Türkiye’nin bol gözaltılı, operasyonlu sert gündemine bakınca yakın bir zamanda bu ülkede tarihi ve hayırlı bir iş olabileceğine inanmak kolay değil.
Ama 15 gün içinde Türkiye yakın tarihinin en çetin meselesi çözülebilir.
Yine inanması zor ama bu çözümün anahtarı Türkiye’de yaşananlarda değil, Suriye’de yaşanacaklarda olacak.
Bunu anlamak için önce bu süreci uzattığı elle başlatan Devlet Bahçeli’nin dün PKK’ya içeriği sert ama sonu “bırakınız”, “açıklayınız”, “son veriniz” diye nazik hitaplarla biten cümlelerle yaptığı çağrısına bakalım:
“Bu açıdan şanı, şerefi, tarihi ve vicdanı çok büyük olan Türk milleti, kaçınılmaz olan son vuku bulmadan ülkemize her türlü kötülüğü yapmış ve yapmak amacıyla pusuda bekleyen terör örgütüne ve bütün teröristlere bir kapı açmış bulunmaktadır. Geliniz, önce siz kendi iradenizle bırakınız. Pişman olduğunuzu, bu mücadelenin asla sonuç vermeyeceğini açıklayınız. Küresel güçlerin hizmetinde, bölgesel aktörler olmaya bir son veriniz. Son olarak DEM heyeti ile İmralı arasındaki görüşmelerin ‘terörsüz Türkiye’ye önşartsız destek olması ve beklenen çağrının bir an evvel açıklanması samimi dileğimdir.”
Yine sert başlayıp nezaketle biten şu cümlelerin altını bir kere daha çizmek gerek: “Teröristlere bir kapı açmış bulunmaktadır”, “önşartsız olarak beklenen çağrının bir an evvel açıklanması samimi dileğimdir.”
Peki, Bahçeli’nin samimi dileği gerçekleşecek mi? Ne zaman gerçekleşecek?
Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün “Terörsüz Türkiye hedefimize adım adım yaklaşıyoruz” dedi.
Ama AK Parti sözcüsü Ömer Çelik’in, AK Parti MYK toplantısı ardından yaptığı açıklamalar endişelere neden oldu.
Çelik bir soruya verdiği cevap “İmralı trafiği bitti” diye haberlere konu olunca bir kriz havası yayıldı.
Aslında Çelik, DEM İmralı heyetiyle partiler arsındaki trafikle ilgili bir soruya cevap vermişti:
“Muhabir: Dem Parti’nin AK Parti ile görüşmesi söz konusu mu?
Ömer Çelik: O ziyaret trafiği o süreçte tamamlandı. Bundan sonra beklenen terör örgütünün tasfiye edilmesiyle ilgili çağrının ortaya çıkması.”
Bu açıklama haberlerdeki gibi İmralı’ya bir daha ziyaret yok anlamına gelmiyor. Ama öyle anlaşılmaya müsait bir olumsuzluk içeriyor.
Peki, gerçekten süreçle ilgili bir kriz var mı?
DEM Parti’nin en etkili isimlerinden Tayyip Temel’in Duvar’da çıkan yazısı böyle bir krizin işareti olarak yorumlandı:
“Sayın Öcalan başta olmak üzere Kürt Siyasi Hareketinin tüm paydaşları bu döneme dair gerçekçi çözüm önerilerini yaparak pozitif destek sunacaklarını bir bir açıkladılar.
Peki ya devlet ve iktidar? Hala güven verecek, umut yaratacak tek bir adım atılmadığı gibi kamuoyuna ilan edilmiş bir niyet beyanı da yok.”
Dün DEM grubundan konuşan eşbaşkan Tülay Hatimoğulları da Öcalan’ın son görüşmesinden notlar paylaştı:
“Öcalan 'Bu üst üste binmiş kriz döneminde Kürt sorununun çözümü ve Türkiye'nin demokratikleşmesi ile ilgili oyalama, zaman kazanma, bekle-gör politikalarına tevessül etmek Türkiye halklarına yapılacak en büyük kötülük olur' demiş.”
İlk çözüm sürecini bitiren devrimci savaş açıklamasını yapan PKK yöneticilerinden Bese Hozat, örgüte yakın Medya Haber TV’ye “Şu ana kadar bize önderlikten herhangi bir şey gelmedi. Yani bir mektup, doğrudan bir mesaj gelmiş değil. Fakat geleceğini düşünüyoruz, bekliyoruz. Geldiğinde de elbette değerlendireceğiz, ona göre de hareket edeceğiz” dedi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın son katıldığı yayınlarda PKK’ya karşı kullandığı sert dil de kriz işareti olarak yorumlanıyor.
