CHP türbülansları…
CHP’de ansızın ‘değişim’ vurgusuyla başlatılan ve büyük bir seçim utkusu getiren hareket kendi içinde ayrıca ele alınmayı bekliyor. Bugüne kadar henüz değişimden neyin kast edildiğini kimse öğrenemedi. Tüm toplumlar tarihlerinin her döneminde o kavramın büyüleyici etkisi altında kalır ve değişim ister. Türkiye gibi 30 yıldır belli bir ideoloji ile yönetilen bir toplumda bu kavramın yankı bulmaması büsbütün olanaksızdır. Ama CHP’de telaffuz ve zikredilen, vurgulanan değişim, herkesin kendince içini doldurduğu, daha ideolojik unsurları tayin edilmemiş bir kavramsa da etkili olmayı sürdürüyor. Bu çerçeveyi CHP’deki politik liderlikle bütünleştirip birlikte düşünmek gerekir. Değişim, kitleleri peşine takacak bir kavramdır ama kimin öncülük ettiği en az o kadar önemlidir. CHP bakımından toplumu harekete geçiren unsur hamleyi Ekrem İmamoğlu’nun yapmasıdır. Onun rüzgârı olmasaydı ne parti içi değişim yaşanacaktı ne de seçim sonucu bu şekilde belirecekti.
CHP Planlama Bürosu 1957 dolaylarında işlemeye başlamıştı. Önce 1961 Anayasasının temeli olan İlk Hedefler Beyannamesini yayınlamış, ardından devam etmişti. Bülent Ecevit, tartışmasız bir entelektüel olarak o çalışmalara doğrudan katkı vermekle kalmıyor üretilen politikayı kitlelerle, sivil toplum örgütleriyle, sendikalarla, öğrenci hareketiyle bütünleştirerek yapılanpolitikaya dönüştürüyordu.
Kişilerle kaim ve onların politik etkileme gücüyle somutlaşan kavramlaştırmalar kısa süre içinde söner. Sönmekle kalmaz, sahibi olan politikacıyı da eritir. Önemli olan, ‘Ak Günlere’ gibi bir deyişin Türkiye’de ne derecede etkili olduğunu hatırlamaktır. O politik çıkış çerçevesinde asıl vurgulanması gereken hem deyimi olgunlaştıran Bülent Ecevit’in etkisi hem de 1973 öncesi ve sonrasında CHP’nin (tarihindeki tek) dönüşümünü sağlayan kapsamlı ideoloji ve kitle çalışmalarıdır. O günlerin Ankara’sında Göreme Sokağı’nda bulunan CHP Planlama Bürosunun faaliyetleri parti için politika ve ideoloji üretiyordu. Ama CHP Planlama Bürosu 1957 dolaylarında işlemeye başlamıştı. Önce 1961 Anayasasının temeli olan İlk Hedefler Beyannamesini yayınlamış, ardından devam etmişti. Bülent Ecevit, tartışmasız bir entelektüel olarak o çalışmalara doğrudan katkı vermekle kalmıyor (partinin yayınladığı Özgür İnsan dergisindeki yazılarının okunması yeterli, o yazıların derlenmesi de zaruridir) üretilen politikayı kitlelerle, sivil toplum örgütleriyle, sendikalarla, öğrenci hareketiyle bütünleştirerek yapılan politikaya dönüştürüyordu. 1973’ün ve 1977’nin başarıları bu çerçevede oluşmuştur. Yani 20 yıla yaklaşan sistemli bir çalışmanın sonucu ve uzantısıydı.
Bugün CHP’nin ideolojik planda da lider düzeyinde de böyle bir somutlaşma/kristalizasyon berraklığı yok. İmamoğlu’nun partiyi sürüklediği açık ve kesindir. Öte yanda adı konsa da konmasa da parti yönetimi ikili bir yapı gösteriyor. Taraflar arasında derin, kalıcı ve sınırları belli, somut bir uzlaşmanın sağlandığı ve iş bölümünün yapıldığı söylenemez. Tersine, gergin, çatışmacı bir zeminde cereyan ediyor CHP pratiği. Bu tabloya git gide ufalansa bile Kılıçdaroğlu kırıntılarını eklemek gerekir.
İdeolojik plandaki durum daha beter. Retorik nitelendirmeler dışında CHP’nin nasıl bir parti olduğunu, kimin partisi olduğunu artık kimse bilmiyor. İçinde ters akıntıların kesiştiği ve sürekli türbülansların yaşandığı bir parti CHP. Yine de bir şey söylemek gerekirse bugünkü CHP’nin gerçek sol ve ‘sosyal demokrat’ bir parti olmadığı söylenebilir. Türkiye’de gerçek bir sol partinin üç temel dayanağı bulunduğunu defalarca yazmış birisi olarak yeniden belirteyim: Kürtler, Aleviler, sosyalistler. CHP bu kesimlerin hiçbiriyle bir uzlaşma sağlamadı. Onlar çeşitli nedenlerle CHP’ye teveccüh ettiler ama CHP o eğilimi henüz kabullenmedi.
CHP’nin yapması gereken ilk iş tüm dünyada ağır kriz içinde bulunan demokrasiyi Türkiye için evrensel ilkeler temelinde yeniden ve çok kuvvetli şekilde tanımlamak ve oradan başlayarak ileriye doğru açılmaktır.
ÖNCE DEMOKRASİ…
Hayır, CHP bu sularda değil. Ama başka bir olgu var. Bugünkü Türkiye’nin ana ve öncelikli ihtiyacı demokrasidir. Gerçek bir demokrasiyi savunan ve o demokrasinin muhakemesini somutlaştıran bir partide diğer unsurlar gelip ona katılır. Hem demokrat olup hem de diyelim yukarıda andığım üç unsurun haklarını gözetmemek mümkün olamayacağı için güçlü bir demokrasinin merkezi olarak kendisini konumlandıran bir partinin toplumdaki mağdur ve madun unsurlarla bütünleşmesinin doğallığına değinelim. CHP’nin yapması gereken ilk iş tüm dünyada ağır kriz içinde bulunan demokrasiyi Türkiye için evrensel ilkeler temelinde yeniden ve çok kuvvetli şekilde tanımlamak ve oradan başlayarak ileriye doğru açılmaktır.
