Seçmen, 2024 yerel seçimlerinde CHP’ye oy verdi fakat AK Parti’yle konuşmayı tercih etti. Mesajı bütünüyle AK Parti’ye vermiş oldu. CHP’nin seçim sonrası suskunluğu, beklenmedik oy artışının yükünü ve sorumluluğu anlamaya çalışması ile ilgilidir.
AK Parti siyasetinin sihri Erdoğan’ın ifadelendirdiği, konuşulduğu zaman siyaset bilimcilere basit gelen fakat siyasetin tüm inceliklerini içinde barındıran ‘taban demokrasisi’dir.
TABAN DEMOKRASISI NEDIR?
Toplumun en kılcal damarlarına kadar örgütlenmiş olan AK Parti, toplumun bütün taleplerini ele alıp rafine bir şekilde siyasete dönüştürerek hükümete uygulatmasıdır. Organik bir şekilde işleyen bu mekanizma halkın sorunları ile AK Parti siyasetinin sürekli iç içe yaşaması anlamına geliyordu.
Erdoğan’ın sorun çözme yeteneği bir taraftan teşkilat ve hükümeti dinamik bir şekilde çalıştırırken, Ankara’nın kangren olmuş bürokratik vesayetini İstanbul belediyesinden edindiği tecrübe ile tabir yerinde ise tekmeleyerek çalıştırıyordu.
Bürokratik oligarşi, tek başına ordunun ve elit bürokratların devleti kendi tekelinde tutması değil, Ankara’ya ayak basan her siyasi partiyi terbiye edip amaçlarından saptırmasıyla da ilgilidir. Sayın Cumhurbaşkanı’nın uzun süre bu meseleye vurgu yapması sebepsiz değildi.
AK Parti siyasetinin sihri sokakta vatandaşla birlikte yaşamak olduğuna göre, pandemi süreci AK Parti’nin bütün yeteneklerini ortadan kaldıran bir süreçti. Hatırlıyorum, pandemi sürecinde vatandaşlar bana sürekli yazılı mesaj gönderirdi. Ben de AK Partili yöneticilerle paylaşırdım. Pandemi bittikten sonra, millet AK Parti’yle buluşunca mailler azaldı ve herkes talebini partililere iletmeye başladı. Bu iletişim AK Parti’ye genel seçimi kazandırdı.
Muhalefet, 2019 yerel seçimlerinde bir başarı kazanmış, iktidarı kesin olarak aldıklarına inanmış, sadece iktidarı hangi gün devralacaklarını bekliyordu. Muhalefetin bu özgüvenli tutumu AK Parti elitlerinde bir yılgınlık oluşturmuştu. Hatta bazı AK Partililer kendi durumlarını ANAP’a benzeterek “Bu iş bitti” ifadesini kullanmaya başlamıştı.
“AK Parti’nin ikinci 20 yılı” makalesini yayınladığımda bazı üst düzey yöneticiler, bu iddianın biraz safdillik taşıdığını ifade etmişlerdi. Bu yazıda AK Parti’nin ANAVATAN Partisi’ne benzemediğini, Refah Partisi kökenli misyon sahibi siyasetçilerin partinin omurgasını teşkil ettiğini, misyon sahibi siyasilerin çil yavrusu gibi dağılma kültürünün olmadığını ve geniş bir siyasi örgütlenme ile sivil toplum desteği ve güçlü liderlik etkisiyle AK Parti’nin siyasetin belirleyicisi olmaya devam edeceğini vurgulamıştım.
Gelecek Partisi ve DEVA Partisi kurulduğunda, kısa bir dönem eleştirileri ile AK Parti üzerinde bir baskı kurmuştu. Kriter dergisine ‘AK Parti’nin Sosyolojik Arka Planı ve Nevzuhur Eleştiriler’ makalesini yazdım. Makalede bu partilerin yönetici grubunun sosyolojide karşılığı yüzde bire tekabül ettiğini, AK Parti gölgesinde güçlü göründüklerini ve siyaseten AK Parti içinde temerküz ettikleri yüzde 40’a varan iktidar gücü kullanma günlerinin geri gelmeyeceğini vurguladım. Bugün durumları benim öngörümden daha da alt bir seviyeye düşmüş durumda.
Şimdi AK Parti’nin durumuna baktığımızda:
*İktidara geldiği günden bugüne kadar seçmenin yüzde 65’i bir defa olsun AK Parti’ye oy vermiştir. Birçok araştırmada “AK Parti’ye oy verebilirim” diyenlerin oranı yüzde 50’yi muhafaza ederdi. 15 Temmuz hain darbe girişim sonrası bu potansiyel yüzde 55’lere tırmanmıştı. Bugün AK Parti’nin oy alabilme marjında ciddi bir daralma söz konusu. Bütün siyaset üretim konuların dışına marj genişletmenin toplumun bütün kesimleriyle konuşmanın yol ve yönetimi aramak birçok başlıktan daha önemli hale gelmiştir.
*Bugün CHP’ye oy veren seçmenin üçte biri, ekonominin iyileşmesi halinde “tekrar AK Parti’ye oy verebilirim” eğilimindedir.
*Seçim değerlendirmelerinde yüzde 70 ekonomi, yüzde 30 diğer sorunlar olarak gözükmektedir. Bu denklem o kadar ilginç bir denklem ki geleceğe dair siyaset oluştururken bir mesele diğer bir meselenin üstünü örtmemelidir. Siyaset, hükümet ve ekonomi her bir mesele kendi içinde hakkaniyetli bir şekilde ele alınmalıdır. Bir yönüyle yüzde 30 mekanizması iyi işlediğinde belki de yüzde 70’lik sorun ortaya çıkmayacak.
