10 ay gecikmiş bir zafer

Eğer parlementer sistemde olsaydık AK Parti 14-28 Mayıs'ta milletten aldığı güvenoyunu 31 Mart akşamı kaybetmiş sayılacaktı.

AK Parti, tarihinde ilk kez ikinci olup CHP'nin gerisine düştü ve ortağı MHP ile birlikte sandığa gömüldü.

Buna ana muhalefetin 10 ay gecikmiş zaferi diyebiliriz.

Bugünden bakınca...

Kılıçdaroğlu anketlere rağmen adaylıkta diretmeyip İmamoğlu veya Yavaş'ı cumhurbaşkanı adayı gösterseydi, Türkiye 10 aydır Millet İttifakı tarafından yönetiliyor olacaktı. CHP, Kılıçdaroğlu'suz girdiği ilk seçimde oyunu

5 milyon arttırarak birinci oldu.

1977'den sonra bir ilkle karşı karşıyayız.

EMEKLİNİN TOKADI

Cumhur İttifakı'ndaki çöküşün en önemli gerekçesi ekonomik yıkım...

Kur Korumalı Mevduat ile Hazine garantili ödemelerle, "Faiz sebep enflasyon sonuç" garabetiyle Türkiye uçurumun kenarına itildi. Elde avuçta kalanlar ise Erdoğan'ın 14 Mayıs'ı kazanması için hoyratça kullanıldı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 14 Mayıs'tan beri "İMF'siz İMF programını" uyguluyor. Vergiler arttırıldı, harcamalar kısıldı. Fatura asgari ücretlilere ve emeklilere çıkarıldı.

14 Mayıs'tan önce sokak röportajlarında ekonomiden yakınan gençlere "Çıkar telefonunu göster" diye meydan okuyan amcalar gitti; boş filesini gösteren emekliler geldi.

Süleyman Demirel'in dediği gibi "Boş tencerenin yıkamayacağı iktidar yoktur" ve olmuyor.

İktidarın her seçimde başvurduğu dini ve milliyetçi hamaset bu sefer aç midelerdeki gurultuyu ve mutfaktaki yangını bastıramadı. Hatta iktidar ve muhalefetteki bütün milliyetçi partiler çöküş yaşadı.

KENT LOKANTALARI KAZANDI

İmamoğlu ve Yavaş ise belediye kaynaklarını sosyal yardımlara ayırarak, iktidarın aç bıraktıklarını yedirdi, çıplak bıraktıklarını giydirdi. AK Parti, CHP'li belediyelerin dayanışmacı, halkçı ve sosyal belediyecilik örneklerini küçümsedi.

Nasıl ki, bir zamanların kibirli muhalifleri AK Parti seçmenlerini 'makarnacı' ve 'kömürcü' diye aşağıladıysa şimdi de iktidar sahipleri İmamoğlu'nun yoksulluğun tahribatını azaltmak için geliştirdiği kent lokantaları modelini küçümsedi.

Düşünün...

Bir uçta Kurum'un Kanal İstanbul'u var.

Vatandaşın cebinden milyonlarca dolar çıkacak.

Diğer uçta dört kap yemeğin 40 TL'ye yendiği kent lokantaları var.

Bir uçta Turgut Altınok'un emlak imparatorluğu...

Diğer uçta kirasını ödeyemenler var.

Hangisini yeğlerdiniz 

ESNAFLARI AŞAĞILADI

Nasıl ki, bir zamanların kibirli muhalifleri "Dağdaki çobanla benim oyum bir mi" dediyse, bugün Murat Kurum da rakibini yermek isterken, köftecileri ve esnafı aşağıladı.

"Bakanla köfteci bir mi" demeye getirdi.

Halbuki Türkiye'de istihdamın yüzde 90'ı küçük ve orta boy esnaflardan oluşuyor. Ve esnaflar emekliler gibi AK Parti'nin sadık seçmeleri arasında yer alıyor...du!

Düne kadar bu böyleydi.

TOPAL ÖRDEK

Hatırlar mısınız...

İmamoğlu, 2019'da seçildiğinde Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'deki çoğunluğun kendilerinde olduğunu söyleyerek, "Bunlar topal ördek" demişti.

Men dakka dukka!

Cumhur İttifakı, artık çoğunluğunu kaybetmiş bir iktidar ve topal ördektir.

Cumhur, gelecekte çatırdayabilir.

Müttefikler değişebilir.

Bazı partiler ve milletvekilleri dağılabilir.

Ufukta, 2026 yılında bir erken seçim gözüküyor.

Erdoğan, bir kez daha cumhurbaşkanı adayı olmak istiyorsa, ki bence öyle, anayasa değişikliği için CHP ile anlaşmak zorundadır. Aday olma karşılığında parlementer sisteme dönüş ve demokratik değişiklikler masaya gelebilir.

HALKTAN UMUT KESİLMEZ

Türkiye, önceki gün kendisinden umut kesilmemesi gerektiğini ispat etti.

Demek ki millet, bir halden anlayan ve dert dinleyen çıktığında kalbini ve oyunu verebiliyormuş.

Avrupa yabancı ve İslam düşmanı ırkçı partilere iktidarı teslim ederken; Türkiye, 1989 yılından sonra ilk kez sosyal demokratlara ve Atatürkçülere şans verdi.

CHP, 1989'da elde ettiği zaferi 1994'te batırdığını hatırlayarak bu fırsatı iyi değerlendirmeli.

İktidarın eşiğindeler.

31 Mart'ın kaybedenleri 

Erdoğan:22 yıllık iktidarında ilk kez CHP'ye yenildi. İstanbul ve Ankara'da fark yedi. Doğup büyüdüğü Beyoğlu'nu ve evinin bulunduğu Üsküdar'ı kaybetti. Rize'nin doğusunu, Trabzon ve Ordu'nun merkezini, Giresun'u kaybetti. AK Parti'de MKYK ve bakanlık değişimi olabilir.

Erdoğan

Bahçeli:İstanbul için beka tehdidi sökmedi. Erdoğan'a yönelik "Ayrılamazsın, Türk Milleti'ni yalnız bırakamazsın" sözleri MHP'nin kurumsal iflasının ilanı sayılır.

Yerlikaya, Fidan, Tunç:İçişleri, Dışişleri ve Adalet bakanları esnaf esnaf gezerek, milletin devletine duyduğu saygıyı zedeledi. Sandık güvenliğinden sorumlu Yerlikaya, amigoluk yaptı. Hiçbir eski MİT Müsteşarı, Hakan Fidan kadar siyasete müdahil olmadı. MİT müsteşarlarının neden partili olmaması gerektiğini gördük.

Akşener:İyi Parti'nin seçmenleri, üyeleri ve teşkilatı CHP ile ittifak istediği halde Akşener, dar bir yönetici klikle 'özü başına' kararı alıp aday çıkardı. CHP'ye muhalefet etti, Yavaş ve İmamoğlu'na hakaret etti. Öfkesine yenik düşen Akşener, toplumsal dalgayı göremedi. Akşener, dün olağanüstü kurultay kararı aldı. Oysa istifa etmeliydi.

Altılı Masa:Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığına evet demeleri karşılığında 38 milletvekili elde eden DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat'ın hiçbir toplumsal tabanlarının olmadığı ortaya çıktı. Dört partinin toplam oyu yüzde 1 etmiyor. Bu partilerin milletvekillerinin tutması zor olacak. Kimileri AK Parti'ye, kimileri CHP'ye, kimileri Yeniden Refah Partisi'ne geçebilir.