Böyle bir adım atılabilir mi? Demokrasi etrafında kurgulanacak bir politika modeli herkese ilk bakışta son derecede kolay hatta sıradan gibi görünürse de hayır, öyle değildir. Güçlü ve kapsamlı bir demokrasi tanımının yapılması ve daha önemlisi uygulanması son derecede zordur. Demokrasi görüldüğünden, sanıldığından çok daha zor bir olgudur. Politizasyonu ayrıca birçok düzenlemeyi gereksinir. Söz konusu güçlüklerin başlıca nedeni farklı çıkar çevrelerinin (interest groups) taleplerini uzlaştırmak, çoğunluğun azınlık haklarını gözeterek yönetimi sürdürmesini sağlamaktır. CHP ve Türkiye söz konusu olunca bu zorluk büsbütün büyür. Zorluğun önde gelen nedeni Türkiye’nin yüz yıllık cumhuriyetçi modernleşme tarihinde demokrasi üretmemesidir. Çok partili rejimin demokrasi sayıldığı bir ülkeden söz ediyoruz. 1908-1925 arasında onlarca partinin olduğu bir partide tümünün 1925’te siyasetten yasaklanmasından sonra 1946’da ‘demokrasiye geçildi’ diyor, onu bir zafer olarak kutluyoruz. Türkiye gerçek bir demokrasiyi üretmediği için asla çoğulcu bir toplum olmadı. Oysa, gerçek bir çoğulcu demokrasi arayışı beraberinde çoğulcu bir toplumu ve siyaseti de getirecektir.
Mevcut koşullarda CHP’nin değişim başlığı altında bir dönüşüm/yenileşme yaşayıp yaşamayacağı ciddi bir sorundur. O sorunun temelini CHP’nin bir siyasal parti olarak ideolojisini ve pozisyonunu hangi unsurların öncelikli olarak tayin ettiğini saptanamaması hazırlıyor. O unsurlar saptanamayınca CHP sürekli olarak arada kalan, iç çelişkilerinin birbiriyle çatışmasını yaşayan bir partiye dönüşüyor. Her zaman belirttim bir daha dile getireyim. Bugünkü CHP’nin ve tarih içindeki öncüllerinin sahne olduğu en ciddi mesele o partinin ilerici ve sola açılan kanatlarıyla onu bir devlet ve merkez partisi halinde tutmak isteyenler arasındaki zıtlaşmadır. Unutmayalım, son otuz yılda ‘Anadolu Solu’ gibi saçma kavramların yer aldığı ve her birinin ‘değişim’ olarak sunulduğu bir partiden söz ediyoruz. Üstelik bugün o partide ciddi çelişkiler ve kısıtlamalar yaşanıyor. Onları ele almak zamanının geldiği kanısındayım. Şimdi CHP’nin bugün karşı karşıya kaldığı üç büyük ve partinin karar vererek çözmesi gereken çelişkiyi ele alacağım.
Sosyal demokrasinin düzenleyici mekanizmaları meşrulaştıran yaklaşımıyla yurttaşlık haklarını hukukun üstünlüğü çerçevesi içinde en üst düzeyde tutma, sivil topluma dayanarak sürekli olarak yenilediği katılım mekanizmalarıyla toplumsal bilincin diriliğini sağlama ilklerinden uzak biçimde, ‘karizma’ gibi içi boş retorik kavramlarla oyalanıyor CHP.
BÖCKENFÖRDE ÇELİŞKİSİ VE CHP
Yenilenmiş CHP’nin ilk aşması gereken çelişki literatürde Böckenförde çelişkisi diye anılan ve liberalizmle cumhuriyetçilik arasında cereyan eden çapraşık ilişkidir. Alman düşünüre göre birbirinin zıttı gibi duran iki büyük siyasal akımın, liberalizmin ve cumhuriyetçiliğin ikisinin de birer iç çelişkisi vardır. Birey özgürlüğü, mülkiyet temeli ve piyasa dokunulmazlığı üstünde yükselen liberalizm (son zamanlarda daha çok üstünde düşündüğüm şekilde) git gide artan bir şiddetle düzenleyici mekanizmalara, bilhassa devlete ihtiyaç duyuyor.
Öte yanda yurttaşlık kavramına dayanan toplulukçu bir anlayışı benimseyen Cumhuriyetçilik mutlak bir siyasal güce karşı çıkar. Cumhuriyetçi ideoloji kralı, padişahı, sultanı devirir, yerine halk egemenliğini getirir. Ama bu defa Alexis de Tocqueville’den beri saptanan büyük tehlike, çoğunluk diktatoryası ortaya çıkar. Hatta merkezdeki hakim yurttaşlık tanımının diğer yurttaşları dışlaması görülür. Onu aşmak için öncelikle hukukun üstünlüğü kavramının ve siyasal iradeyi denetleyen kurumlarının (mesela Anayasa Mahkemesi) mevcudiyeti ve işlemesi gerekir. Ne var ki, o koşulda da bir zamanlar Demirel’in ‘Kırat (başında olduğu Adalet Partisinin sembolü) hızlı koşuyor ama taylar (Danıştay, Yargıtay, Sayıştay) mâni oluyor’ dediği şekilde bir iç çelişkisi, tabiriyle söylersem meşruiyet krizi oluşuyor. Juvenal’den beri sorulan soru biçimleniyor: Quis custodiet ipsos custodes? (‘who will guard the guardians?) Koruyucuları kim koruyacak.
Söz konusu çelişki bugün CHP’de haddinden fazla tecessüm etmiş durumda hatta CHP 1990’lardan beri bu sorunun cevabı vermemekle kıvranıyor. CHP belirttiğim iç çelişkilerin bilincinde olmadığı için kendisine liberalizmle cumhuriyetçilik arasında bir yol arıyor. (Galiba pek de aramıyor!) Oysa çözümün iki çelişkiyi ortadan kaldıracak bir yöntemden geçtiğini bilmiyor, daha doğrusu ilgilenmiyor o sorunla. Sosyal demokrasinin düzenleyici mekanizmaları meşrulaştıran yaklaşımıyla yurttaşlık haklarını hukukun üstünlüğü çerçevesi içinde en üst düzeyde tutma, sivil topluma dayanarak sürekli olarak yenilediği katılım mekanizmalarıyla toplumsal bilincin diriliğini sağlama ilklerinden uzak biçimde, ‘karizma’ gibi içi boş retorik kavramlarla oyalanıyor CHP. Veremediği her cevap, bulamadığı her yol CHP’nin eklektik (siyasette en kötü pozisyondur) bilinçsiz ve her an biraz daha heterojenleşen hatta ‘arkaikleşen’ kitlesini yönetemeyen bir partiye dönüşmesine yol açıyor. CHP’nin ideolojik yol arayışının (?) başlangıç noktasından söz ediyorum. O başlangıç noktası politik olarak sürekli farklı bir yere kaydırıldığından ve CHP onu fark edemediğinden hep hazırlanan ama hiç yarışa başlayamayan bir parti olarak CHP-diyelim.