Devlet Öcalan’dan açıklamayı yapmasını, Kürt siyaseti, örgüt de devletten adım atmasını bekliyor görünüyor.
Peki o adım ne?
İstanbul’daki belediyelere, gazetecilere en son Gezi yüzünden Ayşe Barım’a uzanan gözaltı, operasyon baskısı varken çözüm süreci olmayacağını, barış ve çözüm için ortamın müsait olmadığını düşünen ya da düşünmek isteyenlerin zannettiği gibi o adımın Türkiye’de atılması beklenmiyor.
Adımların atılmasının beklendiği yer de Suriye.
Bu yüzden ilk çözüm sürecinde “seni başkan yaptırmayacağız” açıklaması yaptıran ülkenin batısındaki muhalif basıncın ve gizli endişenin sürecin akıbetine etkisi artık çok sınırlı.
Hala ilk çözüm sürecinin Erdoğan’ın başkanlık tutkusu ve seçim endişesi yüzünden bittiğine inananlar bunu pek anlamasalar da PKK’nın 2014’den beri Türkiye ile pek bir ilgisi kalmadı.
PKK, Rojava merkezli başka bir dünyada yaşıyor, Türkiye’deki günlük iç siyasi gelişmeler de Suriye’de olan bitene etkisi miktarında onları ilgilendiriyor.
Hatta o kadar ki DEM Parti’nin eşbaşkan düzeyine kadar çıkabilen, milletvekili kontejanı verilen paydaş sol hareketler Türkiye’deki güçleri yüzünden değil, Rovava’daki YPG güçlerine gönderdikleri militanlar sayesinde müttefikler.
Muhtemelen PKK, Türk siyasetine baktığında muhalefeti de Suriye ve Rojava ile ilgili ne deyip, ne yaptıkları üzerinden değerlendiriyor.
Yani Öcalan’ın beklenen çağrısı, o çağrının içeriği, zamanlaması, Kandil’in muhtemel cevabı tamamen Suriye’de olacakları bekliyor.
Peki Suriye’de neler oluyor?
Suriye’de Tişrin Barajı etrafında Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu ile SDG arasında zaman zaman Türkiye’nin de hava operasyonlarıyla katıldığı sınırlı bir çatışma yaşanıyor.
PKK medyasında SMO güçlerinden öfkeli cümleler içinde “çeteler” diye bahsediliyor.
Ama bir zamanlar yine “çete” denen HTŞ’den bahsedilirken daha saygılı bir dil kullanılıyor, Ahmed Eş-Şara için “Sayın” deniyor.
Çünkü bir fotoğraf karesi görmedik ama 31 Aralık’ta Şam’da Mazlum Kobani, Ahmed Eş-Şara ile görüştü.
Kobani görüşmeyi önce geçen hafta Al Arabiya’ya verdiği röportajda anlattı, dün de Rojava’daki ANHA ajansına geniş bir röportaj verdi.
Kobani, Al Arabiya’da “Sayın” diye bahsettiği Şara’nın görüşmeye başlarken kendisiyle Kürtçe konuşmasını övdü.
Görüşmenin ana konusunun “silahlı grupların Savunma Bakanlığı çatısı altında birleşmesi” olduğunu söyledi.
Suriye’deki silahlı grupların birleşmesi için düzenlenen toplantıya SDG’nin davet edilmemesinden şikayetçi oldu. Suriye'de iki ordunun bulunması fikrine karşı olduklarını anlattı.
Mazlum Kobani, 31 Aralık’taki görüşmeye yalnız gitmedi. Yanında bazı ABD’li subayların da olduğu iddia ediliyor. Amerikalarının yol güvenliğini sağlamak için ona refakat ettiğini iddia edenler de var, bunun bir güç gösterisi olduğunu söyleyenler de. Şara’nın bu güç gösterisinden hoşlanmadığı, Kobani’nin ABD’li subaylarla toplantıya gelmesinden rahatsız olduğu ve onunla yalnız görüştüğü de söyleniyor.
PKK ve SDG’de hala Suriye ve Türkiye’yi ABD hatta İsrail ile dengelemeyi düşünen, bu fırsatları kullanarak kazanımlarını artırmak ya da korumayı düşünen bir akıl var.
Bu fırsatçılık da çözümün önünde engellerden biri.
