Son bir ay içinde ortaya çıkarılan iki yolsuzluk skandalına tanık olduk. Biri Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'ın tutuklandığı "Çete" operasyonu, diğeri de Türkiye'nin kültürel yüzü olan Yunus Emre Enstitüsü'ndeki "sistematik" yolsuzluk skandalı.
Aslında bu iki skandal da ayyuka çıkan yolsuzluk söylentileri açısından sadece buzdağının görünen yüzü. İkisi de devlet kurumlarının ve cumhuriyet savcılarının ciddi çabalarıyla ortaya çıkarıldı. Ama nedense Beşiktaş Belediyesi'ndeki yolsuzluk skandalı tam bir siyasi şova dönüştürüldü. Başta CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu olmak üzere bütün CHP'li belediye başkanları, siyasi aktörleri, hatta fondaş medyası bir araya gelip bas bas bağırmaya başladı:
"Bu siyasi bir operasyon..."
Sahiden bu siyasi bir operasyon mu yoksa ciddi bir yolsuzluk operasyonu mu? Sonuca yargı karar verecek ama tutuklama ilk işaret oldu.
Şimdi burada sorulması gereken asıl soru şu: Bu operasyon siyasi mi yoksa bizzat yolsuzluğun yapılması "siyasi bir güç" olma operasyonu mu?
Sorunun cevabını en iyi CHP'liler biliyor. Çünkü CHP'liler hem belediyelerde olup bitenleri izliyor hem de belediyelerin son dönemde "siyasetin finansmanı"nı sağladığını görüyor.
Sadece İBB Başkanı İmamoğlu'nun İstanbul Kongresi'ni ve CHP Kurultayı'nı nasıl kazandığı bile bu gerçeği anlatmaya yeter. Bunu da bizzat bu partinin "hançerlenen" bir önceki genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu maaşa bağlanan gazetecileri, CHP Parti Meclisi üyeleri de satın alınan delegeleri ifşa ederek söyledi.
Aynı şekilde DEM Parti ile "kent uzlaşısı" yapıldığında Esenyurt Belediyesi'ne kayyum atanacağını, birçok belediyede yolsuzluk olduğunu söyleyenler yine CHP'lilerdi. Özellikle Beşiktaş'taki yolsuzluğu bütün CHP'liler biliyordu. Her şey herkesin gözü önünde oldu. Parti kadroları uyardı ama CHP yönetimi oralı olmadı. O yüzden operasyon sonrasında CHP yönetiminden tepkiler çok cılız ve samimiyetsizdi.
Sahi bunca uyarıya rağmen CHP yönetimi, neden herhangi bir belediyesinde bizzat CHP'lilerin dile getirdiği yolsuzluk iddialarının üzerine gitmedi? Acaba telaşın, "siyasi operasyon" diye bağırmanın arka planında merkezi de kapsayan daha büyük bir ortaklık mı var?
Sıra yine CHP'lilerin söylediği Şişli, Eyüp, Beylikdüzü ve Avcılar'da mı yoksa "Pışık" diye bizzat Rıza Akpolat'a meydan okuyup sonra da hiçbir şey olmamış gibi timsah gözyaşları döken İmamoğlu'nda mı bilemem ama Başkan Erdoğan uyardı:
"Turpun büyüğü heybede."
***
YUNUS EMRE İSMİNİ KİRLETENLER
Şimdi CHP'li belediyelerdeki yolsuzluk olayları ile devletin gözbebeği kurum Yunus Emre Enstitüsü'nde ortaya çıkarılan yolsuzluk kıyaslanıyor ve birinin çok tartışıldığı, diğerinin tartışılmadığı söyleniyor. Doğrusu ikisi de birbirinden beter ve utanç verici. Aslında ikisi de tartışılıyor ve tartışılmalı da. Dahası Yunus Emre adının kirletilmesinin üzerinde özellikle durulmalı. Ancak şu gerçeğin altını da çizelim: Birine siyaset açıkça sahip çıkarken, diğerinin üzerine eksik de olsa bizzat siyaset gidiyor.
Farka bakar mısınız? Muhalefet kendi belediyesindeki yolsuzluğun üstünü örtmeye çalışırken, iktidar yolsuzluk yapan bürokratlarını adalete teslim ediyor, kaçanın da peşine düşüyor.
Bu da CHP'nin temel paradoksu. CHP, sadece yolsuzluklar konusunda değil her alanda bu tersliği fark etmediği için hep tarihin yanlış yerinde duruyor.
We have witnessed two corruption scandals uncovered in the last month. One is the "Gang" operation in which Beşiktaş Mayor Rıza Akpolat was arrested, and the other is the "systematic" corruption scandal at the Yunus Emre Institute, the cultural face of Turkey.
In fact, these two scandals are just the tip of the iceberg in terms of the corruption rumors that have surfaced. Both were revealed through serious efforts by state institutions and public prosecutors. But for some reason, the corruption scandal in Beşiktaş Municipality was turned into a complete political show. All CHP mayors, political actors, and even the media outlets, starting with CHP Chairman Özgür Özel and IMM Chairman Ekrem İmamoğlu, came together and started shouting loudly:
"This is a political operation..."
Is this really a political operation or a serious corruption operation? The judiciary will decide the outcome, but the arrest was the first sign.
Now, the real question that needs to be asked here is: Is this operation political or is the corruption itself an operation to become a "political power"?
CHP members know the answer to the question best. Because CHP members both follow what is happening in the municipalities and see that the municipalities have been providing "political financing" recently.
Just how the IMM President İmamoğlu won the Istanbul Congress and the CHP Congress is enough to tell this truth. The previous party leader Kemal Kılıçdaroğlu, who was "stabbed", said this himself by exposing the journalists who were put on a salary and the CHP Party Assembly members who were bought as delegates.
Similarly, when the "city agreement" was made with the DEM Party, it was again the CHP members who said that a trustee would be appointed to the Esenyurt Municipality and that there was corruption in many municipalities. All the CHP members knew about the corruption in Beşiktaş in particular. Everything happened in front of everyone's eyes. The party cadres warned, but the CHP administration did not pay attention. That is why the reactions from the CHP administration after the operation were very weak and insincere.
Despite all these warnings, why hasn't the CHP administration taken action on the corruption allegations voiced by CHP members in any of its municipalities? Is there a larger partnership that includes the center behind the panic and the cries of "political operation"?
I don't know if it's the turn of Şişli, Eyüp, Beylikdüzü and Avcılar, which CHP members have mentioned, or İmamoğlu, who personally challenged Rıza Akpolat by saying "Pışık" and then shed crocodile tears as if nothing had happened, but President Erdoğan warned:
"The bigger radish is in the bag."
***
THOSE WHO TARNISHED THE NAME OF YUNUS EMRE
Now, the corruption incidents in CHP municipalities are being compared with the corruption uncovered in the Yunus Emre Institute, the apple of the state's eye, and it is said that one is much discussed and the other is not discussed. In truth, both are worse and more shameful than the other. In fact, both are discussed and should be discussed. Moreover, special attention should be paid to the tarnishing of the name of Yunus Emre. However, let's also underline this fact: While politics openly supports one, politics itself, albeit incompletely, is taking action against the other.
Look at the difference: While the opposition is trying to cover up the corruption in its own municipality, the government is bringing corrupt bureaucrats to justice and is chasing after those who escape.
This is the fundamental paradox of the CHP. The CHP always stands in the wrong place in history because it does not notice this reversal, not only in the area of corruption but in every area.