CHP’ye yönelen çevreler güncel siyasal konjonktürden çok ekonomik konjonktürle hareket etmiş, bir yandan da bu partiyi (daha etkili şekilde) CHP mitolojisi nedeniyle tercih etmiştir. O mitoloji CHP sembolizmasıyla örtüşüyor.
YÜZDE 65 VE TEMEL İDEOLOJİ ÇELİŞKİSİ…
CHP’nin bugün kazandığı ve toplumun % 65’ini tutan kesimin dikkatle izlenmesi, irdelenmesi ve iç çelişkilerinin, partiyle etkileşiminin ve eklemlenmesinin ayrıca ele alınması gerekiyor. Geleneksel olarak CHP’ye kimin oy verdiği bellidir. Bu unsurları coğrafi olarak kıyılar, demografik olarak yüksek gelirli, ileri eğitimli, Batıcı, laikçi kesimlerin oluşturduğu açıktır. Henüz siyasal davranışları konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığımız genç kesimin CHP’ye nasıl yaklaştığı meçhuldür ama onu da bir küçük belirleyici olarak denkleme katabiliriz.
Son seçimlerde durum ciddi bir değişim gösterdi. CHP, 1950’den beri elde edilemeyen kentleri kazandığı gibi Anadolu’nun içine yani ‘Derin Anadolu’nun başladığı Ankara’ya kadar yüzeyini genişletti. Güneydoğu Anadolu’nun özel hali bir yana bırakılırsa ‘Mavi Anadolu’nun CHP’yi tercih ettiği besbellidir. Bu Anadolu’nun en önemli ögesi elinde tuttuğu büyük ekonomi ve insan kaynağıdır. CHP’li yüzeyin ürettiği katma değeri Derin Anadolu’nun kapasitesiyle mukayese etmek dahi saçmadır.
Buradaki ciddi soru bu kesimin oy davranışını tayin eden faktörlerdir. Türkiye nüfusunun büyük kesiminin bu bölgede yoğunlaştığı bir gerçek. Bu nüfusun CHP’nin geleneksel tabanıyla örtüştüğü aşikâr. Bu hale rağmen, söz konusu demografi CHP’ye ideolojik bir ayrışmayla teveccüh etmedi. CHP’ye yönelen çevreler güncel siyasal konjonktürden çok ekonomik konjonktürle hareket etmiş, bir yandan da bu partiyi (daha etkili şekilde) CHP mitolojisi nedeniyle tercih etmiştir. O mitoloji CHP sembolizmasıyla örtüşüyor. ‘Atatürk’ün kurduğu parti’, ‘Aydınlanma devrimi’ gibi kavramlar, gerçek anlam ve içeriğinden boşaltılmış ‘anti-emperyalizm’ gibi değerlendirmeler bugünkü CHP’nin pseudo-ideolojisini meydana getiriyor. Ulusalcılıkla iç içe geçen bu anlayış özellikle metropolitan alanda güçlü ve geçerlidir.
CHP’nin doğal tabanı ‘Beyaz Türkleri’ bu açılardan rehabilite etmesi, mitolojik ve pseudo-ideolojik çemberden onları çıkarması, Mavi Anadolu’dan Derin Anadolu’ya bir taban yenilenişiyle ulaşması, erişmesi gerekir. Evet, CHP, çok gecikmiş taban değişimini gerçekleştirirse değişimi gerçekleştirecektir. Yoksa bu başarısını dahi kendi eliyle köstekleyecektir.
Halbuki ‘değişim’ kavramı tam da bu anlayış ve yaklaşımın aşılmasını öngörür, en azından böyle mütalaa edilmesi gerekir. İdeolojik bir farklılaşmadan söz ediyor. İdeolojik dönüşüm kendiliğinden olmaz. Ciddi bir hazırlığa bağlıdır. Hazırlığın önemli kısmı entelektüel çalışmaya dayanır. O çalışma toplumdaki ilgili ve taşıyıcı sınıflarla irtibatlandırılmadıkça anlam taşımaz. Bu tespitimle birlikte belirtmeliyim ki, pseudo-ideoloji dediğim ve retorik bir tekrardan öteye gitmeyen mevcut söylem (discourse) bahsettiğim metropolitan hatta taşra nüfusunun sınıfsal tepkisidir. CHP’de kendisine taban bulan ulusalcılık, onu benimseyen ve savunan sınıfların bir tür savunma mekanizmasıdır, bütün ideoloji-sınıf ilişkilerinde olduğu üzere. Türkiye’deki kent burjuvazisi hatta (artık söylenebilir) Cumhuriyet parvenu’sü söz konusu olduğunda o savunma hayatta kalma mücadelesine dönüşmüştür.
Taşradan gelen muazzam göçün büsbütün seyrelttiği kentli beyaz nüfus yani burjuvazi, temel değeri olduğuna inandığı ilkelerin o kitle nezdinde karşılık bulmadığını görerek alabildiğine tepkiselleşmiştir. İdeolojisini bu defa bir varoluş gerçekliği şeklinde yaşayan bu kesimin şimdi daha da derine giden bir sorunu var. Sadece göçer nüfusu sayısını nispi düzeyde azaltmamakta, o kesimde İsviçre nüfus artış oranının hayli altına düşen doğurganlık ve nüfus artış oranı da onu tehdit altında bırakmaktadır. Güneydoğu nüfus artış oranları, muhafazakâr çevre nüfus artış oranları bu kesimi ciddi bir darboğaz itmektedir. Sorunun menbası ve menşei üstünde düşünmek yerine kentli taban cevabını ideolojik tepkiyle göstermekte, bu da onda kırgınlık, küsme, kayıtsızlık, içe dönme, çevreden kopuş ve depresyon şeklinde tezahür etmektedir. CHP’nin doğal tabanı ‘Beyaz Türkleri’ bu açılardan rehabilite etmesi, mitolojik ve pseudo-ideolojik çemberden onları çıkarması, Mavi Anadolu’dan Derin Anadolu’ya bir taban yenilenişiyle ulaşması, erişmesi gerekir. Evet, CHP, çok gecikmiş taban değişimini gerçekleştirirse değişimi gerçekleştirecektir. Yoksa bu başarısını dahi kendi eliyle köstekleyecektir.