Ama bu fırsatçılık için fırsat penceresi daralıyor.
Şam yönetimi PKK-SDG konusunda Türkiye ile aynı sayfada olmaya devam ediyor.
Türkiye’de çözüm sürecin ana aktörlerinden olan MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın önceki gün Ahmed Eş-Şara ile Şam’da yaptığı görüşme bunu teyit ediyor.
Ortak talep; SDG’nin silah bırakması, ayrı bir birim olarak değil doğrudan Suriye ordusuna dahil olması, PYD olarak siyasi bir aktör olarak yoluna devam etmesi ve bu siyasi temsille yeni Suriye yönetimine katılması.
Tabii bunu yaparken petrolü ve su kaynaklarını Şam yönetimine devretmesi.
Ahmed Eş-Şara’nın merkeziyetçi bir yönetim yerine adem-i merkeziyetçi bir modele yakın olduğu söyleniyor. SDG’ye PYD olarak Suriye’nin yönetimine katılmayı teklif ediyor.
Bu görüşmeden Mazlum Kobani’nin “Kandil ile istişareler yapması gerektiğini” söyleyerek ayrıldığı söyleniyor.
Erbil’e giden Kobani, Mesud Barzani ile görüştü. Barzani’ye de Şam’daki görüşmesini anlattı:
“Al Şara ile yaptığı görüşmeyi anlatı. Al Şara ile anlaştıkları ortak noktaları ve çeliştikleri bazı noktaları belirtti. Sabırlı olmalarını ve ümitsiz olmamalarını söyledim. Şam ile diyalog yolunu seçmelerini, dışarıdan hiç kimsenin onların iç işlerine karışmasına izin vermemelerini, Kürdler olarak iç birliğini, beraberliğini korumaları ve bu konuda ortak bir söylemle harket etmelerini söyledim.”
Dün verdiği ANHA röportajındaki olumlu mesajlardan, Şara ile yapılan Şam görüşmesinden sonra HTŞ-SDG görüşmelerinde mesafe alındığı anlaşılıyor.
Bunu şöyle anlattı Mazlum Kobani:
“HTŞ yönetimiyle, Sayın Ahmed El Şara ile uzun görüşmeler yaptık. Üzerinde görüş birliğine vardığımız bazı noktalar var. Bu noktalar; Suriye’nin gelecekteki ordusu içinde SDG’nin durumu ve geleceği, Suriye’nin toprak bütünlüğü, parçalanmanın reddi, diyalogların aktifleştirilmesi ve siyasi çözüm konularıdır. Birlik halinde bir Suriye istiyoruz, ayrılıkçılık gibi bir niyetimiz yok. Birçok kişi, bizim Suriye’de iki ordu oluşturmak ve devlet içinde devlet için çalıştığımız propagandalarını yapıyor. Böyle bir niyetimiz hiçbir şekilde yoktur. Temel noktalarda iki taraf arasında farklılık bulunmamaktadır. Suriye’de tek bir ordunun olması ve SDG’nin de bu ordunun parçası olması konusunda anlaştık.
Fakat mekanizmasının ne olacağı, nasıl yürütüleceği gibi konularda görüşmeler devam ediyor. SDG 10 yıldır var ve Kuzey ve Doğu Suriye’nin tüm bileşenlerinden oluşan bir güç. Üzerinde biraz anlaşamadığımız konu, bunların ne zaman olacağı konusu. Birkaç gün önce bir toplantımız olmuştu, görüşlerimizi onlarla paylaştık. Onlar bazı taleplerini bize sundular ardından biz de kendi taleplerimizi onlara ilettik. İnanıyorum ki bize yanıtımızı verecekler ve bazı noktalar netleştirilecek. Genel Komutanlık düzeyinde bizler ve onlar, bazı düzenlemelerin yerine getirilmesi adına pratik adımların atılması için toplantılar gerçekleştirebiliriz. Fakat gerçekleştirilecek adımların aramızda görüşülmesi ve netleştirilmesi lazım. IŞİD ve teröristlere karşı mücadele, binlerce kişinin yaşadığı Hol Kampı’ konularında onlarla (HTŞ ile) çalışabileceğimizi düşünüyorum. Şam’dan bir komitenin bölgemize gelerek biz ve Hol Kampı yönetimi ile bir koordinasyon oluşturmalı, kamptakilerin yurtlarına nasıl döneceğini netleştirmelidir. Diğer yandan Kuzey ve Doğu Suriye’deki Til Koçer ve Qamişlo sınır kapılarının açılması için araştırmalar yapılmalıdır. Çünkü bu mesele hükümetle alakalıdır.”