*AK Parti, toplumun bütün kesimleri ile konuşan, akademik çevrelerle sürekli diyalog halinde olan, milletin var olan sorunlarıyla birlikte yaşayan bir parti idi. Siyaset üreterek, milletin bütün dertlerine derman olan bir mekanizmaya sahipti. Tekrar o noktaya gelebilir.
Bir iktidar partisinde siyaset yapmanın ağır zorlukları vardır. Siyaset üretip, ülke yönetim misyonu ki bu misyon Erdoğan misyonudur. Zamanla iktidara alışmış bir zümre tarafından iktidar paylaşımına dönüşebilir. Siyaseti iktidar paylaşımından ibaret görenler Erdoğan misyonunun en büyük muarızıdır. AK Parti’nin kılcal damarlarından gelen talepleri gölgeleyenler de bu zümredir.
Bu milletin bugün için CHP’den bir iktidar beklentisi yoktur. AK Parti, toplumun önüne koymuş olduğu hedeflerin yüzde 90’ını gerçekleştirmiş bir partidir. İkinci yirmi yıl hedeflerini yeniden yazacak ve bu hedeflere göre parti programını şekillendirecek. Öyle inanıyorum ki yeni vizyon, yeni insanlar bulur ve Erdoğan’ın siyasal vizyonu ikinci yirmi yıla damgasını vurmuş olur.
The voters voted for CHP in the 2024 local elections, but preferred to talk to the AK Party. He gave the message entirely to the AK Party. CHP's post-election silence is related to its attempt to understand the burden and responsibility of the unexpected increase in votes.
The magic of AK Party politics is the 'grassroots democracy' expressed by Erdoğan, which sounds simple to political scientists but contains all the subtleties of politics.
WHAT IS GRASSROOM DEMOCRACY?
The AK Party, which is organized down to the most capillary veins of the society, takes all the demands of the society, transforms them into politics in a refined way and has them implemented by the government. This mechanism, which worked organically, meant that people's problems and AK Party politics were constantly intertwined.
While Erdoğan's problem-solving ability was driving the organization and the government dynamically, he was also kicking Ankara's gangrenous bureaucratic tutelage to work with the experience he gained from the Istanbul municipality.
Bureaucratic oligarchy is not only about the army and elite bureaucrats monopolizing the state, but also about taming every political party that sets foot in Ankara and diverting it from its goals. It was not without reason that Mr. President emphasized this issue for a long time.
Since the magic of AK Party politics is living with citizens on the streets, the pandemic process was a process that eliminated all the abilities of the AK Party. I remember, during the pandemic, citizens would constantly send me text messages. I would also share it with AK Party executives. After the pandemic ended, when the people met with the AK Party, the e-mails decreased and everyone started to convey their demands to the party members. This communication helped the AK Party win the general election.
The opposition was successful in the 2019 local elections, believed that they had taken power for sure, and was just waiting on which day they would take over the power. This self-confident attitude of the opposition created discouragement in the AK Party elite. Some AK Party members even started to use the phrase "This is over", comparing their situation to ANAP.
When I published the article "The second 20 years of the AK Party", some senior managers stated that this claim was a bit naive. In this article, it is stated that the AK Party is not similar to the ANAVATAN Party, that the politicians with a mission originating from the Welfare Party constitute the backbone of the party, that the politicians with a mission do not have a culture of disintegration, and that the AK Party has a strong influence on politics with its broad political organization, civil society support and strong leadership influence. I emphasized that it will continue to be the determining factor.
When the Future Party and DEVA Party were established, they put pressure on the AK Party with their criticism for a short period of time. I wrote the article 'AK Party's Sociological Background and Recent Criticisms' for Kriter magazine. In the article, I emphasized that the ruling group of these parties corresponds to one percent in sociology, that they seem strong in the shadow of the AK Party, and that the days of using the ruling power of up to 40 percent, which they politically concentrated within the AK Party, will not come back. Today their situation has fallen to a level even lower than my prediction.
Now, when we look at the situation of the AK Party:
*Since the day it came to power, 65 percent of the electorate has voted for the AK Party at least once. In many surveys, the rate of those who said "I can vote for the AK Party" remained at 50 percent. After the treacherous coup attempt of July 15, this potential increased to 55 percent. Today, there is a serious narrowing in the AK Party's vote margin. It has become more important than many other topics to look for ways and management to expand the margin beyond all political production issues and talk to all segments of the society.
*One third of the voters who voted for CHP today are inclined to "vote for AK Party again" if the economy improves.
*In election evaluations, 70 percent appears to be economy and 30 percent other problems. This equation is such an interesting equation that one issue should not cover up another issue when creating policies for the future. Politics, government and economy, each issue should be handled fairly on its own. In one sense, if the 30 percent mechanism works well, perhaps the 70 percent problem will not arise.
*AK Party was a party that spoke to all segments of society, was in constant dialogue with academic circles, and lived with the existing problems of the nation. It had a mechanism that solved all the troubles of the nation by producing politics. It may come to that point again.
Doing politics in a ruling party has serious difficulties. The mission of producing politics and governing the country, which is Erdoğan's mission. Over time, it may turn into power sharing by a group accustomed to power. Those who see politics as nothing more than power sharing are the biggest opponents of Erdoğan's mission. It is this group that overshadows the demands coming from the AK Party's capillaries.
This nation has no expectation of power from CHP today. AK Party is a party that has achieved 90 percent of the goals it has set for society. He will rewrite his goals for the second twenty years and shape the party program according to these goals. I believe that the new vision will find new people and Erdogan's political vision will leave its mark on the second twenty years.