1927’de Atatürk’ün İstanbul ziyaretinden sonra, gerçekleştirdiği inkılapların sahibi ve taşıyıcısı olan, Beyaz Türkler diye andığımız kentli, iyi eğitimli, yüksek gelirli, Batıcı ve laikçi çevrelerin 1990 sonrasında, bir de 2002 sonrasında kısa bazı ittifaklar dışında AK Parti iktidarına karşı direndiği açık.
YENİ BURJUVAZİNİN RANT VE GÜÇ ARAYIŞLARI…
CHP’nin elde ettiği seçim başarısının altında yatan güçlü bir sınıf çelişkisi de var. Bugüne değin Türkiye’deki siyasal yapı analizlerini üzerine oturttuğum merkez-çevre ilişkisi ve halkla, ordu-bürokrasi-aydınların (OBA) ittifakından oluşan merkezin çatışması 1908 sonrası tarihimizi bire bir açıklar. Anadolu-İstanbul sermayeleri, isterseniz buna büyük sermaye-küçük sermaye de diyebilirsiniz, arasındaki gerilim keza bir başka gerilim ve çatışma unsurudur. 1990’lardan ama özellikle de 1980 sonrasındaki liberal dönüşümle birlikte Anadolu’da devletten kopmuş, ondan özerkliğini ilan etmiş bir sermayenin teşekkül ettiği, zaman zaman ‘Anadolu Kaplanları’ diye anıldığı malum. İttihatçıların yani merkezin kendi kontrolünde tutmak istediği, kendi eliyle biçimlendirdiği sermayenin 1970’lerde, TÜSİAD dokusu içinde, siyasal iktidara direnebilecek bir güce eriştiğini, Bülent Ecevit hükumetine karşı gazetelere ilan vermeye kadar ilerlediğini biliyoruz. Merkez açısından asıl kötü haber bu defa o burjuvazinin karşısında kendi kendine yeten Anadolu sermayesinin çıkmasıydı.
1927’de Atatürk’ün İstanbul ziyaretinden sonra, gerçekleştirdiği inkılapların sahibi ve taşıyıcısı olan, Beyaz Türkler diye andığımız kentli, iyi eğitimli, yüksek gelirli, Batıcı ve laikçi çevrelerin 1990 sonrasında, bir de 2002 sonrasında kısa bazı ittifaklar dışında Ak Parti iktidarına karşı direndiği açık. Görünüşte pseudo-ideoloji çerçevesinde gelişen bu direniş (laiklik, Batıcılık, elitizm) özünde o iktidarın taşıyıcısı olan Anadolu sermayesine direnişti. Son derecede doğal olan bu tepki bugünkü sonucu elde etmekte en önemli destek unsurudur. Nedeni açık: eskiden bir merkez bir de çevre varken, daha sonra merkezlerde çevreler, çevrelerde de merkezler meydana gelmeye başladı. Anadolu’da yerleşik mütegallibenin vakti zamanından beri CHP’ye niçin destek verdiğini tanımlayan sosyolojik çözümlemeler yok elimizde. Ama bugün o kesimin AK Partiyi destekleyen çevrelerin sağladığı, biriktirdiği sermayeye karşı çıkmak ve devlet elindeki rantlardan pay almak için CHP etrafında biriktiği rahatlıkla öne sürülebilir.
CHP etrafında birleşen ve 411 belediyeyi elde eden taban yani Mavi Anadolu’ya yerleşik taşra burjuvazisi, küçük ve büyük burjuvazi olarak, Ak Partiyi destekleyerek karşılığını görmüş kesimler gibi zenginleşmek istiyor. Büyük kentlerdeki büyük burjuvazi açısından bu talep ve beklenti daha da yakıcıdır.
Kentsel dönüşüm rantları, genel olarak kent rantları Ak Parti’nin sermaye ve bürokrasi çevrelerine öğrettiği en önemli kazanç kapısıdır. Ak Parti altının mutlaka sarı renkte ve mutlaka bir maden olmadığını çok iyi belletti topluma. Altın, taştan topraktan ve kahverengi-siyah olabilir. O altının adı kent rantlarıdır. Merkezde savunma sanayi gibi çok büyük yatırımlarla cereyan eden büyük kazançlar bir yana çıkılırsa kent rantlarından pay alma talebi, bugün her türden siyasi iktidar tabanının en önemli beklentisidir. Esasen illegal bir toplumda yaşıyoruz. Suyu, elektriği, vergisi, neredeyse her şeyi kaçak olan bir toplumdan söz ediyoruz. Hukuk, kanun ve müeyyide kavramları bu toplumda hiçbir şey ifade etmiyor. Bu koşullarda herkesin maksadı kısa yoldan zengin olmak. Yeni iktidar arayışlarını bu yeni burjuvazi taleplerinin hazırladığını görmemek için kör olmak gerekir.
CHP etrafında birleşen ve 411 belediyeyi elde eden taban yani Mavi Anadolu’ya yerleşik taşra burjuvazisi, küçük ve büyük burjuvazi olarak, Ak partiyi destekleyerek karşılığını görmüş kesimler gibi zenginleşmek istiyor. Büyük kentlerdeki büyük burjuvazi açısından bu talep ve beklenti daha da yakıcıdır. Kısacası 25-30 yıldır, geride kalmış, mağdur olduğunu düşünen burjuvazi bu defa farklı partilerde ittifak edip yerel yönetimleri büyük bir çevre olarak ele geçirdi. Bu hamlede, Ak partiyi destekleyerek burjuvalaşmış ve artık daha liberal ekonomik modellere geçilmesini isteyen, bugünkü yönelimlerden gayri memnun çevrelerinde payı, katkısı var. Sonuç olarak CHP şimdi yeni bir burjuvazi inşa etmek zorunda. Yadırganacak bir tutumdan söz etmiyorum. SHP’nin 1989 yerel yönetim başarısında da beklentiler aynı yönde ama çok daha küçük ölçekteydi. O tarihte belediye büfeleri üstünden gelişen talepler şimdi çok daha büyük beklentilere dönüşmüş olsa da özünde çok benzer bir davranış kipine işaret ediyorum.