SDG’nin Suriye ordusuna girmesi konusunda anlaşma olduğunu söylemesi en önemli krizin aşıldığını gösteriyor.
SDG-YPG’nin silahının ABD ve Batı gözündeki meşruiyet kaynağı olan IŞİDlilerin kampları konusunda da ilerleme olduğu anlaşılıyor.
Bu kamplarda hala 45 bin IŞİD’li ve aralarında çocukların da olduğu aile üyeleri yaşıyor.
Bu 45 bin kişiden 20 bininin Iraklı, 20 binin Suriyeli geri kalanın da Avrupalıların da aralarında olduğu diğer milletlerden insanlar olduğu iddia ediliyor.
Irak kendi vatandaşlarını almaya hazır olduğunu açıklamıştı. Suriye yönetimi de artık vatandaşlarının SDG kontrolündeki bir kampta tutulmasını istemeyecektir.
Eğer bu kamplardaki mahkumların kontrol altına tutulması işinde Şam yönetimi bir formül önerirse, ABD ve Avrupa’nın geri kalan beş bin kişinin Suriye’de tutulması konusunda ille de SDG ile devam etmek gibi bir ısrarı kalmayabilir.
Bu da SDG’nin silahının Batı’daki meşruiyetini de ortadan kaldırır.
Kandil hala IŞİD’le mücadele kartıyla Suriye’de ABD ve hatta İsrail desteğiyle pozisyonunu koruyabileceğini düşünüyor.
PKK’ya yakın medyada DEM çevreleri kaynak gösterilerek Öcalan’ın “Ya benim çözümüm ya ABD’nin çözümü” cümlesini gerçekten kurup kurmadığı belirsiz.
Dün İsrail resmi medyası Kan, üst düzey ABD’li kaynaklara dayandırdığı haberinde Trump yönetimin Suriye’den binlerce askerini çekmek istediğini yazdı.
ABD’den gelen bu sinyaller, Suriye’de Şam-SDG görüşmelerinin uzlaşmaya yaklaşması Öcalan’ın çağrısının içeriğini de, tonunu da belirleyecek, bu gelişmeler Kandil’in alternatif fırsatlar arayışını da bitirebilir.
Devletin Öcalan’dan tevil edilemeyecek net bir çağrı yapmasını bekliyor.
Öcalan, o çağrıyı yapmaya yaklaşıyor.
Bazıları için inanmak zor.
Ama Suriye’den gelecek pozitif haberlerle önümüzdeki haftalarda negatif ve karamsar Türkiye gündeminin ortasına o tarihi çağrı düşebilir ve bütün iklim değişebilir.
Considering Turkey's tough agenda with lots of detentions and operations, it is not easy to believe that something historic and auspicious could happen in this country in the near future.
But the most difficult issue in Türkiye's recent history can be resolved within 15 days.
Again, it is hard to believe, but the key to this solution will not be in what happens in Turkey, but in what happens in Syria.
To understand this, let's first look at the call made yesterday by Devlet Bahçeli, who started this process with his outstretched hand, to the PKK with sentences that are harsh in content but end with gentle appeals such as "leave it alone", "explain it", "put an end to it":
“From this perspective, the Turkish nation, whose glory, honor, history and conscience are very great, has opened a door to the terrorist organization and all terrorists who have done and are waiting in ambush to do all kinds of evil to our country before the inevitable end occurs. Come, first you leave with your own will. Explain that you regret and that this struggle will never yield results. Put an end to being regional actors in the service of global powers. Finally, it is my sincere wish that the talks between the DEM delegation and İmralı will be unconditional support for a ‘terror-free Turkey’ and that the expected call will be announced as soon as possible.”
It is necessary to underline once again the following sentences that start harshly and end politely: “A door has been opened for terrorists”, “It is my sincere wish that the call awaited without preconditions be announced as soon as possible.”
So, will Bahçeli's sincere wish come true? When will it come true?
President Erdoğan said the other day, “We are getting closer to our goal of a terror-free Türkiye, step by step.”
But the statements made by AK Party spokesman Ömer Çelik after the AK Party Central Executive Board meeting caused concerns.
When Çelik's answer to a question was in the news with "Imrali traffic is over", an air of crisis spread.
In fact, Çelik had answered a question about the traffic between the parties and the DEM İmralı delegation:
“Reporter: Is it possible for the Dem Party to meet with the AK Party?
