Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Bayburt, Bolu, Çankırı, Düzce, Elâzığ, Gümüşhane, Isparta, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kilis, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Tokat, Uşak ve Yozgat... Cumhur İttifakı’nın iki ortağı yukarıdaki illerde seçime ayrı adaylarla girecekler.
2019’da Kırşehir’de seçimlere ayrı adaylarla girmişler ve CHP aradan çıkmıştı. Düşünün, Kırşehir hem AK Parti hem MHP’nin güçlü olduğu yerler. Eşit oy alınca CHP adayı başkan seçilmişti. Şimdi Kırşehir’de AK Parti Osman Arslan’la yarışacak. Neticeyi hep beraber göreceğiz.
Şimdi bu illerin bazılarında Yeniden Refah da etkili. Özellikle AK Parti’den oy alabilir. Bu illerin bazılarında üç partili bir yarış olacak. Mesela Yozgat. Üç partinin adayı da güçlü. Sağın kendi kendiyle yarışını göreceğiz. Bayburt, Çankırı, Karabük gibi illerde yerel seçimlerde MHP çok güçlü. Ama AK Parti’nin çıkardığı adaylar da kuvvetli. Başa baş bir seçim olacak gibi görünüyor.
Emekli vatandaşlar bu illerimizde yoğun olarak yaşıyor. Malum hayat pahalılığı da var. Emekliler AK Parti’den MHP’ye kayabilir mi, yoksa kalır mı? Yoksa Yeniden Refah mı ilgi görür? Hepsini ölçeceğiz. Belediye meclisleri de bize bir veri sunacak...
Bazı iller garip mi?
Anadolu’da bazı iller dışarıdan bakınca garip kalmış gibi duruyor. Öyle değil elbet ama bu şehirlerimiz daha cazip hâle nasıl gelir? Mesela Kayseri, Konya Büyükşehir olarak büyük ivme kazandı. Hem yerli hem yabancı turist çekiyorlar. Medyada daha fazla haberler... Ama mesela Niğde, mesela Çankırı mesela Bayburt daha fazla gündem olabilirler...
Dün bunları AK Parti’nin Çankırı Belediye Başkan Adayı Hüseyin Filiz’le konuşurken tartıştık. Filiz, AK Parti’de 24, 25 ve 26. dönem milletvekilliği yapmış bir isim. O da benimle aynı görüşte ve tabiri caizse bugüne kadar Anadolu şehirleri arasında Çankırı’nın biraz “garip” kaldığını ve bunu değiştireceğini söyledi Hüseyin Bey... Seçildiği takdirde projelerini hayata geçirirse "marka şehir olabiliriz" dedi.
Hüseyin Filiz yeni bir Anadolu şehri inşa etmeye çalışıyor. Raylı sistemler, elektrikli ulaşım araçları, akıllı trafik uygulamaları ve yapay zekâ destekli projelerle farklı bir vizyonla hareket ettiğini söyledi. Hatta sırf bu projeler için ekibinden bir kısmını Almanya’ya göndermiş.
Sadece Çankırı değil, mesela Giresun da kendi potansiyelini tam yansıtmıyor. Ülkemizin en güzel yaylaları Giresun’da ama Trabzon, Rize kadar turist alamıyor. İşte "marka şehir" olmak gerekiyor. Merkezî hükûmetin de desteği şart.
Amasya dünya güzeli şehir. Çok turist çekebilir.
Yani diyeceğim o ki, bizlere güzel meydanlar, metro ve tramvay hatları da lazım özellikle Anadolu şehirlerinde. Hüseyin Bey bunları yapacağını ve şehrin çehresini değiştireceğini söylüyor. Bütün şehirlerimiz aynısını yapmalı. O şehirlerin ileri gelenleri plan ve projeler açıklamalı. İnşallah yapılır...