CHP bu çılgın talep atını kontrol etmek zorundadır. Eğer edemezse 1990’larda İSKİ skandalına benzer yıkımlarla karşılaşır. CHP bu yeni burjuvazi beklentilerini karşılama ve doyurma işini bilinçli şekilde ele almak zorundadır. Henüz hiçbir şekilde oluşmamış hala pseudo-ideoloji düzeyinde kalan ama değişim kavramıyla bütünleşmiş siyasal görüşlerini ilerletmek ancak böylelikle yani bir sınıfı ve ekonomik tabanlı bir sınıf bilincini geliştirmekle mümkündür. İkisinin birbirini dengeleyip dengelemeyeceği ayrı bir tartışma konusu olsa bile, bugün gelinen noktadaki pozisyon budur ve CHP’nin bu çelişkiyi aşması gerekir. O çelişki, zenginleştirilecek, güçlendirilecek sınıfın hangi sınıf olduğuna karar vermekle ilgilidir. Dar gelirli, yoksul çevreler mi, burjuvazi mi?
Bugün CHP’nin eline geçmiş 411 belediyenin somutlaştırdığı kuvvet çok büyüktür. Yerel yönetimlerde bu doğrultuda oluşturulacak bir politika merkezi yönetimin sekter ve yanlış, anti-demokratik siyasetini de dengeleyecek, hatta düzenleyecektir.
YEREL GÜÇ VE SOSYAL DEMOKRASİ ÇARESİ…
Tüm bu analiz ve anlatımın gösterdiği iki önemli sonuç var: CHP bir sınıf ve ideoloji arayışı içinde bulunuyor. Fakat kendisi yani yönetim bunu yeterince algılamıyor. Dosdoğru bir gerçekten hatta somut bir olgudan söz ediyorum. Nedenlerini belirttim. Bir kapanma, bir çıkmaz konumunda iken eline çok güçlü bir araç geçiren bu parti eğer kullanamazsa onun esiri olur. Oysa durum o derecede vahim değil. CHP çok hızlı bir girişimle sosyal demokrat ideolojiyi ve yerel yönetim gerçeğini kendisine eksen alarak bu sorunu aşabilir.
Sosyal demokrasi yüzyılın ötesinden gelen, bugün hala diri şekilde ayakta duran bir ideolojidir. Yerel yönetimlerle hatta merkezi yönetimle son derecede uyumludur. Ayrıca CHP’nin pseudo-ideolojisinin çekirdeğindeki cumhuriyetçi ögelerin dayandığı toplulukçu anlayışla bütünlük içindedir. Bugün artık o ölçüde olmasa bile, parti, geçmiş, bilinç ve belleğinde köklü bir sosyal demokrasi birikimine sahiptir. CHP bu ideolojiyi benimseyip eksen alarak ve yenileyerek, bahsettiği değişimi somut bir zemine oturtabilir ve muhafazakâr-neo-liberal çemberi kırabilir. Sosyal demokrasinin son büyük hamlesi olan 1990’ların sonu 2000’lerin başındaki Üçüncü Yol çıkışından sonra geliştirdiği ve bugünün teknoloji odaklı çok karmaşık dünyasına sunacağı yeni öneriler, CHP’den çok toplumun yeni bir politik-etik zeminde dönüşmesinin ana aracı olacaktır.
Bugün CHP’nin eline geçmiş 411 belediyenin somutlaştırdığı kuvvet çok büyüktür. Yerel yönetimlerde bu doğrultuda oluşturulacak bir politika merkezi yönetimin sekter ve yanlış, anti-demokratik siyasetini de dengeleyecek, hatta düzenleyecektir. Demokrasi sadece talep edilmekle sağlanmıyor. Demokrasiyi somutlaştıracak edimlerin gerçekleştirilmesi gerekiyor. O adımların kaynağı yerel yönetimlerdir. Yerel yönetimler fiilen sivil toplumdur. Yanı sıra yerel yöneticilerin elinde kelimenin tek anlamıyla sınırsız bir güç vardır. Üstlerinde hiçbir örgütlü denetim mekanizması bulunmamaktadır. Yerel ölçekteki diğer sivil toplum kuruluşlarıyla sorun odaklarında bütünleşmiş bir yerel yönetim anlayışı sosyal demokrat ideoloji doğrultusunda çok ciddi, önemli, kalıcı işler başarabilir.
Yazının başına dönersem, değindiğim Böckenförde paradoksu yoğunlaşmış yeni burjuvazi/yerel burjuvazi riskiyle birleşince ortaya çıkan olağanüstü ve o ölçüde engelleyici darboğazı CHP aşabilir. CHP’nin geleceğini ideolojik, politik ve ekonomik alanlarda atacağı adımlar belirleyecek. Bu yazıda ele aldığım üç çelişki alanı CHP’nin geleceğini tayin edecektir. O alanlarda hazırlığı olmadan girdiği şu büyük pratik sınavda hala elinde kullanabileceği bazı olanaklar tutuyor CHP. Onları kullanırsa değişecektir ve değişimi sadece CHP’nin değişimiyle sınırlı kalmayacaktır. Türkiye’yi de değiştirebilecektir CHP. Aşırı sağın, tabiriyle söyleyelim faşizmin bunca yükseldiği Avrupa’da CHP’deki değişim dünyaya da getirilen güçlü bir örnek olacaktır.
Bu imkanları kullanmazsa o defa CHP değiştirilecektir.
CHP turbulences…
The movement, which suddenly started in the CHP with the emphasis on 'change' and brought a great election victory, is waiting to be discussed separately. To date, no one has yet learned what is meant by change. All societies remain under the fascinating influence of that concept in every period of their history and desire change. It is completely impossible for this concept not to resonate in a society like Türkiye, which has been governed by a certain ideology for 30 years. But the change that is pronounced, mentioned and emphasized in the CHP continues to be effective, even if it is a concept that everyone understands in their own way and whose ideological elements have not yet been determined. It is necessary to integrate this framework with the political leadership in CHP and think together. Change is a concept that will follow the masses, but who leads it is at least as important. In terms of CHP, the factor that mobilized the society is that Ekrem İmamoğlu made the move. Without his support, neither the change within the party nor the election result would have occurred this way.