Ömer Çelik: That visit traffic was completed during that period. What is expected from now on is the emergence of the call for the liquidation of the terrorist organization.”
This statement does not mean that there will be no more visits to Imrali, as in the news. But it contains a negativity that can be understood that way.
So, is there really a crisis regarding the process?
The article by Tayyip Temel, one of the most influential figures of the DEM Party, published in Duvar was interpreted as a sign of such a crisis:
“All stakeholders of the Kurdish Political Movement, starting with Mr. Öcalan, announced one by one that they would offer positive support by making realistic solution proposals for this period.
"What about the state and the government? Not a single step has been taken to give confidence and create hope, and there is no declaration of intent made public."
Speaking from the DEM group yesterday, co-chair Tülay Hatimoğulları also shared notes from Öcalan's last meeting:
“Öcalan said, ‘In this period of overlapping crises, resorting to stalling, stalling, and wait-and-see policies regarding the solution of the Kurdish issue and the democratization of Turkey would be the greatest harm that could be done to the people of Turkey.’”
Bese Hozat, one of the PKK leaders who made the revolutionary war statement that ended the first resolution process, told Medya Haber TV, which is close to the organization, “So far, we have not received anything from the leadership. In other words, we have not received a letter or a direct message. But we think it will come, we are waiting for it. When it comes, we will of course evaluate it and act accordingly.”
The harsh language used by Foreign Minister Hakan Fidan against the PKK in his recent broadcasts is also being interpreted as a sign of crisis.
The state seems to be waiting for Öcalan to make a statement, while Kurdish politics and the organization seem to be waiting for the state to take a step.
So what is that step?
While there is pressure on municipalities and journalists in Istanbul, most recently the detention and operation against Ayşe Barım due to Gezi, that step is not expected to be taken in Turkey, as those who think or want to think that there will be no solution process and that the environment is not suitable for peace and solution think.
The place where steps are expected to be taken is Syria.
Therefore, the opposition pressure and hidden concerns in the west of the country, which made the statement “we will not let you become president” during the first solution process, now have very limited impact on the outcome of the process.
Although those who still believe that the first resolution process ended because of Erdoğan's presidential ambitions and election concerns do not quite understand this, the PKK has had little to do with Turkey since 2014.
The PKK lives in another world centered in Rojava, and the daily domestic political developments in Turkey also concern them to the extent that they affect what is happening in Syria.
In fact, so much so that the partner left movements that were able to rise to the level of co-chair of the DEM Party and were given a parliamentary seat are allies not because of their power in Turkey, but because of the militants they sent to the YPG forces in Rojava.
When the PKK looks at Turkish politics, it probably evaluates the opposition based on what they say and do regarding Syria and Rojava.
In other words, Öcalan's expected call, the content of that call, its timing, and Qandil's possible response are all waiting for what will happen in Syria.
So what's going on in Syria?
There is a limited conflict between the Turkish-backed Syrian National Army and the SDF around the Tishrin Dam in Syria, in which Turkey occasionally participates through air operations.
In the PKK media, the SNA forces are referred to as "gangs" in angry sentences.
But when HTS, which was once called a “gang,” is mentioned, a more respectful language is used, and Ahmed Eş-Şara is referred to as “Mr.
Because we did not see a photo, but on December 31, Mazlum Kobani met with Ahmed Ash-Shara in Damascus.
Kobani first described the meeting in an interview with Al Arabiya last week, and yesterday he gave an extensive interview to the ANHA agency in Rojava.
Kobani praised Shara, whom he referred to as “Mr.” in Al Arabiya, for speaking Kurdish to him when they started their meeting.
He said the main topic of the meeting was "the unification of armed groups under the roof of the Ministry of Defense."
He complained that the SDF was not invited to the meeting held to unite the armed groups in Syria. He explained that they were against the idea of having two armies in Syria.
Mazlum Kobani did not go to the meeting on December 31st alone. It is claimed that he was accompanied by some US officers. Some claim that the Americans accompanied him to ensure road safety, while others say that this was a show of force. It is also said that Shara did not like this show of force, that he was uncomfortable with Kobani coming to the meeting with US officers, and that he met with him alone.
There is still a mindset in the PKK and SDF that thinks about balancing Syria and Turkey with the US and even Israel, and that thinks about increasing or protecting their gains by using these opportunities.
This opportunism is also one of the obstacles to a solution.
But the window of opportunity for this opportunism is narrowing.
