BRICS, NATO ve Türkiye

G7 yedi ülkenin arasında özellikle ekonomik konularda uluslararası bir birliktir. 1970 li yıllarda meydana getirilen grup; Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada olmak üzere yedi ülkeden oluşmakta olup Avrupa Birliği de G7 içinde temsil edilmektedir.

Ana amacı dünya ticaretine yön vermek olup arada bir siyaset ve ekonominin birbirinden tamamen ayrılması zor olduğundan siyasal konulara da girerler. 1990 lı yıllarda Rusya’nın katılması ile G 8 olmuşsa da 2014 yılında Kırım’ın ilhakından sonra Rusya gruptan çıkarılmıştır. Rusya gruba dahil iken bu ülkeler   “küresel net servetin yüzde 58’ini ellerinde bulunduruyorlardı. G7’yi temsil eden  ülkeler  dünya nüfusunun yaklaşık % 14’ünü teşkil eder.”

Daha sonra dünya ticaretinde önemli rol oynayan gelişmekte olan   ülkeleri de dikkate alarak (Türkiye’nin dahil olduğu)  bu ülkelerle G 20 kuruldu. G 7 ler ve Rusya da bu gruba dahildir. Amaç iklim değişikliği ve küresel mali krizleri ele almaktır.

BRICS terimi, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın ekonomilerini kastetmek için kullanılır. BRICS, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşur. Gelişmekte olan ülkelerin uluslararası konularda daha çok söz sahibi olmasını isteyen ülkelerin kurduğu bir kurumdur. Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de geçenlerde bu gruba katıldı. İlerde grubun adının  BRİCS + olacağı söyleniyor.

“Genişleyen bu grubun bünyesindeki ülkelerin toplam nüfusu 3,5 milyar. Bir başka deyişle dünya nüfusunun yüzde 45’i. BRICS ülkelerinin ekonomilerinin toplam büyüklüğü 28,5 trilyon dolar. Bu da, dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 28’ine tekabül ediyor.BRICS ülkeleri aynı zamanda dünyada ham petrolün yüzde 44’ünü üretiyor”

BRICS’in amacı ne? BRICS, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kurumlarındaki yerleşmiş yapıyı geliştirmek ve gelişmekte olan ekonomilere daha fazla ‘temsil ve söz hakkı verilmesini sağlamak’ için kuruldu. 2014 yılında Brics ülkeleri Yeni Kalkınma Bankası’nı (NBD) 250 milyar dolarlık sermayeyle kurdu. Aslında amaç doların hakimiyetini bir ölçüde kırmak ve ABD’nin kurduğu mevcut sistemi değiştirmek.

Türkiye BRICS toplantılarına ilgi duyuyor ve katılıyor. Rusya şu esnada BRICS’in genişlemeyeceğini duyurdu.

Türkiye BRICS’in ,diğer birçok kurum gibi, platform olduğunu söylüyor. Türkiye bir gün BRICS’e üye olursa ilk kez bir NATO üyesi ülke dünyadaki mevcut sisteme kafa tutan ülkelerle beraber hareket etme iradesini göstermiş olacak. Türkiye Batı’ya birçok alanda kızıyor. Dışişleri Bakanı Fidan da açıkladı. Ama bir Batı örgütü olan NATO’ya da bağlıyız. İki yıl sonra toplantı Türkiye’de yapılacak. Altında imzamız olan son NATO zirve bildirisi ile bizim tutumlarımız arasında nüanslar ve zaman zaman ciddi farlılıklar var.

Haksızlık ve riyakarlık her yerde ve de BRİCS ülkelerinde de hakim.

Bir zamanlar Rusya ve Çin’in liderlik ettiği ve esas  amacı Orta Asya’daki diktatörlük rejimlerini ayakta tutmak olan “Shangai” örgütüne de ilgi duymuştuk. . NATO, o zaman bir açıklama yaparak NATO üyeliği ile bağdaşmayacağını söylemişti.

Cumhurbaşkanı  Erdoğan, geçenlerde Astana’da yapılan anılan Shangay toplantısına da anlaşılan misafir olarak katıldı. Nato bildirisi bu grubun bazı üyelerini kınamıştı.