The CHP Planning Bureau began operating around 1957. He first published the Initial Declaration of Objectives , which was the basis of the 1961 Constitution , and then continued. Bülent Ecevit, as an undisputed intellectual, not only contributed directly to those studies, but also transformed the produced policy into policy by integrating it with the masses, non-governmental organizations, unions and the student movement .
Conceptualizations that remain with individuals and materialize with their political influence power fade away in a short time. Not only does it fade away, it also melts the politician who owns it. The important thing is to remember how effective a saying like 'To the White Days' is in Turkey. What should be emphasized within the framework of that political emergence is both the influence of Bülent Ecevit, who matured the expression, and the comprehensive ideology and mass works that enabled the transformation of the CHP (the only one in its history) before and after 1973. The activities of the CHP Planning Office, located on Göreme Street in Ankara of those days, were producing policies and ideology for the party. But the CHP Planning Bureau started functioning around 1957. He first published the Initial Declaration of Objectives , which was the basis of the 1961 Constitution , and then continued. Bülent Ecevit, as an undisputed intellectual, not only contributed directly to those studies ( it is enough to read his articles in the Özgür İnsan magazine published by the party, compiling those articles is also essential), he transformed the produced policy into policy by integrating it with the masses, non-governmental organizations, unions and the student movement . The successes of 1973 and 1977 occurred within this framework. In other words, it was the result and extension of a systematic study of nearly 20 years.
Today, CHP does not have such clarity of concretion/crystallization either at the ideological level or at the leadership level. It is clear and certain that İmamoğlu is dragging the party. On the other hand, whether it is mentioned or not, the party management shows a dual structure. It cannot be said that a deep, permanent and concrete agreement with clear boundaries has been achieved between the parties and a division of labor has been made. On the contrary, CHP practice takes place on a tense, conflicting ground. It is necessary to add the crumbs of Kılıçdaroğlu to this picture, even if it gradually crumbles.
The situation is worse on the ideological plane. Apart from rhetorical characterizations, no one knows what kind of party CHP is or whose party it is anymore. CHP is a party in which cross currents intersect and constant turbulence occurs. However, to say something, it can be said that today's CHP is not a true left and ' social democratic' party . As someone who has written many times that a real left party in Turkey has three basic foundations, let me reiterate: Kurds, Alevis, socialists. CHP did not reach an agreement with any of these groups. They turned to CHP for various reasons, but CHP has not yet accepted that trend.
The first thing CHP should do is to re-define democracy, which is in severe crisis all over the world, for Turkey, on the basis of universal principles, and to move forward starting from there.
DEMOCRACY FIRST…
No, CHP is not in these waters. But there is another phenomenon. The main and primary need of today's Turkey is democracy. In a party that defends a real democracy and embodies the reasoning of that democracy, other elements come and join it. Since it is not possible to be both democratic and not respect the rights of the three elements I mentioned above, let's talk about the naturalness of a party that positions itself as the center of a strong democracy to integrate with the victimized and subaltern elements in society. The first thing CHP should do is to redefine democracy, which is in severe crisis all over the world, in a very strong way for Turkey, on the basis of universal principles, and to move forward starting from there.
Can such a step be taken? Although a policy model built around democracy may seem extremely easy and even ordinary at first glance, no, it is not. It is extremely difficult to define and, more importantly , implement a strong and comprehensive democracy . Democracy is a much more difficult phenomenon than it seems. Politicization also requires many regulations. The main reason for these difficulties is to reconcile the demands of different interest groups and to ensure that the majority continues to govern by considering the rights of minorities. This difficulty becomes even greater when it comes to CHP and Türkiye. The leading cause of the difficulty is that Turkey has not produced democracy in its century-long history of republican modernization. We are talking about a country where the multi-party regime is considered a democracy. In a party that had dozens of parties between 1908 and 1925, after all of them were banned from politics in 1925, we say 'democracy was transitioned' in 1946 and we celebrate it as a victory. Türkiye has never been a pluralistic society because it has not produced a true democracy. However, the search for a true pluralist democracy will also bring about a pluralistic society and politics.
It is a serious problem whether CHP will experience a transformation/innovation under the title of change under the current conditions. The basis of that problem lies in the failure to determine which elements primarily determine the ideology and position of the CHP as a political party. When those elements cannot be identified, CHP turns into a party that is constantly caught in the middle, experiencing internal contradictions clashing with each other. I've always said it, and I'll say it again. The most serious issue facing today's CHP and its predecessors throughout history is the conflict between the progressive and left-wing wings of that party and those who want to keep it as a state and center party. Let's not forget that we are talking about a party that has included absurd concepts such as 'Anatolian Left' for the last thirty years and each of them has been presented as 'change'. Moreover, there are serious contradictions and restrictions in that party today. I believe it is time to address them. Now I will discuss the three major contradictions that the CHP faces today and which the party must resolve by making a decision.
Far from the principles of social democracy, which legitimizes regulatory mechanisms, keeping citizenship rights at the highest level within the framework of the rule of law, and ensuring the vitality of social consciousness with the participation mechanisms it constantly renews based on civil society, the CHP is distracted by empty rhetorical concepts such as 'charisma'.
BÖCKENFÖRDE CONTRADICTION AND CHP
The first contradiction that the renewed CHP must overcome is the complicated relationship between liberalism and republicanism, known as the Böckenförde contradiction in the literature. According to the German thinker, two major political movements, liberalism and republicanism, which seem to be opposites of each other, each have an internal contradiction. Liberalism, which rises on individual freedom, the basis of property and market immunity (as I have been thinking about more recently), increasingly needs regulatory mechanisms, especially the state.
On the other hand, Republicanism, which adopts a communitarian understanding based on the concept of citizenship, opposes an absolute political power. Republican ideology overthrows the king, the sultan, the sultan and replaces it with popular sovereignty. But this time, the great danger identified since Alexis de Tocqueville, the dictatorship of the majority, emerges. In fact, it is seen that the dominant definition of citizenship in the center excludes other citizens. In order to overcome it, first of all, the concept of the rule of law and its institutions that control political will (for example, the Constitutional Court) must exist and function. However, under that condition, an internal contradiction, or in other words a crisis of legitimacy, occurs, as Demirel once said, "Kırat (the symbol of the Justice Party he leads) is running fast, but the colts (Council of State, Supreme Court of Appeals, Court of Accounts) are hindering him." The question that has been asked since Juvenal is taking shape: Quis custodiet ipsos custodes? (' who will guard the guardians?) Who will protect the guardians?
