AKP Gençlik Kolları bir “saha çalışması” yaptırmış ve bu çalışma partinin Merkez Yürütme Kurulu’nun toplantısında tartışılmış.
Türkiye gazetesinden Emrah Özcan’ın kulis haberine göre bir MYK üyesi, bu çalışmayı değerlendirirken “siyasi kimliğimizi değiştirelim, muhafazakâr demokrat kimliğimizden sıyrılalım” deyince Erdoğan çok sinirlenmiş.
Buna şaşırmadım çünkü kendisi zaten öfkesi burnunda bir karakter. Beğenmediği bir şey söylenince sinirlenebiliyor.
Ebru Karatosun’un eski Hürriyet’in logosunu kullanan gazetedeki haberine göre; bu çalışma haziran ayında Türkiye genelinde 3 bin kişiyle yürütülen bir araştırma.
Bence Erdoğan’ı asıl sinirlendiren bu saha çalışmasının sonuçları olmalı.
Bu araştırmaya göre gençlerin yüzde 30,4’ü kendisini Atatürkçü olarak tanımlıyor.
Yüzde 13,6’sı Türk milliyetçisi, yüzde 4,7’si dindar, yüzde 4,3’ü muhafazakâr fikirlere yakın.
Toplamının 100 etmediğinin farkına varmış olmalısınız.
Geri kalan yüzde 47 nasıl fikirlere sahip, bunu bilmiyoruz.
Gazetenin editörleri de geri kalanını merak etmediği için olsa gerek haber burada kesilmiş. Kim bilir belki de yüzde 47, Demirören familyasının Erdoğan’ı kızdırmamak için sansür etme ihtiyacı duyduğu bir görüşe kapılmıştır.
Ama her şart altında Erdoğan’ı çok sinirlendirecek bir tablo bu.
23 yıldır uğraş, didin, “dinine ve kinine sahip bir gençlik” yetiştirmek için Milli Eğitim’in altını üstüne getir, varabildiği yer bu:
Gençlerin yüzde 30,4’ü hâlâ Atatürkçü, yüzde 4,7’si dindar! Dindarlara muhafazakârları da eklesek yüzde 9’u ancak buluyor.
Ben Erdoğan’ı teselli etmek için şunu söylemeliyim ki üzülmesin, bunu başaramayan ilk politikacı kendisi değil.
Daha önce Stalin’den tutun, Hitler’e, Franco’dan tutun Pol Pot’a kadar gençleri kendi ideolojik askeri haline getirmek isteyen hiçbir lider bunda başarılı olamadı.
Devletin dayattığı ideoloji eninde sonunda her yerde yenildi. Tarihteki en başarılı örnek sayılabilecek Mao’nun Kültür Devrimi’nin bile izleri silindi.
Erdoğan gençlerin beyinlerini kendi ideolojik saplantılarıyla doldurmak istedi, başaramadı.
MYK’da sinirlendiyse, asıl bunun için sinirlenmiştir.
Değişen sosyolojiyi göremiyor
Tavşanlı'da sokak köpeklerine mama götürürken bir minibüsün çarpmasıyla hayatını kaybeden Aysun Köse'nin muhafazakâr olma olasılığı yüksek. Erdoğan ve partisine oy verenler içindeki hayvanseverlerin sayısının da hatırı sayılacak büyüklükte olduğuna eminim. Aysun Hanım’ın aramızdan ayrılmasına yol açan talihsizliği, bu çıplak gerçeği bir kez daha gözümüzün içine sokmuş olmalı...
AKP’nin 23. kuruluş yıldönümünün kutlandığı saatlerde, Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde genç bir kadın, bir trafik kazasında hayatını kaybetti.
Üç tekerlekli elektrikli bisikletine mama yükleyip, sokak köpeklerini beslemek üzere yola çıkan Aysun Köse, arkadan gelen bir minibüsün çarpmasıyla hayatını kaybetti.
Kazada Aysun Köse’nin bisikletinin sepetinde bulunan köpeği de öldü.
Çevresinde “hayvansever” olarak tanınan rahmetli Aysun Köse, sık sık bölgedeki sokak köpeklerini beslemeye gidermiş.
Kütahya’nın Tavşanlı ilçesi muhafazakâr bir kent.
Son yerel seçimde YRP adayı 17 bin 438 oy ile seçimi kazandı.
İkinci sıradaki AKP adayının oyu 11 bin 875. Üçüncü sırada MHP var, 8 bin 937 oy.
CHP’nin oyu 1714.
Saadet, İyi Parti ve Zafer Partisi’ni de katarsanız muhafazakâr oyların toplamı yüzde 94,36’yı buluyor.
Rahmetli Aysun Hanım’ın fotoğraflarına bakıyorum.
Giysisine bakarak insanların siyasi görüşleri hakkında fikir yürütülmesinden hazzetmem ancak bu kılık, muhafazakâr olma olasılığının çok yüksek olduğunu gösteriyor.
