AKP’li Belediye başkanlarına ait birçok yolsuzluk iddiası içeren dosyanın adliyelerde sonuçlandırılmadığını bizzat CHP’li başkanlar gündeme getiriyor. Olayların boyutları, yolsuzluğa bulaşanların sayılarıyla da görülüyor. Örneğin, bugün sözünü edeceğim Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) yolsuzluğuyla ilgili olarak 592 sanık 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde aralıksız beş gün sorgulanacak. Yolsuzluğun belirlenen boyutu 68 milyon 407 bin lira.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı, CHP’den önce AKP’li başkan yönetiyordu. O dönemde olduğu saptanan BUSKİ yolsuzluğunu, CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ortaya çıkardı ve olayı Savcılığa intikal ettirdi. Savcılık iddianame hazırladı, mahkeme iddianameyi kabul etti. Şimdi hesap verme zamanı.
KİŞİLER ADINA YERSİZ ÖDEMELER
BUSKİ’nin sahadaki, içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hattı imalatı gibi çalışmaları sırasında, bazen arazi/bina sahiplerine, bazen de altyapı şirketlerinin hatlarına zarar verilebiliyor. Hasar olduğunda, tutanak düzenleniyor. Yüklenici firma bazen doğrudan kendisi ödeme yapıyor, bazen de kurumdaki alacağından mahsup edilerek ilgili hak sahiplerine ödenmesini istiyor. Firma sahada verdiği hasara ilişkin işin adı, ödeme yapılacak kişinin vatandaşlık, iban numaraları, ödenecek tutar, ödeme yapılacak kişi ya da kurumların bilgilerini de içeren bir dilekçe ile kuruma başvuruyor.
Muhasebe müdürlüğü firma alacağından mahsup eder, para emanet hesaba aktarılır ve muhasebe işlem fişi (MİF) düzenlenir. MİF, hazırlayan personel, şef ve muhasebe müdürü tarafından imzalanır. Banka ödeme talimatı muhasebe müdürü tarafından imzalanır ve ödeme yapılır.
BELGELER, TIPATIP GERÇEĞİ GİBİ
Şüpheli bir işlem üzerine üst yönetim kapsamlı bir araştırma yaptı. Sahada bir zarar- ziyan söz konusu olmamasına rağmen, BUSKİ’den usülsüz belgelerle mağdurlara para gönderiliyormuş gibi gösterip, üçüncü kişilere BUSKİ’den para çıkışı sağlandı. Böylece, hem Kanalizasyon Dairesi Başkanlığının 24 Aralık 2023 tarihli yazıları hem de bir firma tarafından 23 Aralık’ta verilen dilekçenin sahte olduğu anlaşıldı. Bu olayın ortaya çıkmasıyla konu derinleştirildi.
Hem BUSKİ hem de yüklenici firma adına “hasar varmış gibi” gösterilip sahte evraklar düzenlendi ve belli hesaplara para aktarıldığı tespit edilmiştir. Yolsuzluğa bulaşanların bu işi profesyonelce yaptıkları da gözlendi. Örneğin bir personelin ilk bakışta dikkat çekmeyecek şekilde sahte firma dilekçeleri ve sahte “olur”lar düzenlediği, firma dilekçelerine evrak kayıt numarası verdiği, firma kaşe ve imzalarının gerçeğinden ayırt edilmeyecek şekilde hazırlandığı, İçişleri Bakanlığı e-belediye sistemine kaydedilmiş gibi üzerinde kayıt numaralarının, barkodlarının bulunduğu “olur”lar düzenlediği saptandı.
Benzer işlemler olup olmadığını belirlemek için muhasebe müdürlüğündeki tüm evraklar hem sistemden hem de fiili olarak 1 Ocak 2016’ya kadar geriye dönülerek incelendi. 20 yıldır kurum çalışanı olan A.A.’nın, 2018 yılından bu yana evlendiği kişinin firmasına çok sayıda sahte dilekçelerle para aktarımı yaptığı belirlendi. Olay, adliyeye gönderildi.
67,5 MİLYONLUK YOLSUZLUK
Gerçekte yapılmamış işler için hazırlanmış sahte evraklar aracılığıyla, toplamda 68 milyon 407 bin TL tutarındaki kamu kaynağı, 854 adet EFT işlemi ile yaklaşık 700 kişiye aktarıldı. Aralık 2023’te olayın ortaya çıkmasının ardından kurum tarafından derhal Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Soruşturma aşamasında yapılan tespitlerde hayali belgeler kapsamında hesaplarına Genel Müdürlük üzerinden para gelen bu 700 kişinin önemli bir kısmının banka hesaplarını bu amaçla kiraladığı ve hesaplarına gelen paranın bir bölümünü komisyon alarak geri kalan bedeli asıl faillere ilettikleri saptandı.
Başsavcılık tarafından iki ayrı soruşturma dosyasıyla zimmet, resmi belgede sahtecilik, dolandırıcılık ve suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması suçlarından 392 kişi hakkında yürütülen soruşturma sonucu ilgililer hakkında 2 ayrı kamu davası açıldı.
Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2024/491 Esas ve Bursa 2. Asliye Ceza Mahkemesinin 2025/227 Esas sayılı dosyaları üzerinden görülmekte olan yargılamalarda şu ana kadar 4 kişi tutuklanmış, 5 kişi hakkında da adli kontrol hükümleri uygulanıyor. 16 Haziran 2025 tarihinde yapılacak duruşma beş gün art arda olacak, hesaplarını kullandıran kişilerin beyanlarının alınmasıyla birlikte yargılama genişleyecek ve yeni şüpheliler de dosyaya eklenecek.