This contradiction has become more prevalent in the CHP today, and the CHP has been suffering from not answering this question since the 1990s. Since CHP is not aware of the internal contradictions I mentioned, it is looking for a way between liberalism and republicanism. (I guess he's not really looking for it!) However, he doesn't know that the solution lies in a method that will eliminate two contradictions, or rather, he is not interested in that problem. Far from the principles of social democracy, which legitimizes regulatory mechanisms, keeping citizenship rights at the highest level within the framework of the rule of law, and ensuring the vitality of social consciousness with the participation mechanisms it constantly renews based on civil society, the CHP is distracted by empty rhetorical concepts such as 'charisma'. Every answer it cannot give, every path it cannot find causes the CHP to turn into a party that is eclectic (the worst position in politics), unconscious, and unable to manage its mass, which is becoming more heterogeneous and even 'archaic' by the moment. I am talking about the starting point of CHP's search for an ideological path (?). Since that starting point is constantly shifted to a different place politically and CHP cannot realize it, let's say CHP as a party that is always preparing but never able to start the race.
The circles that turned towards CHP acted with the economic conjuncture rather than the current political conjuncture, and on the other hand, they preferred this party (more effectively) because of the CHP mythology . That mythology overlaps with CHP symbolism.
65 PERCENT AND BASIC IDEOLOGY CONTRADICTION…
The segment that the CHP has gained today, which controls 65% of the society, needs to be carefully monitored and examined, and its internal contradictions, interaction and articulation with the party need to be addressed separately. Traditionally, it is clear who votes for CHP. It is clear that these elements are geographically coastal, demographically high-income, advanced-educated, Western-oriented and secularist segments. It is unknown how the young segment, whose political behavior we do not yet have enough information about, approaches the CHP, but we can add it to the equation as a small determinant.
The situation changed significantly in the last elections. CHP not only gained cities that had not been captured since 1950, but also expanded its surface into Anatolia, that is, to Ankara, where ' Deep Anatolia ' began. Leaving aside the special situation of Southeastern Anatolia, it is obvious that ' Blue Anatolia ' prefers CHP. The most important element of this Anatolia is the great economy and human resources it holds. It is absurd to even compare the added value produced by the CHP surface with the capacity of Derin Anatolia.
The serious question here is the factors that determine the voting behavior of this segment. It is a fact that most of Türkiye's population is concentrated in this region. It is obvious that this population overlaps with the traditional base of the CHP. Despite this situation, the demographic in question did not favor the CHP with an ideological separation. The circles that turned towards CHP acted with the economic conjuncture rather than the current political conjuncture, and on the other hand, they preferred this party (more effectively) because of the CHP mythology . That mythology overlaps with CHP symbolism. Concepts such as 'the party founded by Ataturk', 'Enlightenment revolution', and evaluations such as 'anti-imperialism', which have been emptied of their real meaning and content, constitute the pseudo-ideology of today's CHP. This understanding, intertwined with nationalism, is especially strong and valid in the metropolitan area.
CHP must rehabilitate its natural base, the 'White Turks', in these respects, remove them from the mythological and pseudo-ideological circle, and reach Deep Anatolia from Blue Anatolia through a grassroots renewal. Yes, CHP will make the change if it makes the long-overdue base change. Otherwise, he will hinder even this success with his own hands.
However, the concept of 'change' envisages overcoming this very understanding and approach, or at least it should be viewed as such. He talks about an ideological differentiation. Ideological transformation does not happen spontaneously. It depends on serious preparation. A significant part of the preparation is based on intellectual work. That work has no meaning unless it is linked to the relevant and carrier classes in society. With this determination, I must state that the current discourse, which I call pseudo-ideology and which is nothing more than a rhetorical repetition, is the class reaction of the metropolitan and even provincial population that I mentioned. Nationalism, which finds a basis in the CHP, is a kind of defense mechanism of the classes that adopt and defend it, as in all ideology-class relations. When it comes to the urban bourgeoisie in Turkey and even (it can now be said) the parvenu of the Republic , that defense has turned into a struggle for survival.
The urban white population, that is, the bourgeoisie, which was completely diluted by the enormous immigration from the countryside, became extremely reactive, seeing that the principles it believed to be its fundamental values were not met by that mass. This group of people, who live their ideology as a reality of existence, now have a problem that goes even deeper. Not only does it reduce the number of nomadic population at a relative level, but the fertility and population growth rate, which falls well below the Swiss population growth rate in that part, also puts it under threat. Southeastern population growth rates and conservative periphery population growth rates put this sector in a serious bottleneck. Instead of thinking about the source and origin of the problem, the urban base responds with an ideological reaction, which manifests itself as resentment, resentment, indifference, introversion, detachment from the environment and depression. CHP must rehabilitate its natural base, the 'White Turks', in these respects, remove them from the mythological and pseudo-ideological circle, and reach Deep Anatolia from Blue Anatolia through a grassroots renewal. Yes, CHP will make the change if it makes the long-overdue base change. Otherwise, he will hinder even this success with his own hands.
It is clear that the urban, well-educated, high-income, Westernist and secularist circles that we call White Turks, who were the owners and carriers of the reforms that Atatürk made after his visit to Istanbul in 1927, resisted the AK Party government, except for some short alliances after 1990 and also after 2002. .
THE NEW BOURGEoisie'S SEEK FOR RENT AND POWER...
There is also a strong class contradiction underlying the CHP's electoral success. The center-peripheryrelationship, on which I have based my political structure analyzes in Turkey to date, and the conflict between the center, which consists of the alliance of the people and the army-bureaucracy-intellectuals (OBA), explain our history after 1908 exactly. The tension between Anatolian-Istanbul capitals, you can call it big capital-small capital, is also another element of tension and conflict. It is known that with the liberal transformation in the 1990s, but especially after 1980, a capital that broke away from the state and declared its autonomy from it was formed in Anatolia, sometimes referred to as the 'Anatolian Tigers'. We know that in the 1970s, the capital that the Unionists, that is, the center, wanted to keep under its control and shaped with its own hands, reached a power that could resist the political power within the TUSIAD fabric, and went as far as placing advertisements in newspapers against the Bülent Ecevit government. The real bad news for the center was that this time, the self-sufficient Anatolian capital appeared against that bourgeoisie.
