlığı diledim. Öcalan da hiçbir telkin olmadan kendi görüşünü ifade etsin bu konularda diye o çıkışı yaptım’ dedi.”

Erdoğan’ın “bu işi kendi kendimize çözelim, başkaları olmadan” dediği şeyin tam olarak ne anlama geldiğini altını çizdiğimde Uras’ın yorumu şu oldu:

“Türkiye’nin iç dinamikleriyle çözülsün, buna işaret ediliyor. Bu daha önce denendi ve başarılı olmadı.

Denenmiş bir şeyi bir daha deneyelim demeleri zor” yanıtını veren Uras, burada Çözüm Süreci öncesi Oslo görüşmelerini hatırlattı.

Bahçeli’nin çıkışıyla ilgili “olduğu yerde durduğu” izlenimini edindiğini belirten Ufuk Uras, “Tarihsel ortak ‘biz’de buluşmanın önemli olduğunu söyledim. Sosyalist kimliğe sahip bir insanla milliyetçi bir liderin görüşmesi, bu toplumun bütün renklerini katacak bir şekilde ortak mutabakatta buluşmasına katkı sağlıyorsa bunun simgesel bir önemi olduğunu dile getirdim” diye konuştu.

Görüşmenin içeriğinin kamuoyuyla paylaşılması konusunda Bahçeli’nin de onayı olduğunu vurgulayan Uras, Bahçeli’nin “1967’li yıllardan beri buradan bir yere varmak mümkün değil. Bütün enerjimizi tükettik dedi. O yüzden buradan bir yere varılamayacağını herkesin görmesi gerekir. O yüzden ortak bir yerde buluşmak lazım. El uzatmak da simgesel olarak zaten bunu ifade ediyor” dediğini aktardı.

Bahçeli’nin kendisine “şiddetin olmadığı bir zeminde herkesin siyaseten kendisini ifade etmesi” konusundaki düşüncelerini aktardığını belirten Uras, “Ben de bunu yeni bir sayfa açmak olarak değerlendirdim. Ama yeni bir dil oluşturmak gerektiğini ifade ettim” diye konuştu.

Uras, Bahçeli’nin Kürt meselesindeki çıkışıyla ilgili “İnsan kaybı, ekonomik maliyet, buradan bir yere varamıyoruz, bu hep küresel güçlerin işlerine yarıyor” değerlendirmesinde bulunduğunu söyledi.

MHP liderinin öne çıktığı sürecin Suriye’deki gelişmelerle ilişkisi var mı diye sorduğumda da Uras şu yanıtı verdi:

“Olmaz olur mu! Süreç, Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesiyle ancak olabilecek bir şey. Zaten PKK kendini lağvetsin meselesi… Açılım sürecinde böyle değildi. Bu ancak dönüşsün diyerek olabilir. Düşünsenize Suriye’desiniz. 100 bine yakın insan var, haydi kendimizi lağvettik. Bu nasıl olacak? Bir model gerekli, oradaki yapı Suriye merkezi hükümetine tabii mi olacak? Bütün bunlar, üzerine çalışılması gereken konular.”

Bahçeli ne yapmaya çalışıyor sorumu ise Uras şöyle cevapladı:

“Bahçeli ile sınırlı olduğunu düşünmüyorum. Erdoğan’ın da dahil olduğu bir süreç. Üzerine çalışılmış bir konu olduğunu düşünüyorum. Tabii bunun detaylarını bizimle paylaşmıyorlar. 40 yıldır hayatım barış mücadelesiyle geçti. Kendi adıma bir lüksümüz olmadığını düşünüyorum. Yeter ki somutlaşsın. Bir yol haritası çıksın. Ama bunun olgunlaşmasını mı bekliyorlar nasıl bir süreç olacak, onları bilemiyorum. Ama niyet okumak yerine ya da kime yarar diye bakmak yerine memleketin çocuklarına yarar diye baktığım için bu meselelere önemsedim.”

Bahçeli’nin neden kendisinin görüşme talebini kabul ettiğini sorduğumda da Uras’ın yanıtı şöyle oldu:

“Niye biz şimdi görüşüyoruz, çünkü siz Soros çocuğu değilsiniz dedi. Siz hocasınız, Meclis’te siyaset yapsınlar diye gruba katkıda bulundunuz, sizi televizyonlardan izliyorum, kendinizi anlatmanıza gerek yok. Bu meseledeki tutumunuzu olumlu buluyorum dedi.”

Kayyım meselesini hatırlattığımda ise “Bu gel-git’leri olan zor bir süreç” yorumunu yaptı. Bu arada kayyımlar meselesi görüşmede gündeme gelmemiş.

Bahçeli aydınların, sanatçıların, sivil toplumun bu süreci desteklemesinin, katkıda bulunmasının önemli olduğunu da belirtmiş. Uras Bahçeli’nin “Bir diyalog, bir mutabakat olacaksa bu kesimlerle de görüşmenin gerekli olduğunu” dile getirdiğini belirtti. Uras “Devletin bekası denilen şey toplumun bekasıyla birleştiği zaman anlam taşıyor” yorumunu yaptı.

Bahçeli-Erdoğan arasında bir ikilik olduğu izlenimi almadığını belirten Uras “Öcalan’la sizin görüşmeye gitmeniz gibi bir konu gündeme geldi mi” soruma “O detay, teknik bir şey ama biz her zaman katkı sunmaya, elimizi taşın altına koymaya hazırız dedim” yanıtını verdi.

Uras giderken de Türkmen soyundan gelen Bahçeli’ye “The Country Of Turkmens” kitabını götürdüğünü aktardı.