Erdoğan, sokak hayvanlarını öldürme yasasını, bir kültür savaşı çıkarmak ve bu yolla dağılmakta olan tabanını konsolide etmek için kullanmak istedi.
Ben de dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım ki Türkiye değişiyor. Sokak köpeklerini öldürterek, böyle bir siyasi kazanım elde edemezsiniz.
Erdoğan ve partisine oy verenler içindeki hayvanseverlerin sayısının da hatırı sayılacak büyüklükte olduğuna eminim ancak elimde bir araştırma yok.
Aysun Hanım’ın aramızdan ayrılmasına yol açan talihsizliği, bu çıplak gerçeği bir kez daha gözümüzün içine sokmuş olmalı.
Türkiye’de kalbi iyilik için çarpan insan sayısı, kötülük için çarpandan misliyle fazla, bunu bir kez daha gördük.
Aysun Hanım’a Allah’tan rahmet diliyorum, mekânı cennet olacaktır.
Hop hop hop değiş Tonton!
"Yeni dönemin ruhunu ıskalamamak için alışılagelmiş siyaset tarzlarını değiştireceğini" söyleyen Erdoğan, değişip ne yapacak? Yargıya “artık benim dediğim değil, hukukun evrensel kuralları geçerli olacak; AYM ve AİHM kararları göz ardı edilmeyecek” mi diyecek? Bakanlarına dönüp “partisine göre değil, becerisine göre adamları memur ve müdür yapın” mı diyecek?
AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin kuruluş yıldönümünde uzun bir konuşma yaptı.
“Bundan 23 sene evvel halktan yükselen değişim dalgasının ürünü olarak siyaset sahnesine çıkan AK Parti'nin, yeni dönemin ruhunu ıskalaması tabii ki düşünülemez” dedi.
“Ruhun ıskalanmasının” önüne nasıl geçileceğini açıkladı: “Alışılagelmiş siyaset tarzlarını değiştirerek!”
Konuşmasında bu sözleri söylemeden az önce “kefenini giyerek yola çıktığını” da söylemişti.
Bu “kefen edebiyatına” hâlâ bir anlam yükleyen bu memlekette kaldı mı, bilemiyorum.
Varlarsa da sayılarının çok olmadığını tahmin edebiliriz.
Ancak bu sözlerine bakarak Erdoğan’ın “alışılagelmiş siyaset tarzını” kolayca değiştiremeyeceğini söyleyebilirim.
“Zamanın ruhu” neyi gerektiriyor, bir kere bunun farkında değil gibi görünüyor.
Konuşmasına hâkîm olan genel üslup, bugüne kadar yaptıklarından gayet mutlu olduğunu gösterdiğine göre zaten “değişme” bahsinde de o kadar istekli gibi değil.
Değişip de ne yapacak?
Hâkimlerine, savcılarına dönüp “artık benim dediğim değil, hukukun evrensel kuralları geçerli olacak, Anayasa’ya, AİHS’ye uyulacak, AYM ve AİHM kararları göz ardı edilmeyecek” mi diyecek?
Bakanlarına dönüp “partisine göre değil, becerisine göre adamları memur ve müdür yapın” mı diyecek?
Milli Eğitim Bakanı’nı çağırıp eğitimde çağın gereklerini yapmasını, siyasal İslamcı ideolojiye uygun bireyler yetiştirmek peşinde koşmamasını mı emredecek?
Maliye Bakanı’nı çağırıp, avanta için şişirilen kamu ihalelerinde müteahhitlere fazladan verilen avantajlar için sıkı pazarlık yapmasını mı söyleyecek?
Geç bunları, anam babam, geç bunları!
Televizyonun siyah – beyaz yıllarında, yanlış hatırlamıyorsam 70’lerin başında TRT’de yayımlanan Tonton Ailesi isimli bir çizgi film vardı.
Büyük bir tek hücreli amibe benzeyen ana karakter “Hop hop hop haydi Tonton” deyince değişir, o an için en gerekli olan kılığa girerdi.
Köprü, istiridye, kaval, çömlek, can simidi, dolmakalem aklınıza gelebilecek her kılığa girebilirdi.
AKP kuruluş yıldönümünde çekilen fotoğraflara baktım, Erdoğan ailesi ile Tonton Ailesi arasında hiçbir benzerlik bulamadım.
“Hop hop hop değiş Tonton” deyip, değişebilecek durumda değil.
Zaten Erdoğan ne zaman “değişimden” söz etse aklıma hep Alice Harikalar Diyarındaki o meşhur pasaj geliyor:
“Aman Tanrım! Bugün de ne tuhaf şeyler oluyor. Daha dün her şey eskisi gibiydi. Acaba dün gece değiştim mi ben? Dur bakayım: Bu sabah uyandığımda aynı mıydım? Bir değişiklik duymuştum gibi geliyor. Ama aynı değilsem, değişmişsem bir soru çıkıyor ortaya: Ben kimim o zaman. İşte asıl bilmece bu!”