Dostlar arasında yazılarımın iktidar mensupları tarafından da yakından takip edildiğine inananlar var. Ara sıra bu kanaatlerini bana da açıyorlar. Onlara her defasında “Gidin işinize, bu kadar gazetede şu kadar AK Parti’ye yarayışlı yazılarla okur karşısına çıkan, üstelik çoğu değişik kanallarda görüş de açıklayan kişi varken, benim her gün yazılarımı sürdürdüğümden bile haberdar değillerdir” cevabını veriyorum.
Kimlerden söz ettiğimi soranlara da say say bitmeyen isimler sıraladığım oluyor.
Dün AK Parti’nin grup toplantısında AK Parti genel başkanı da olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuşmasını izleyen veya hemen ardından internet haber sitelerine ulaşan konuşmanın metnini okuyan dostlardan “Biz demedik mi…” diye arayanlar oldu.
Hatırlayanlarınız vardır: 31 Mart günü yapılan seçimden sonra yazmaya başladığım değerlendirme yazılarının üçüncüsü –3 Nisan tarihli olanı– “Seçim bitti, her şey bitti mi? AK Parti, ‘Biz bitti demeden bu iş bitmez’ demeye hazırlanıyor” başlığını taşıyordu.
Erdoğan da konuşmasında benim demeye hazırlanıldığını duyurduğum kalıbı aynen kullanmasın mı?
“Biz ‘bitti’ demeden bu iş bitmez” kalıbını…
Arayanlara bu defa ne cevap vereceğimi bilemedim.
Tesadüftür…
Dünkü yazımda, AK Parti’nin, seçim sonrası değerlendirmesinin grup toplantısına ertelendiğini bildirmiştim; ancak beklediğim türden bir değerlendirme dün de yapılmadı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimin galibinin ‘Cumhur İttifakı’ olduğunu bile ileri sürdü.
Oylarını da yüzde 40,5 olarak açıkladı.
Hadi öyleyse bile, yani iktidar yüzde 40 oy almış da olsa, karşısında yüzde 60’lık bir muhalefet cephesi olduğunu kabul etmiş olmuyor mu?
Matematik ne diyor?
Acaba yüzde 40,5 toplamına nasıl erişmiş olabilirler?
Resmi sonuçlara göre, AK Parti bu seçimde %35.48 oy almış durumda. Bu sonuç AK Parti’yi sandıktan ikinci çıkan parti haline getiriyor. Seçimden beşinci parti olarak çıkan MHP’nin oyu %4.98 resmi sonuçlara göre.
Galiba bu iki rakamı -%35.5 ile %5’i- toplayınca varılan sonuç Cumhur İttifakı oyu kabul ediliyor.
Anlaşılan AK Parti’nin seçimle ilgili hesabı böyle.
Onların hesabı MHP’nin hesabına uymuyor ama…
Cumhur İttifakı’nın küçük ortağı olan MHP’nin genel başkanı Devlet Bahçeli daha dün kendi hesaplarını şöyle açıklamıştı:
“51 ili kapsamına alan İl Genel Meclis seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi’nin oy oranı yüzde 16.62’dir. Şimdi televizyon bülbülü olan bir profesöre sesleniyorum, hani nerede yüzde 5’in altına inen oy oranımız?”
Bahçeli’nin hesabına göre MHP’nin oyu %16.62…
Peki MHP’nin bu hesabı doğruysa aynı hesaba göre AK Parti’nin oyu ne kadar?
Cumhur İttifakı’nın toplam oyu, Cumhurbaşkanı tarafından %40.5 olarak ilan edildi. MHP’nin Bahçeli’ye göre %16.62 olan oyunu bu toplamdan düşersek, AK Parti’ye, %25’in altında bir oran kalıyor.
Seçimden sonra benim ince eleyip sık dokuyarak yaptığım hesabı da hatırlatayım.
Büyükşehirlerde seçmenleri AK Parti adaylarına oy versinler diye 30 büyükşehirden 28’inde aday göstermemişti MHP; dolayısıyla o illerde AK Parti’ye aitmiş gibi görünen oyların içerisinde MHP’li seçmenlerin de oyu var.
Ne kadar?
On ay önce -14 Mayıs 2023 tarihinde- yapılan seçimde MHP %10.07 oy almıştı. 31 Mart seçiminde alınan %5 oranındaki oy bundan düşülürse, demek oluyor ki, AK Parti’nin son yerel seçim oyunda yüzde 5 kadar MHP’li oyu var.
Bu durumda AK Parti’nin 31 Ekim yerel seçim oyunun %30 civarında, hatta BBP, DSP gibi aday göstermeyen Cumhur İttifakı partilerinin muhtemel oylarını da göz önünde tutarsak belki biraz daha az olduğu bile söylenebilir.
Görüyorsunuz konu hayli karışık.
Ben yine de, daha önce birkaç kez matematik hesaplarıyla kamuoyu karşısına çıkmış, birinde elinde tuttuğu üzerinde 6 rakamı bulunan panoyu ters çevirerek değişik anlama ulaşıldığını açıklamış, bir başka zaman 5’er kişilerden ulaştığı 24 rakamına 49 milyon seçmeni bölerek partisini iktidara kavuşturmuş olan MHP lideri Devlet Bahçeli’nin bu konuya da açıklama getirmesini beklemekten yanayım.
“Yüzde 16’ysa MHP oyu AK Parti’nin oyu kaç olur?” konusuna…