Cumhurbaşkanı Erdoğan işareti verdi; bakanlar değişecek…

TBMM’de en heyecanlı günler genel seçimler sonrasında yaşanırdı. Seçimi muhalefet kazanmışsa Bakanlar Kurulu sıfırdan oluşacağı için, seçilmeyi başarmış her milletvekili kendini bakanlık konusunda şanslı görürdü.

Evet her milletvekili; okuma-yazması olduğu kuşkulu bakanlarımız bile vardı geçmişte.

İktidar sandıkta güven tazelediğinde, ‘Beyefendi’nin gözdeleri bile yerlerini koruyacaklarından emin olamazdı.

O günlerde Meclis koyu renk giysili milletvekili meşherine dönerdi.

Kıdemli Meclis muhabirleri, koyu renk giysililer çoğaldığında, kendi aralarında “Lâciler çekilmiş” diye konuşurlardı.

O günler çok geride kaldı.

Bakanlar yine var ama artık ‘Bakanlar Kurulu’ yok, onun yerini ‘Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ aldı.

Cumhurbaşkanı eski dönemlerin başbakanları gibi her gün Meclis’e uğramıyor ki, bakanlık bekleyenler lâcilerini çekip ortalıkta görünsünler…

Zaten günümüzde milletvekili olmak bakanlık şansını azaltıyor; bakanların milletvekili sıfatı olmaması şart, atananın o sıfatı varsa istifa etmesi gerekiyor…

Bakanlığı gönlünden geçiren şimdi ne yapsın?

TBMM’nin yeni yasama yılına başladığı 1 Ekim günü, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un verdiği resepsiyon bunun için fırsattı. Nitekim milletvekilinden çok, AK Parti’nin değişik kademelerinden kişiler doldurmuştu geniş salonu.

Hepsi de koyu renk giysiliydiler.

Beklenen gelmedi ama. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yabancı bir konuğu varmış…

‘Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ 14-28 Mayıs 2023 tarihinde yapılan genel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında atanan -veya yeniden atanmış- bakanlardan oluşuyor. Koltuklarını ısıtmış bile sayılmazlar. Ancak bazıları için o koltukları terk etme zamanı galiba yaklaştı.

Atama makamı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balkanlar gezisinde, uçakta, hem partide hem de kabinede değişiklikler yapmayı düşündüğünü açıkladı.

Eskiden bakanların isimleri atanmalarından kısa süre sonra ezberlenilir, bizler de gazeteciler olarak onlarla seviyeli bir ilişki kurabilirdik.

Biraz önce Cumhurbaşkanlığı sitesinin ilgili sayfasını açtım, bir-ikisi dışında karşıma çıksa tanıyabileceğim pek az bakan olduğu fark ettim.

Çoğunun ismini bile bilmiyorum.

Şart mıdır?

Demek ki, şart değilmiş…

Acaba bu 17 bakandan hangileri yerlerinden olacak?

Evet, eğer değişiklik gerçekten yapılacaksa, tasfiye bir-iki bakanla sınırlı kalmayabilir.

Bir veya iki bakanla sınırlı değişiklikler, zamanı geldiğinde, bakanın ‘affını istemesi’ yoluyla gerçekleşiyor.

En son sağlık bakanı ile çevre, şehircilik ve iklim değişikliği bakanı Kabine’den öyle ayrılmışlardı.

Cumhurbaşkanlığı sitesindeki fotoğraflarında bütün bakanların yüzleri gülüyor. Bunu doğal karşılıyorum. Bakan olmakla, kocaman bir makam odası, son model makam aracı, çok görevliden oluşan bir sekretarya ile ölünceye kadar “Sayın Bakanım” unvanı sahibi olunuyor…

Koltuğundan edilmek ise ölümden beter bir darbe etkisi yapar.

Hazmedilmesi çok zordur.

Şimdilerde eski bakanlar ile eski milletvekilleri için başka kapılar açık tutuluyor. Varlık Fonu içerisinde yer alan şirketler, büyükelçilikler, rektörlükler ve hiçbiri olmazsa bakan yardımcılıkları gibi…

Mutlu edilmenin yolları fazla.

Tabii, makamından edildiğinde rahatsızlığını fazla belli etmemek şartıyla…

Sanıyorum, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kabinede değişiklik olacak” açıklaması, şimdiki bakanları, bu sebeple, eski dönemlerin bakanları kadar etkilememiştir.

Eskiden, hükümette değişikliğe gidileceği rivayetleri çıktığında, bakanlar, kendilerinin gidici olup olmadığını, görev bekleyen siyasiler de bakanlık sırasının kendilerine gelip gelmeyeceğini öğrenmek için, bilebilecek kişi ararlardı.

Şimdikiler kime sorsun? Akıbetlerini bilebilecek tek bir kişi var.

Kabine değişikliği ufukta göründüğüne göre acaba talih kuşu bu defa kimlerin başına konabilir?

Murat Kurum’un İstanbul’u kaybetmesi sonrasında, kıdemli bakan Mehmet Özhaseki’nin görevden alındığını ve makamına onun getirildiğini biliyoruz; Ankara’da başarılı olamamış Turgut Altınok da bakanlık beklentisine girmişse şaşırmam.

Neden olmasın?

Metin Feyzioğlu Barolar Birliği başkanıyken sergilediği tavrını daha sonra değiştirmiş ve sonunda büyükelçilik ile mükafatlandırılmıştı. Sanıyorum, onun durumunda olan başkaları da, şu sıralarda, Kabine değişikliği için gün saymaya başlamışlardır.

Daha başka kimler?

Bir çırpıda sayabileceğim başka değerli kişiler de var ama burada isimlerini veya koordinatlarını verirsem ikballerine engel olurum endişesi taşıdığım için bundan sarf-ı nazar ediyorum.

Onlar kendilerini görünür haline getirmeye başladılar zaten.