The Damascus administration continues to be on the same page with Türkiye regarding the PKK-SDF issue.
The meeting between the head of the National Intelligence Organization (MIT), İbrahim Kalın, one of the main actors in the solution process in Turkey, and Ahmed Eş-Şara in Damascus the other day confirms this.
The common demand is that the SDF should lay down its arms, be directly included in the Syrian army rather than as a separate unit, continue on its path as a political actor as the PYD, and join the new Syrian administration with this political representation.
Of course, while doing this, it transferred the oil and water resources to the Damascus administration.
Ahmed al-Shara is said to be closer to a decentralized model rather than a centralized one. He has offered the SDF to join the administration of Syria as the PYD.
It is said that Mazlum Kobani left this meeting saying that he “needed to hold consultations with Kandil.”
Kobani went to Erbil and met with Masoud Barzani. He told Barzani about his meeting in Damascus:
“He explained his meeting with Al Shara. He stated the common points they agreed on with Al Shara and some points they disagreed on. I told them to be patient and not to lose hope. I told them to choose the path of dialogue with Damascus, not to allow anyone from outside to interfere in their internal affairs, to preserve their internal unity and solidarity as Kurds and to act with a common discourse on this issue.”
From the positive messages in his ANHA interview yesterday, it is understood that progress has been made in the HTS-SDF talks after the Damascus meeting with Sharaa.
Mazlum Kobani explained this as follows:
“We had long talks with the HTS leadership and Mr. Ahmed Al-Shara. There are some points we have reached agreement on. These points are; the status and future of the SDF within the future army of Syria, the territorial integrity of Syria, the rejection of division, the activation of dialogues and the political solution. We want a united Syria, we have no intention of separatism. Many people are making propaganda that we are working for a state within a state and establishing two armies in Syria. We have no such intention. There are no differences between the two sides on fundamental points. We have agreed that there should be a single army in Syria and that the SDF should be a part of this army.
However, discussions are ongoing on issues such as what its mechanism will be and how it will be carried out. The SDF has existed for 10 years and is a force consisting of all components of Northern and Eastern Syria. The issue we disagree on is when these will happen. We had a meeting a few days ago and shared our views with them. They presented us with some of their demands and then we conveyed our demands to them. I believe that they will give us our response and some points will be clarified. At the General Command level, we and they can hold meetings to take practical steps to fulfill some arrangements. However, the steps to be taken need to be discussed and clarified between us. I think that we can work with them (HTS) on the fight against ISIS and terrorists and the Hol Camp, where thousands of people live. A committee from Damascus should come to our region and establish coordination with us and the Hol Camp administration, and clarify how those in the camp will return to their homelands. On the other hand, research should be conducted to open the Til Kocher and Qamishlo border gates in Northern and Eastern Syria. Because this issue is related to the government.”
The fact that the SDF said it had agreed to join the Syrian army shows that the most important crisis has been overcome.
It appears that there has also been progress regarding the ISIS camps, which are the source of legitimacy for the SDF-YPG's weapons in the eyes of the US and the West.
There are still 45,000 ISIS members and their family members, including children, living in these camps.
It is claimed that of these 45 thousand people, 20 thousand are Iraqis, 20 thousand are Syrians and the rest are people of other nationalities, including Europeans.
Iraq has said it is ready to take in its own citizens, and the Syrian government will no longer want its citizens to be held in a camp under SDF control.
If the Damascus administration proposes a formula for keeping the prisoners in these camps under control, the US and Europe may no longer insist on continuing with the SDF on keeping the remaining 5,000 people in Syria.
This also eliminates the legitimacy of the SDF's weapons in the West.
Qandil still thinks that he can maintain his position in Syria with the support of the US and even Israel by playing the card of fighting ISIS.
It is unclear whether Öcalan actually said the sentence "Either my solution or the US's solution" in the media close to the PKK, citing DEM circles as a source.
Yesterday, the Israeli official media Kan reported, citing high-level US sources, that the Trump administration wants to withdraw thousands of its soldiers from Syria.
These signals from the US and the approaching consensus in the Damascus-SDF talks in Syria will determine the content and tone of Öcalan's call, and these developments may also end Qandil's search for alternative opportunities.
The state expects Öcalan to make a clear call that cannot be interpreted.
Öcalan is getting closer to making that call.
It's hard for some to believe.
But with the positive news coming from Syria, that historic call may fall into the middle of the negative and pessimistic Turkish agenda in the coming weeks and the whole climate may change.