After Ataturk's visit to Istanbul in 1927, it is obvious that the urban, well-educated, high-income, Westernist and secularist circles that we call White Turks, who were the owners and bearers of the reforms he carried out, resisted the AK Party government, except for some short alliances after 1990 and also after 2002. . This resistance, which apparently developed within the framework of pseudo-ideology (secularism, Westernism, elitism), was essentially a resistance to the Anatolian capital, which was the bearer of that power. This extremely natural reaction is the most important supporting element in achieving today's result. The reason is clear: in the past, there was a center and a periphery, but later circles began to emerge in the centers, and centers began to emerge in the peripheries. We do not have sociological analyzes that define why the evil genocide based in Anatolia has supported the CHP since the beginning. But today, it can easily be claimed that that group has gathered around the CHP to oppose the capital provided and accumulated by the circles supporting the AK Party and to get a share of the rents held by the state.
The base that united around the CHP and won 411 municipalities, that is, the provincial bourgeoisie settled in Blue Anatolia, wants to get rich as the small and big bourgeoisie, like the segments that have received their reward by supporting the AK Party. This demand and expectation is even more pressing for the big bourgeoisie in big cities.
Urban transformation rents, and city rents in general, are the most important source of income that the AK Party has taught to the capital and bureaucracy circles. AK Party has made it very clear to the society that gold is not necessarily yellow and not necessarily a mineral. It can be gold, stone, earthenware and brown-black. The name of that gold is city rents. Leaving aside the huge gains made through huge investments in the center such as the defense industry, the demand for a share of city rents is the most important expectation of all kinds of political power base today. Essentially, we live in an illegal society. We are talking about a society whose water, electricity, taxes, almost everything is illegal. The concepts of law, law and sanction mean nothing in this society. In these conditions, everyone's goal is to get rich quickly. One would have to be blind not to see that these new bourgeoisie demands are preparing the search for new power.
The base that united around the CHP and won 411 municipalities, that is, the provincial bourgeoisie settled in Blue Anatolia, wants to get rich as the small and big bourgeoisie, like the segments that have received their reward by supporting the AK Party. This demand and expectation is even more pressing for the big bourgeoisie in big cities. In short, the bourgeoisie, which has been left behind and thought to be the victim for 25-30 years, this time allied with different parties and took over the local governments as a large circle. In this move, the circles that have become bourgeois by supporting the AK Party and now want a transition to more liberal economic models and are dissatisfied with current trends have a share and contribution. As a result, CHP now has to build a new bourgeoisie. I'm not talking about an attitude that would seem strange. Expectations for SHP's 1989 local government success were in the same direction but on a much smaller scale. Even though the demands that developed through municipal kiosks at that time have now turned into much greater expectations, I am essentially pointing to a very similar mode of behavior.
CHP has to control this crazy demand horse. If it cannot, it will face disasters similar to the İSKİ scandal in the 1990s. CHP must consciously handle the task of meeting and satisfying these new bourgeoisie expectations . It is only possible to advance political views , which have not yet been formed in any way and still remain at the level of pseudo-ideology , but are integrated with the concept of change, that is, by developing a class and an economic-based class consciousness. Even if it is a separate matter of debate whether the two will balance each other, this is the current position and the CHP must overcome this contradiction. That contradiction is about deciding which class will be enriched and strengthened. Low-income, poor circles or the bourgeoisie?
The power embodied by the 411 municipalities taken over by the CHP today is enormous. A policy to be established in this direction in local governments will balance and even regulate the sectarian, wrong and anti-democratic policies of the central government.
LOCAL POWER AND SOCIAL DEMOCRACY REMEDIES…
There are two important results shown by all this analysis and explanation: CHP is in search of a class and ideology. But he, the management, does not perceive this sufficiently. I am talking about a straightforward fact, even a concrete fact. I stated the reasons. This party, which has a very powerful tool in its hands when it is in a situation of closure and impasse, will become its slave if it cannot use it. However, the situation is not that dire. CHP can overcome this problem with a very rapid initiative by taking social democratic ideology and the reality of local government as its axis.
Social democracy is an ideology that comes from beyond the century and is still alive today. It is extremely compatible with local governments and even the central government. Moreover, it is in integrity with the communitarian understanding on which the republican elements at the core of CHP's pseudo-ideology are based. Even though it is no longer to that extent today, the party has a deep-rooted social democracy in its past, consciousness and memory . By adopting and renewing this ideology, CHP can put the change it talks about on a concrete basis and break the conservative-neo-liberal circle. The new suggestions that it developed after the Third Way in the late 1990s and early 2000s, which was the last major move of social democracy, and that it will present to today's technology-oriented, very complex world, will be the main tool for the transformation of society on a new political-ethical basis, rather than the CHP.
The power embodied by the 411 municipalities taken over by the CHP today is enormous. A policy to be established in this direction in local governments will balance and even regulate the sectarian, wrong and anti-democratic policies of the central government. Democracy is not achieved by simply demanding it. Actions that will concretize democracy need to be carried out. The source of those steps is local governments. Local governments are de facto civil society. In addition, local administrators have literally unlimited power in their hands. There is no organized control mechanism over them. A local government approach integrated with other local non-governmental organizations in problem areas can achieve very serious, important and permanent work in line with social democratic ideology.
Going back to the beginning of the article, CHP can overcome the extraordinary and hindering bottleneck that arises when the Böckenförde paradox I mentioned combines with the risk of concentrated new bourgeoisie/local bourgeoisie. The future of CHP will be determined by the steps it will take in ideological, political and economic fields. The three areas of contradiction that I discussed in this article will determine the future of the CHP. CHP still has some opportunities that it can use in this big practical exam that it took without any preparation in those areas. If he uses them, he will change and his change will not be limited to the change of CHP. CHP will also be able to change Turkey. In Europe, where the extreme right, or in other words fascism, has risen so much, the change in the CHP will be a powerful example to be brought to the world.
If he does not use these opportunities, then CHP will be replaced.